Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gwern je po keltsku olše

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Gwern je po keltsku olše

Gwern je po keltsku olše [p1579]

Tedy správně by to mělo být fearn, měsíc, v jehož znamení je jeden ze sedmi keltských posvátných stromů – olše, leč v tomto případě nebudeme slovíčkařit. Gwern je asi úplně nejnovější pivovar v českých luzích a hájích, se stejnojmenným pivem. A jak sami majitelé udávají, „název našeho piva vznikl lehkou úpravou keltského výrazu pro strom – konkrétně olši.“ Prý proto, že olše je žíznivý strom. A Keltům je prý dokonce připisován vynález pivního sudu. Tuto zmínku jsem sice nikde nenašla, ale že Keltové uměli uvařit lahodné pivo, je všeobecně známo. A že keltským válečníkům byla vytýkána „nezřízená láska k pití a k obžerství“ se lze též dočíst. Tak proč by nemohli vynalézt ten sud, že?

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Pivovar Gwern je rodinným pivovarem, majiteli jsou otec a syn Ugrinovi a nachází se v malé obci Nupaky, nedaleko Říčan, kde rodina zakoupila pozemek části bývalého statku, na němž pak postavila pivovar. Při své návštěvě jsem si povídala s mladším představitelem rodinného podniku, panem ing. Petrem Ugrinem. Původní povolání stavař a… domovarník. Takže je to jasné, další z početné rodiny domovarníků, který koníčka povýšil na řemeslo. Firmu rodina Ugrinů založila na podzim roku 2014, vařit pivo začali v červenci letošního roku a první mok začal téct 3. září.

Varna
Varna

Dodavatelem technologie pivovaru byla firma Strojtep, varna je třínádobová – 20 hl, 4 otevřené spilky po 40 hl a 7 tanků po 50 hl, k tomu jeden přetlačný 45 hl. Vrchním sládkem je pan Oldřich Záruba z pivovaru Chotěboř, od 1. listopadu letošního roku zde bude vládnout pan Josef Zvoník, (nyní ještě) sládek z Kácova. Pivovar odebírá slad (plzeňský a mnichovský) z Kounic, případně ze Záhlinic, chmelí se Sládkem a ŽPČ, kvasnice jsou z pivovaru Budvar.

Spilka - sklep
Spilka - sklep

Do budoucna pivovar předpokládá výstav 5000 l/rok, problémem není rozšíření kapacity na dvojnásobek. A co můžeme ochutnat? V současné době 10° (28 kč) a 12° (33 Kč) světlou, na přelomu listopadu a prosince se pak chystá vánoční speciál. Součástí pivovaru je i malý výčep s prodejnou, otevřený zatím od pondělí do čtvrtka 10-17 hod. Zde je možno koupit jak 1,5 l PETky tak i sběratelské předměty - tácky, etikety, sklo.

Pivovarské posezení
Pivovarské posezení

Vzhledem k tomu, že ve výčepu právě probíhala sanitace zařízení před chystaným Pivovarským víkendem, dostalo se mi ochutnávky 12° ležáku přímo z tanku. Příjemně pitelné, krásně hořké pivo. Snad jejich 10°, až ji někdy příště ochutnám, bude také tak lahodná.

Dvanáctka
Dvanáctka


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6364x] [1. říjen 2015]
[Minipivovary] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

našinec

úterý, 27. říjen 2015
16:37

Paní Jano, prosím o upřesnění otevírací doby pivovaru, pokud ji víte přesně. Na jejich oficiálních stránkách uvádí otevírací dobu PO - NE od 15 hodin. Pokud by byla od 11 hodin, tak by byla dostupná i pro zájemce z Moravy. Díky za odpověď.


napsal(a): našinec [Odpovědět]

Jana

úterý, 27. říjen 2015
17:37

Jana

našinec:
Otevírací dobu přesně nevím, nerada bych Vás mátla. Zkuste ale zavolat jejich obchoďáka, pana Brýlu (774 780 824) a zeptejte se přímo u zdroje. :) Určitě budou vstřícní.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:35


posted by: Inzerce

Adéla

pondělí, 26. říjen 2015
12:52

Včera ochutnána desítka U Prince Miloslava, ne že by byla úplně špatná, ale taková až moc uhlazená, nevýrazná. Ale pivovar je na začátku, příští várka může být lepší, co třeba ještě trošku víc přichmelit?


napsal(a): Adéla [Odpovědět]

Pivovar Kacov

úterý, 6. říjen 2015
20:59

V nasem pivovaru konci Ing. Josef Zvonik k 30.10.2015, ktery zde pracoval na pozici sladka. Na misto sladka v Pivovaru Hubertus Kacov nastupuje ke dni 1.11.2015 pan Pavel Pilar. Tiskova zprava pivovaru.


napsal(a): Pivovar Kacov (Pivovar(a)pivovarkacov.cz) [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 6. říjen 2015
23:15

Dwarf

Pivovar Kacov: 31.10. bude v Kácově bezvládí? :-) ale spíš mě zajímá - pana Pilaře to už nebaví v Rebel Havl. Brod??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

honajz

pondělí, 5. říjen 2015
19:22

Desítku točili teď v Praze v restauraci Pod vinicí, a překvapilo mne, jak je to na desítku plné pivo, a ta jemná hořkost na pozadí mi velmi sedla.


napsal(a): honajz (vasjo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 5. říjen 2015
10:20

Jardel

byl jsem na slavnostní otevírače, jestli se to tak dá nazvat. Dvanáctka mi přišla sladší, desítka byla výrazně chutnější.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 1. říjen 2015
22:35

Sekal

Není mi úplně jasne, pro koho je urcena otevírací doba po až ct 10 až 17. To si mám vzit dovolenou?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

pátek, 2. říjen 2015
09:00

Jana

Sekal:
Inu, to se musíš optat na "vyšších místech". Ale vážně-oni teprve začínají, takže se ta doba bude nejspíš rozšiřovat.Můžeš se jich na to zeptat třeba v Braníku, tam budou.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

pátek, 2. říjen 2015
12:05

Dan

Jana: Mne by zajímala jedna věc. V článku uvádíte, že tam budou sládkovat sládci z Chotěboře a z Kácova? Nevíte, zda budou působit souběžně i ve svých domovských pivovarech a nebo od nich odchází a příznivci Chotěboře a Kacova přijdou o "své" sládky?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pátek, 2. říjen 2015
12:11

Jana

Dan:
Jak jsem to pochopila, tak p.Záruba jenom dohlíží (vrchní sládek-externista). A jak jsem psala,od 1.11. nastupuje jako regulérní sládek p.Zvoník, který k tomuto datu končí v Kácově. Myslím, že poté p.Záruba se opět bude věnovat svému. Ale zeptejte se přímo pivovarských.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Petr Ugrin

úterý, 13. říjen 2015
12:10

Dan: Zdravím Vás, našel jsem dotaz, tak na něj odpovím. Pan Záruba je autorem receptů. Jezdí sem k nám jednou za týden, dva a vše zkontroluje. Má přístup k řízení, takže je schopen ovládat pivovar i z domova. Pravdou však je, že je to Chotěbořský sládek a tam i zůstává. Co se týká Pepy Zvoníka, ano, jde k nám a na starosti bude mít hlavně provoz tak, aby pivo bylo co nejlepší. Bude tedy vařit, plánovat, jezdit a ochutnávat. Protože pan Záruba, bezesporu jeden z nejlepších sládků u nás, je vyhraněný na česká piva a o ty u nás bude pečovat včetně speciálů, bude se Pepa Zvoníků soustředit od jara především na specialitky - jeho recepty a nápady. Tím mám na mysli piva jako je IPA, ALE, EPA a další dobroty. Česká piva budou u nás doménou pana Záruby i nadále.


napsal(a): Petr Ugrin (petr.ugrin(a)gwern.cz) [Odpovědět]

Dan

sobota, 3. říjen 2015
02:08

Dan

Jana: Díky


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI