Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní mapu Česka obohatil nový pivovar Hrboun

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivní mapu Česka obohatil nový pivovar Hrboun

Pivní mapu Česka obohatil nový pivovar Hrboun [p1572]

V Jihlavě vznikl nový minipivovar. Jmenuje se Hrboun a pivo začal vařit na začátku října. Nabízí nefiltrovaná, nepasterovaná, klasickým způsobem vařená a hlavně chemie prostá piva. K návštěvě zve jeden z jeho provozovatelů Milan Mlejnek.

Jak vznikne nápad na otevření soukromého pivovaru?

Jak? Přece u piva. Pořád jsme řešili, které pivo je dobré, které ne, čím to je, proč to je... Navíc jsme sami už pár let provozovali tzv. homebrewing a dost nás to „chytlo“, takže přišel nápad posunout vše trošku dál a začít pivo vařit ve větším.

Není už malých pivovarů, a ostatně i velkých průmyslových, dost?

Velkých průmyslových pivovarů je dost a na pivu je to také znát! A těch malých? Je jich hodně, to je pravda a porostou další. Některé zůstanou, jiné zaniknou, to je normální, ale pokud budeme dál chtít pít jen a jen dobré pivo, nikdy jich nebude dost! A to je pro pivaře jen dobře.

Pan Mlejnek
Pan Mlejnek

Proč Hrboun?

Pivo s hrbem – tedy s pořádnou pěnou - takže Hrboun. A popravdě? Je to vlastně přezdívka našeho sládka Jiřího Bělocha. Když se přiženil k nám do Pávova, měl stále připomínky typu: „Co vy pávovský hrby… Vy hrbouni…“ Takže se to otočilo a my mu začali říkat Hrboun. No, a když jsme řešili název firmy a piva, už to prostě vypadlo samo. Proto Hrboun.

Je složité spustit provoz pivovaru?

Když odmyslíte legislativu, papírování, finance, výběr technologie, přípravu prostor, kalkulace a další a další a další záležitosti, je to naprosto jednoduchá a pohodová věc! Aspoň tak to je potřeba brát, protože ve skutečnosti je to dost „na hlavu“.

Jak dlouhá byla cesta od první myšlenky až k samotnému otevření. Bylo nutné úřednické kolečko – legislativa a hygiena. Co nákup výrobního zařízení?

Od myšlenky, že „jdeme do toho“, po oficiální zahájení, uběhl teď v říjnu rok. Rok stavebních úprav a přestavby původní prodejny potravin a poté motorek, vyklizení tun materiálu z nevyužívaného sklepa, nové rozvody vody, elektriky, odpady, podlahy, prostě kompletní rekonstrukce.

Museli jsme mít projekt a plány, které prošly schvalovacím řízením, rozhodnutím hygieny. Jen samá razítka a razítka, povolení a povolení. Daňová správa, celní správa. Museli jsme udělat i hlukovou a emisní studii, což je dost úsměvná záležitost, vzhledem k místu naproti firmě Kronospan. Nutné bylo i vyjádření hasičů, vodohospodářů… Prostě bylo toho dost a dost.

A samozřejmě výběr správné technologie – i to je dnes oříšek, jde o cenu, kvalitu, typ, velikost, dodací termín, financování.

Varna
Varna

Kolik máte zaměstnanců?

V současnosti dva - sládka Jiřího Bělocha a podsládka Luboše Müllera. I když v našem případě jsou to spíš dva naprosto rovnocenní parťáci, protože i Luboš, mimochodem vlastník nemovitosti kde pivovar sídlí, je obrovský srdcař a to co pro pivovar dělá je doslova k nezaplacení!

Zatím vyrábíte jen dva druhy piva?

V současné době je v nabídce 11° světlý ležák a 13° polotmavé a průběžně bude nabídka obohacena o různé speciály – aktuálně o vánoční speciál, nebo 11° chmelenou za studena. Že jsou to piva nefiltrovaná a nepasterovaná, vařená klasickým způsobem a bez chemie, snad ani dodávat nemusím.

Co výše výstavu?

Jsme na začátku, takže snad jedině záměr a ten je cca 500 hl ročně. Pokud dojde na maximum varny cca 800hl ročně, tak byla naše myšlenka správná.

Jak dlouho trvá, než se pivo uvaří?

Uvaří, nebo „udělá“? To je velký rozdíl. Uvaření jedné várky trvá cca 11 až 12 hodin, pak ale ještě přijde pět až deset dnů kvašení a následně třicet (u naší 11°), ale i šedesát (u speciálu) dnů ležení, teprve pak jde pivo k zákazníkovi.

Spilka
Spilka

Srdcem pivovaru je sládek – souhlasíte? Co váš sládek – máte odborníka, nebo jste do toho šli sami, amatérsky a vše jste se naučili?

Souhlasím. Náš sládek i pomocník nejsou profesionálové, sami se učí, sami zdokonalují, školí a zlepšují, sbírají zkušenosti, takže ano, máme odborníky! A navíc, dohlíží na nás ten nejpovolanější! Jan Barák - on a Pivovar Jihlava to je přes 50 let společného života, a to mluví samo za sebe.

V Jihlavě je pivovar s velkou tradicí, a jsou tu i jiné malé pivovary, čím se od nich chcete odlišovat?

Od velkého pivovaru je to jednoduché, v malém a velkém se vaří úplně jinak, od přípravy surovin po expedici, to se nedá srovnávat.

A od malých? Je to o přístupu, jak k pivu a výrobě, tak k zákazníkovi. Odlišnosti jsou ve všem, od vody, přes suroviny až k postupům výroby - tím jsou právě malé pivovary výjimečné. Pokud tam dáte ještě celé srdce a lásku k tomu, co děláte a přidáte mou oblíbenou větu: „Na prvním místě je zákazník – ne hospodský, ale konzument – pivař“, je jasné, že budeme jiní, budeme Hrbouni!

Uvažujete i o rozšíření sortimentu? Co se dá vymyslet?

Přemýšlíme o tom, jít do svrchně kvašených piv, rádi bychom zkusili i pšeničné speciály. Ono, experimentovat se dá téměř se vším, ale uvidíme, nebudeme předbíhat.

Sklep
Sklep

Ceny piva jdou nahoru – v hospodách se můžeme setkat i s částkou 40 Kč. Jaké jsou vaše ceny?

Ceny jdou nahoru a i malé pivovary se musí přizpůsobit, ale určitě to není pro vlastní zisk. Naopak, malé pivovary na ceny dané giganty a jejich politikou těžce doplácí.

Fungujete i jako hospoda? Můžou lidé přijít posedět? Kolika místy disponujete? Co pořádání firemních akcí, vánočních večírků…? Nabízíte k pivu i občerstvení?

Ne, hospodu bohužel v rámci pivovaru neprovozujeme, takže běžně posedět u nás nemůžete. Přímo v pivovaře je možno zakoupit pivo v sudech a PET lahvích, dále pronajmout chladící zařízení, domluvit si exkurzi, nebo pronajmout prostory na firemní akci, oslavu, nebo večírek či schůzi. To vše je samozřejmě možné a veškeré požadavky řešíme individuálně. Kapacitu máme cca 30 míst.

Nejde jen o to vyrobit kvalitní pivo, ale i o to ho správně načepovat – souhlasíte?

Samozřejmě, sládek pivo vaří, hospodský točí, i proto není náš záměr být v každé hospodě, ale pouze tam, kde se o naše pivo i dobře postarají!

Budete si hlídat, aby kvalita vašeho piva neutrpěla?

Kvalitu si budeme hlídat, jinak to ani nejde, navíc tím prohlubujete i vztah hospoda – pivovar. Nechceme chrlit jakékoliv pivo a tlačit hospody do výtoče, to už tady roky dělají jiní!

Jste pivař?

Samozřejmě že ano, copak by to šlo jinak? Copak je něco lahodnějšího? Na chuť i na žízeň, něco vhodnějšího na posezení s přáteli? Čím lépe uctít návštěvu? Okouzlit protějšek? Jaký je lepší dárek? Zapomeňte na vše ostatní, pivo nenahradíš! :)

Mít vlastní pivovar – má to své výhody?

Přece samé… Proto jsme do toho šli :)

Rozhovor byl poskytnut Jihlavským listům



[Pivní.info] [Zobrazeno 5369x] [4. listopad 2015]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vratislav Kozák

sobota, 27. únor 2016
17:31

Vraťa,

dočetl jsem se o sládku Ježka Honzovi Barákovi. Mohl bych na něj získat kontakt, několik let jsme byli spolupracovníci. Bylo ještě v éře Jihomoravských pivovarů.

Děkuji.


napsal(a): Vratislav Kozák (kozak(a)fame.utb.cz) [Odpovědět]

Emil

sobota, 7. listopad 2015
07:46

Že to nejsou profesionálové je bohužel poznat, pivo špatné, 11° takřka nepitelná! Snad se to naučí....


napsal(a): Emil [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:50


posted by: Inzerce

Libor Novák

středa, 11. listopad 2015
11:33

Nevím jestli jsi pil Hrbouna 11, ale pivo je dobrý a ještě se ani nepodepíšeš.
Jednou bych chtě ochutnat pivo od tebe ty profíku.


napsal(a): Libor Novák (pavovacek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Aleš P.

pátek, 13. listopad 2015
23:30

Emil: 11° ochutnána jak v pivovaru, tak z PETky, vždy velmi slušná. Vy jste ji pil kde?


napsal(a): Aleš P. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI