Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kytí, Kytín, pivovar Kytín

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kytí, Kytín, pivovar Kytín

Kytí, Kytín, pivovar Kytín [p1754]

Prastará obec v podhůří Brd, resp. Hřebenů, 5 km vzdálená od Mníšku pod Brdy, o níž jsou první zmínky již z 10. stol. Ze 14. stol. pochází kostel, u něhož je „zázračná“ studánka. A dá se říci, že právě ona stojí za názvem obce. Podle pověsti v ní paní Korutanská ze sousední tvrze měla omýt obličej slepému dítěti, které prohlédlo a první, co spatřilo, bylo "kytí". Na jejím místě pak byla postavena osada Kytín.

Jak je psáno v obecní kronice, byla zázračná studánka na choroby oční u kostela kytínského navštěvována každoročně poutníky z daleka i okolí ve dnech 25. března, 15. srpna a 8. září na svátek Panny Marie. Poslední procesí bylo konáno v roce 1880. V roce 2011 byla studánka u příležitosti výročí 690 let obce renovována a slavnostně požehnána.

V Kytíně
V Kytíně

Podobný pohled z roku 2015

V průběhu věků se obcí prohnali husité i Švédové, řádila tu epidemie cholery i požáry, v 18. století zažila rebelii sedláků a následné zastřelení rychtáře – vůdce rebelie. Ve století dvacátém se obec dočkala elektrifikace, autobusového spojení, telefonu, kanalizace a čističky a nyní, ve století jedenadvacátém i pivovaru. “Pachatelem“ je kytínský rodák pan ing. Michal Pomahač, vlastník místní firmy CAG, s.r.o. (výrobce dveří) a milovník starých automobilů.

Vpravo pan majitel
Vpravo pan majitel

Základní kámen malého pivovaru a muzea historických automobilů a motocyklů byl položen 4. dubna 2014. A nyní se otvírá veřejnosti. V jeho útrobách se skrývá dvounádobová varna o objemu 1000 l, ve spilce 3x otevřené nádoby po 1000 litrech, ve sklepě pak ležácké tanky 3x 1000 l a 1x 2000 l, jakož i CKT 1x 1000 l a 3x 2000 l. Sládkem je tady místní občan pan Petr Růžek, který se po 20 letech vrací ke své profesi.

Pan sládek u varny
Pan sládek u varny

S rozjezdem pivovaru mu pomáhá pan Martin Hrubeš, sládek s mnohaletou praxí doma i v cizině, který je sládkem v pivovaru Glokner. Slady odebírá pivovar ze sladovny Raven, zahraniční od firmy Weyermann. Chmelí se ŽPČ, Sládkem a dalšími českými i zahraničními chmely. Kvasnice pak jsou z VÚPS Praha. Technologii dodala firma Ševčík.

Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

V objektu je nejen pivovar, ale i restaurace, lokály najdeme jak v přízemí, tak v patře. V létě pak budou moci návštěvníci posedět na zahrádce. Stálý sortiment piv zahrnuje 10° světlou, vyvážené, příjemně hořké a plné pivo, 11° polotmavou, pivo v chuti karamelové s jemnou hořkostí, 12°světlou, výrazně hořký ležák, sytě nazlátlé barvy, 12° tmavou s jemně kávovou chutí a 13° ale s americkými a australskými chmely. Ochutnala jsem postupně celý sortiment a mohu říci, že všechna piva byla výborná, bez cizích vůní i chutí. Mým favoritem se nakonec stala Kytínská 10°. Kromě stálého sortimentu počítá sládek s příležitostnými speciály. Vařit bude podle potřeby, cca 1-2x týdně. Sortiment a ceny naleznete zde...

Lokál v patře
Lokál v patře

Pivovar se otevřel veřejnosti v sobotu 25. února, dva předchozí dny byly určeny jednak pro známé, budovatele pivovaru a samozřejmě místní obyvatele. U příležitosti prvního „neveřejného“ dne, kdy jsem byla na návštěvu pozvána i já (a tímto děkuji za pozvání), si pan majitel pro tuto slavnostní příležitost oblékl repliku francouzské automobilové uniformy z roku 1906 (viz foto) a budil obdiv nejen přítomných dam.

Pan majitel v automobilové uniformě
Pan majitel v automobilové uniformě

Hostů se sešlo mnoho, obě patra doslova praskala ve švech. A pivo teklo proudem. V blízké době si jej zájemci budou moci odnést i v PET láhvích a pro sběratele budou připraveny tácky etikety i sklo.

Kytínské pivo
Kytínské pivo

Kytín a jeho okolí je krajina turistice zaslíbená a turisty, cyklisty i lyžaři vyhledávaná, tak se jistě sládek bude mít co ohánět, aby napojil všechny žíznivce. A ti z vás, co kraj ještě neznají, po dobrém obědě a pivku (nebo raději před ním) si mohou třeba projít 4,5 km dlouhou stezku „Putování za kytínskými sochami“. Zavzpomínat na legendárního Káju Maříka, jehož literární život se odehrával v nedaleké hájovně, spatřit např. paní Korutanskou s dítětem, Fabiána, rybniční pannu a další. Dřevěné sochy vznikly při sochařském symposiu v roce 2014. A nezapomeňte navštívit i zázračnou studánku pod kostelem.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7255x] [26. únor 2017]
[Minipivovary] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 28. únor 2017
22:51

Sekal

V neděli už lahve nebyly. Jak se zdá, cena nebyla rozhodující. Barák moc pěkný.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

kisutam

pondělí, 27. únor 2017
20:09

kisutam

Tady tekly miliony.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
08:56


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 27. únor 2017
21:31

Jana

kisutam:
A kde netekly, že. Ale tady to nebylo z dotací, ale z vlastních peněz.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Pana

úterý, 28. únor 2017
00:06

Jana: Když to ten Kisutam nemůže přenést přes srdce (věříc snad, že vše zdarma jest), a Vy jste tak informovaná, možná by stálo za zveřejnění, kdo a kde postavil pivovar z dotací či ze svého...a byl by klid od rejpalů. Možná. Pravdou je, že přeskopečný vládce Všeradic podojil stát o mnoho desítek milionů korun, aniž tolik tam vidět jest. Ale šikulům je přáno. Jednou Sobotka, jednou Bureš, hlavně že pustí.


napsal(a): Pana [Odpovědět]

kisutam

čtvrtek, 2. březen 2017
20:21

kisutam

Pana: Fascinuje mě,jak si o mně okamžitě uděláte obrázek.Váš názor Vám nebudu vymlouvat,ani Vám vysvětlovat,jak jsem to myslel.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Jana

pondělí, 27. únor 2017
11:12

Jana

Dovolím si panu Severnaya odpovědět tady. Jestliže byl přímo v Kytíně, tak si mohl přečíst, že 36 Kč za ALE bylo za 0,3 l.Viz foto s ceníkem v tomto článku.Pak 36x 0,3 jest 180 Kč.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 27. únor 2017
12:16

Chody

Jana: Na druhou stranu je zvykem, že cena v lahvi nedosahuje výšin ceny na čepu...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.02.2017 ve 12:16:39


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pivař M

pondělí, 27. únor 2017
21:23

Chody: Bohužel standardem už je spíše cena točeného krát objem a ještě příplatek za lahev :-(


napsal(a): Pivař M [Odpovědět]

Sob

středa, 1. březen 2017
08:30

Chody: Ať počítám jak počítám, pivo s sebou v láhvi je dle ceníku levnější než pivo točené...


napsal(a): Sob (suprmen(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Severnaya

středa, 1. březen 2017
14:00

Jana: Diky, ja jsem schvalne panovi odpovedel dle jeho navodu a NE dle ceniku piva :-) Kazdopadne je fajn slyset, ze piva byla vytecna, i kdyz pro mne osobne cenove nedostizna v porovnani s ALE od pivovaru napr. v Podlesi :-)


napsal(a): Severnaya [Odpovědět]

pana

pondělí, 27. únor 2017
23:57

Pivař M: Postav si pivovar a dělej to jinak, máš možnost.


napsal(a): pana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI