Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mělnický medvěd hledí do budoucnosti

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Mělnický medvěd hledí do budoucnosti

Mělnický medvěd hledí do budoucnosti [p1608]

Je sice němý, ale na návštěvníky se usmívá. A proč němý? Záhadu názvu mi prozradil jeden ze spolumajitelů podniku, on je pan NĚMec, ten druhý je pak pan MEDek. Ten první jmenovaný mi také objasnil „medvědí“ logo, co se týče toho pohledu.

Podnik Němý medvěd najdete v Mělníku na náměstí, kousek pod zámkem. V místě bývalé restaurace, či spíše v posledních letech „pajzlu“, otevřeli noví, výše zmiňovaní pánové, 24. srpna 2012 pivnici se specializací na malé pivovary. K pivu totiž oba mají blízko, patří do početné skupiny domovarníků. Trvalo to však celé tři roky, než byl otevřen i pivovar a uvařeno první pivo. Možná si i schválně vybrali stejné datum – 24. srpen 2015. A tak se Němý medvěd zařadil do početné rodiny minipivovarů. Pivovar však ve výše popsaném místě nenajdete, tam se piva jenom čepují, samotný se nachází na opačné straně města, v objektu rodiny Němcových.

Pivovar
Pivovar

Restaurace je umístěna v prostorách s krásnými klenutými stropy a již stačila získat věhlas svoji burgrovou kuchyní, která pobrala ocenění na pražském Burger festu. Nejsem cílovou skupinou této kuchyně, tak nemohu hodnotit, ale o návštěvníky prý nouzi rozhodně nemají. Jenom pro zajímavost - maso berou od místního řezníka a je výhradně z českých chovů, bulky pak peče, dle vlastního receptu, rovněž místní pekař.

Restaurace z ulice
Restaurace z ulice

Hospůdka je nekuřácká, s 80 místy uvnitř a 30 na letní zahrádce. Samozřejmě, že zde dominují plyšoví medvědi. Pivo teče z deseti píp, z nichž pět je stálý sortiment a na zbývajících piva rotují. Kromě vlastních piv, o kterých ještě bude řeč, můžete v podniku popít třeba piva lobečská, z Podkováně, vždy nějakou pšenku, ale i další piva z malých pivovarů. Pro řidiče mají točené i lahvové nealko a pro milovníky vína pak ta od místních vinařů.

Pivní výčep
Pivní výčep

V době mé návštěvy byla na čepu tato piva ze sortimentu Němého medvěda: světlá 12° Brtník, vlajková loď pivovaru, tmavá 13° Kňour a polotmavá 14° Medvěd Rebel. Poslední dvě jmenovaná piva bývají na čepu jen občas, střídají je třeba 11° vídeňský ležák, či na léto je v plánu pšenice. Ležák byl výborný, příjemně hořký a hlavně dobře pitelný. I polotmavá 14° bylo slušné pivo, hutné, bez vady. Tmavého Kňoura jsem sice neochutnala, ale pivo se může pochlubit oceněním z Jarní ceny sládků, takže určitě špatné nebude.

Restaurace ze dvora
Restaurace ze dvora

U Němého medvěda jsem se zastavila spíše náhodně, neohlášená, jen na skok mezi vlaky, při jedné z cest do tohoto kraje. V tu dobu sněžilo a tak jsem váhala, zda mám z vlaku vystoupit a pochodovat do kopce při tak mizerném počasí. Zvídavost nakonec však převládla nad leností. Vzhledem k tomu, že restaurace byla ještě zavřená (otevírací doba je denně až od 15 hod.!), šla jsem se podívat na soutok Vltavy a Labe, moc z něj však vidět nebylo, byl zahalen v mlze. Ačkoli neohlášená, dostalo se mi velmi vstřícného přijetí. Děkuji panu Němcovi nejen za to, že si se mnou povídal v restauraci, ale odvezl mne i do pivovaru na krátkou exkurzi. A poděkování i za poskytnuté fotky z prostředí pivovaru.

Sládek Jan Přiitasil (vlevo) a Petr Němec
Sládek Jan Přiitasil (vlevo) a Petr Němec

Pivovar je z těch opravdu mini, varna Němého medvěda pochází z ostravského pivovaru Qásek, je třínádobová o objemu 300 l s přímým plynovým ohřevem. Spilka je otevřená 1x 600 l a ležácké tanky se samostatným chlazením jsou 2 po 500 l. Sládkem je v pivovaru pan Jan Přitasil, kterého možná mnozí znají ze Štiřína či z litoměřické Koliby. Zatím se vaří podle potřeby, zhruba 1x týdně.

Varna - sklep
Varna - sklep

Slad odebírá pivovar ze sladovny Mšeno, která je už znovu v provozu, chmelí se ŽPČ, Sládkem, Rubínem, Kazbekem, Magnumem… Kvasnice jsou z pivovaru Budvar. Pivo zatím můžete popít v místě, občas i v nějaké známé pivnici v Praze. A odnést si je lze v současnosti v PET láhvích, v budoucnosti snad i ve skle. Pro sběratele časem budou i tácky a sklo, se zásilkovou službou ovšem nepočítejte. Němý medvěd může tedy hledět do budoucnosti s optimismem.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5818x] [27. leden 2016]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

čtvrtek, 28. leden 2016
22:36

Dwarf

18. ledna všechny piva výborná... pravda, maso jsem neobjednával... nevím proč, ale v pivovaru mi šlo hlavně o pivo...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Vittorio

čtvrtek, 28. leden 2016
21:29

Petr Tuček: Tak já nevím, já jsem byl u Medveda uz asi 3x a vzdy skvela obsluha, skvele jidlo a pivo take. Samozrejme ne vsechna piva vm zachutnaaji, ale jejich Brtnik nebyl vubec zly.


napsal(a): Vittorio (viktor.myslil(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Petr Tuček

středa, 27. leden 2016
21:15

Pro někoho možná zázrak v polabské placce, pro mě a mé přátele při návštěvě tohoto podniku ve středu 20.ledna velké zklamání...
Bohužel to samé i v nedávno otevřeném biskupském v Liťáku, maso na objednané minutky nebylo nedopatřením k dispozici, stejně tak víno červené a ležák světlý dvanáctistupňový.
Každý začátek je těžký, ale do "biskupáku" se brzy rád vrátíme na novou kontrolu !


napsal(a): Petr Tuček [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI