Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zámecký Kohout

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Zámecký Kohout

Zámecký Kohout [p1685]

Vždycky když vjíždím do Blatné, míjím po pravé straně Zámecký ovocný lihovar firmy Liqui B. Původně byl postaven baronem Františkem Hildprandtem jako cukrovar. V tomto objektu byl v provozu až do roku 1978 pivovar. A osud tomu chtěl, aby se do těchto míst po letech vrátilo právo várečné. Dík za to patří majitelům lihovaru, panu Václavu Šitnerovi a baronu Janu Hildprandtovi, kteří se rozhodli v nevyužitých prostorách lihovaru zprovoznit malý pivovárek. V pátek 12. srpna l.p. 2016 byl pivovar požehnán blatenským panem farářem Marcinem Piaseckim a my jsme mohli být u toho.

Zámecký lihovar Blatná
Zámecký lihovar Blatná

Pivovar najdete v levé části objektu, který byl k tomuto účelu opraven. "Technologie výroby piva je postavena v celonerezovém provedení, sestává se z varny o kapacitě 10 hl, chladiče mladiny, kvasných tanků, tanků na dozrávání piva, stáčírny KEG sudů, PET lahví a skleněných lahví. Oddělujeme hlavní kvašení, které trvá cca 8-10 dní a dozrávání piva, které u ležáků trvá 2-2,5 měsíce při teplotě 2 °C. Počítáme s dalším rozšířením kapacity tanků. Hlavní kvašení i dozrávání piva je řízeno SW pro standardizaci našich piv. Chladící okruhy výroby jsou chlazeny glykolem, stejně tak skladovací prostory stočených výrobků.", říká Martin Fried, sládek pivovaru.

Varna
Varna

"Ve svých recepturách používáme pouze slady z moravských oblastí a žatecký chmel několika odrůd. V chmelení várky převažuje ten nejkvalitnější chmel - žatecký poloranný červeňák. V dnešní době je již většina piv na dobré úrovni a proto chceme jít cestou kvality, příjemné hořkosti a pitelnosti. Piva nepřibarvujeme a nepoužíváme žádné chmelové produkty, pouze žatecký chmel.", pokračuje pan Martin.

Tanky
Tanky

Blatenský pivovar není pivovarem restauračním. Ale pokud projdete technologickou částí - po levé ruce je volně přístupná varna, po pravé pak spilečné i ležácké tanky umístěné v chlazeném proskleném boxu, dostanete se do příjemného prostoru, který bude sloužit jako degustovna či společenská místnost (až 60 míst) pro návštěvníky jak lihovaru tak pivovaru. Myslím ale, že by bylo přínosnější, alespoň z pivařova pohledu, kdyby zde byla zřízena pivnice. Je škoda, když kolemjdoucí nemůže ochutnat zlatavý mok na místě jeho vzniku.

Vchod do pivovaru
Vchod do pivovaru

My jsme ale dnes mohli využít pohostinnosti tohoto zařízení a poprvé ochutnáváme Blatenského Kohouta nové éry. Značka piva navazuje na tradiční pojmenování blatenských piv. K dispozici je světlá jedenáctka (11,8% EPM). Pivo je světlejší barvy (nedobarvované), příjemné chuti, kterému však ještě něco malinko chybí. Těžko se hledá co, jen takové mírné dokulacení. Bylo vařeno v prvním červencovém týdnu, takže ještě asi není plně uleželé. To bude ono. Vždyť dnes se také teprve žehná pivovárku.

Čerstvě načepované
Čerstvě načepované

Až se bude začátkem září uvádět nové blatenské pivo na trh, dostane se k zákazníkům jistě výborné pivo. Jak by také ne, vždyť autorkou receptů Kohouta je Dáša Vlková, kterou známe z jejího dlouholetého působení ve strakonickém pivovaru Dudák. Dáša tady ale pivo nevaří, to je na sládkovi panu Martinu Friedovi, který ve spolupráci s mistrem destilatérem a prezidentem Unie destilatérů panem Ing. Václavem Šitnerem dohlíží nad kvalitou nově rodícího se blatenského piva.

Paní Dáša a sládek Martin Fried
Paní Dáša a sládek Martin Fried

Krom světlé jedenáctky již zraje polotmavá dvanáctka a jistě se budeme moci těšit i na další speciální piva. "Nejprve jsme uvařili kvalitní světlý a polotmavý ležák. Malý pivovar nám dává možnost vařit celou řadu různých stylů piv. Vyjímkou nebude ani černý speciál, který v Blatné historicky vařila šlechtická rodina Hildprandtů. Vzhledem k možnostem využití moderních technologií provozu lihovaru, jehož je pivovar součástí, nevylučujeme ani výrobu nealkoholického piva a svěžího výčepního piva pro širokou veřejnost.", doplňuje pan Fried

Baron Hildprandt, starostka Blatné a pan Šitner
Baron Hildprandt, starostka Blatné a pan Šitner

K dostání budou piva v podnikové prodejně, která je součástí objektu lihovaru, dále se o distribuci bude starat společnost Premier Wines & Spirits. Kohout by měl být k dispozici samozřejmě v sudovém provedení, lahvový pak v PET a uvažuje se o třetinkovém skle a do něj se možná bude pivo i filtrovat. Tady asi záleží na tom, jak bude pivo v distribučním kanále opatrováváno. Jistě se najde i nějaká blatenská hospoda či restaurace, kde bude Kohout na čepu a nejlépe ne jen jako přítoč.

Pásku přestřihává paní baronka Hildprandtová
Pásku přestřihává paní baronka Hildprandtová

Šlechtický rod Hildprandtů, jehož historie sahá do 17. století, zásoboval širší okolí vždy čerstvým pivem ze svého parostrojního pivovaru. Léta páně 2016 společně s mistrem destilatérem panem Ing. Václavem Šitnerem navázali na tradici pivovarnictví s trpělivostí sobě vlastní a důrazem na řádné pivovarské postupy. Společnými silami vybudovali moderní pivovar v prostorách Zámeckého ovocného lihovaru.

Na zdraví!
Na zdraví!

"Pivo je naše láska a těší nás že se s Vámi můžeme podělit o jeho jedinečnou chuť. Chvilky strávené s přáteli nad sklenkou Blatenského Kohouta ať přinesou radost do Vašich srdcí, chvilky štěstí a pohody. Vždyť pivovar je místo, kde se rodí láska a přátelství", dodává Dáša Vlková.

Mně už jen zbývá Zámeckému pivovaru v Blatné popřát, aby se mu dařilo, aby Kohout byl oblíbený zejména okolo komína, vždyť koho jiného by měl budit svým kokrháním než blateňáky. Prostě dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6805x] [18. srpen 2016]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

píra

čtvrtek, 18. srpen 2016
22:45

píra

Už se těším zase na pořádného "Klostermanna" z Blatné. To, co s ním udělali ve Strakonicích je ostuda.Dáša Vlková je zárukou kvality, tedy alespoň prvních várek a receptury. Ale ani dál bych se nebál. Do Blatné jezdím už roky pálit a jsem spokojen. A například jejich mirabelkovice je luxusní. Tak Dej Bůh štěstí.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Maxič

pondělí, 22. srpen 2016
21:19

Maxič

píra: Měl jsem možnost ochutnat minulé úterý z tanku a za sebe mohu jen pochválit.Jak světlý, tak polotmavý. Už se těším na pivní slavnosti v Horažďovicích, kde bude přímo jejich sládek točit Blatenského kohouta. Jinak pivo už je v petkách, na prodejně cena světlého ležáku 65/l.Pro zajímavost v pivovaru pracuje také bývalý sládek(nejsem si jistý jménem-Kocourek?) z původního pivovaru,který byl uzavřen v r.1978. Luxusní byla i hruškovice Hildprandt od pana Šitnera 4xdestilovaná( http://www.liquib-shop.cz/baron-hildprandt ). Tak dej Bůh štěstí!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI