Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejdelší stůl v ČR a sklenice pro leváky

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Nejdelší stůl v ČR a sklenice pro leváky

Nejdelší stůl v ČR a sklenice pro leváky [p1450]

V Praze a přece skoro na venkově. V sousedství zámku (dnes Dětského domova), dříve středověké tvrze, o které je první zmínka z roku 1401, přírodní památky Zámecký park, Počernického rybníka, jakož i historických památek architektury, např. kostela Nanebevzetí Panny Marie, původně románského, postaveného ve 2. pol. 12. století. Výletní místo Pražanů, toužících po klidu a relaxaci v dostupné vzdálenosti od hlučného centra. Dopravíte se sem vlakem i autobusy MHD. To je Panský dvůr, zahrnující – restauraci Léta Páně (zaměřenou na českou kuchyni), pizzerii Al Mulino, lázně a penzion U Hastrmana a… Počernický pivovar . To vše zastřešené firmou Gastro Group Počernice s.r.o.

Kulturní centrum
Kulturní centrum

Ať už budete relaxovat procházkou v zámeckém parku, u rybníka, či ve zdejších pivních lázních, určitě zakončíte (nebo možná i začnete) svůj pobyt v některé z vyjmenovaných restaurací, či přímo v pivovaru. Všude se čepují místní piva, byť v plném sortimentu pouze v pivovarské restauraci. Ovšem otevírací dobu má tato, zatím, ve všední den od 16 hod., o víkendech od 11 hod. a k jídlu jsou na výběr chuťovky k pivu a speciality, jako vynikající pivovarská zauzená vepřová žebra. Relaxaci a gastronomii přenechejme individuálním přáním návštěvníků a vstupme do pivovaru samotného.

Veranda
Veranda

Pivovar navazuje na tradici pivovarnictví v Dolních Počernicích. Původní pivovar se zde nacházel již ve století šestnáctém. Důkazem jsou dodnes zachovalé pivovarské sklepy. Největšího rozkvětu se pivovar dočkal před první světovou válkou. V roce 1936 byl uzavřen a jeho prostory sloužily jako sklad a opravny zemědělských strojů Státního statku Praha. Pozůstatek opravárenské technologie (tzv.“kočka“) visí jako memento nad výčepem.

Varna
Varna

Pivovar současný byl otevřen 3. června letošního roku. Měděná tří nádobová varna o objemu 1500 l, vytápěná plynovým vyvíječem páry, je umístěna v čele stylové restaurace (tam je i ten prý nejdelší stůl. Dodavatelem technologie je firma Elaren. Ve sklepě pak jsou umístěny tři otevřené spilečné nádoby: 1x 1500 l, 2x 3000 l a CKT pro svrchní kvašení: 1x 1500 l. Ležáckých tanků je celkem 6: 4x 3000 l a 2x 1500 l, v dohledné době se ale počítá s rozšířením kapacity ležáckého sklepa o 5 - 6 tanků.

Nejdelší stůl
Nejdelší stůl

Slad odebírá pivovar ze Mšena a z Kounic, specielní slady pak od Weyermannů. Chmelí se především žateckými chmely, na speciály se pak používá pestrá paleta chmelů zahraničních. Kvasnice jsou z VÚPS. Sládkem je v Počernickém pivovaru „světoběžník“ Marcel Jelínek, nedávno navrátivší se z Číny, kde rozjížděl pivovar ve městě Tchien-ťin. Na svém „kontě“ má ale i vaření piva v Rusku, na Filipínách, Jižní Koreji i Venezuele.

Spilka
Spilka

S ním a také s panem Tomášem Peterou, provozním podniku, sedím na prostorné verandě pivovaru a povídám si nejen o pivovaru, ale i o areálu samotném. A samozřejmě ochutnávám místní piva. Co je na čepu? Světlá 11°, Počernický ležák 12°, tmavá 13° Barborka (vše 0,5 l/39 Kč), 12° pšenice a 14° IPA (obě 0,4 l/48 Kč). Nejlepší je prý Barborka, ale tmavá piva nejsou „mým šálkem kávy“ (to si raději dám tu kávu), takže já dávám hlas pro 11° a IPA. Posledně jmenovaná obsahuje chmely Chinook, Summit a Cascade a je za studena chmelená.

Sklep
Sklep

V tancích ještě zraje 8° cyklo, chmelená Mandarinem. V budoucnu počítá sládek i s různými speciály. Pro letní horka je připraven nápoj na bázi piva - pšeničný ovocný speciál s limetkou a kokosem. A ač nejsem cílovou skupinou podobných nápojů, musím říci, že za veder, či při cyklotúře by mi přišel pro osvěžení vhod. Pivo s sebou je zatím možno koupit pouze v sudech, vč. párty sudů, v plánu je však plnění do skla i PET láhví.

Rozcestník
Rozcestník

A teď se dostávám k té druhé položce z nadpisu. Pro sběratele jsou k mání, kromě drobných upomínkových předmětů, (zatím) tácky a sklo, sklenice pro praváky i pro leváky!

Fotogalerii včetně dalších fotek naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4907x] [18. červenec 2016]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Rash

úterý, 26. červenec 2016
17:23

Rash

Ač jsem tam mířil primárně za pivem, tak nakonec jsou Dolní Počernice zmíněny v článku - co se nového pivovaru týče - jen okrajově (vysvětlení v textu), ale připojuji svůj postřeh z tohoto místa ze začátku července. ;)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Jana

pátek, 22. červenec 2016
12:13

Jana

ad Sekal: souhlasím s Tvojí připomínkou ke 12°, též jsem jim to tam říkala při rozhovoru. Ale je to prý takhle schválně dělané. Proto mi chutnala víc ta 11°. O pšenici jsem se nezmiňovala schválně, sami se přiznali, že se jim nepovedla kvůli "cinknutým" kvasnicím. Varovala jsem je před podobnými názory jako je Tvůj s tím, že si zkazí reputaci. Ale lidi jí tam prý pijí, tak ji zatím nestáhli. Ale z části dělají ten nápoj na bázi piva. Žebra mi chutnala, kuřácké x nekuřácké nevím, seděli jsme na zahrádce a zapomněla jsem se zeptat.
ad Kari: Jídlo je opravdu dražší, ale to záleží "na vkusu každého soudruha", zdali si ho dá, či ne. Takových případů je i kolem Prahy (a nejen tam) více. Co se týče stáčečky, měla by být co nejdřív. Zatím točí pouze na přání z pípy.Bohužel cyklo 8°jsme ještě neměli možnost ochutnat.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:14


posted by: Inzerce

Sekal

pátek, 22. červenec 2016
14:55

Sekal

Jana: Kuřácký je i vnitřek.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 21. červenec 2016
21:58

Sekal

Za mne: moc pěkná poloha, ale je to kuracke. Prilehly park moc pěkný. 12ka by chtela prichmelit, pšenice vyloženě průšvih, barborka slusna, ipa vynikající. Vepřová žebra podprumer, maso s kečupem nemusim. Z meho pohledu je na cem zapracovat, ale kvuli ipe se rad vrátím.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Kari

pátek, 22. červenec 2016
09:23

Kari

Sekal: Byl jsem tam tento týden a dojmy dost podobné. Jen bohužel ani ta IPA mi úplně nesedla, trochu to zachránila Cyklistická 8%. Jídlo s ohledem na spíš průměrnou kvalitu je podle mě hodně drahé i na Prahu. No a posledním hřebíčkem bylo sledování magie za výčepem, když se obsluha (včetně pana provozního) snažila popasovat s tím, že jedno pivo pěnilo moc a jiné zase málo... P.S. Před nedávnem se na PI taky diskutovalo o stáčení PET přímo z pípy. Měl jsem za to, že snad už všechny minipivovary mají buď PET předem stočené na stáčečce ve sklepě nebo mají stáčecí kohout přímo na výčepu. O to víc mě překvapilo, že zrovna v Počernicích, kde nedostatek investičních zdrojů zjevně nebyl, neměli 5 tisíc navíc...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.07.2016 ve 09:24:30


napsal(a): Kari [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI