Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní lenošení

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivní lenošení

Pivní lenošení [p1533]

Nedávno jsem psal článek s názvem Nový plzeňský pivovar a už je to tu zase. Po diskusním příspěvku kletyse se mi ozval Robert z čižického Bizona s tím, že mi usnadní práci a dá mi kontakt na nového minipivovarníka - to jsou služby, že :)

Nový plzeňský pivovar se nachází ve čtvrti Újezd a za svůj vzal název U Lenocha . Proč zrovna lenoch? V Újezdě prý bývala hospoda, které se tak říkalo. Pozemek, kde dnes stojí nejnovější plzeňský pivovárek k této hospodě kdysi patřil. Samozřejmě také proto, že se s místním pivem prý tak krásně lenoší. Věřím tomu!

Pivovar
Pivovar

Vlastní pivovárek je taková větší garáž o rozloze 26 m2. V přední části naleznete "buňku", kde se nachází chlazený sklep - 6x ležácký tank o objemu 300l původem z jednoho pivovárku v Ostravě - a otevřená spilka, kde jsou dvě kvasné nádoby (od firmy Ecoplant) o objemu cca 200l. Ty jsou chlazeny samostatně. Chlazení je na zakázku od firmy Jedlička. Kolem této buňky projdete do zadní části, kde je nainstalována stolitrová varna, jenž předtím sloužila právě v čižickém Bizonovi. Komponenty byly dány dohromady vlastními silami. Na stavbě se podílela celá rodina. Vše je zde ruční práce, zejména pak rukodělné vaření piva.

Varna
Varna

V budoucím propagačním letáku mimo jiné naleznete tato slova: "Pivovar U Lenocha je malý rodinný pivovar. Ke vzniku vedla touha pít poctivé, přírodní a živé pivo, které má nejen výbornou chuť, ale je i zdraví prospěšné. Pivo se vaří ručně a výhradně z českých surovin. Výstav není velký, ale záleží nám hlavně na kvalitě a ne na kvantitě. Pivovar vznikl bez jakéhokoliv dotačního programu a je vytvořen z lásky k dobrému pivu. Příjemné lenošení s naším pivem."

Spilka
Spilka

A jakého druhu, že je tento lenošivý pivovárek? Pan majitel, říkejme mu třeba Víťa, má letité zkušenosti v pivovarnictví. Již 8 let si pohrává s myšlenkou vlastního podniku. Loni na podzim padlo rozhodnutí, že do toho opravdu půjde a dnes je na světě toto novorozeně českého a plzeňského pivovarnictví. Právě leží první opravdová várka piva, které vlastně ještě nemá jméno, zatím vezměte za vděk pojmenováním U Lenocha... Výstav pivovárku by neměl přesáhnout 200 hl ročně a ideální dobu ležení má pan starý vyzkoušenu na 24 dnech a výše.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Zatím je navařena světlá dvanáctka. V nejbližší budoucnosti se dočkáme ještě světlé jedenáctky a polotmavé třináctky - vše spodní kvašení, ležáky plzeňského typu. Do módních svrchně kvašených piv se zatím "lenoši" nehrnou. Dostal jsem ochutnat pivo (v PET) ze zkušební várky a musím ho pochválit. V poslední době se stává, že se mi do úst dostávají samá výborná nová piva a tak vidím budoucnost našeho minipivovarnictví docela růžově. Máte snad jiné zkušenosti?

Pivo z Újezda
Pivo z Újezda

Pivovárek je na úplném začátku, všechna razítka ještě pořádně nezaschla a tak není divu, že se teprve hledají možnosti distribuce. Pivo se samozřejmě bude plnit do KEG sudů a PET lahví. V tuto chvíli jsou již na světě etikety, snad i tácky, trička a sklo. Sklo by mělo být s vypískovaným logem o objemech 0,5l a 0,3l. Dále se pak počítá s ručně malovanými půllitry, kdy každý bude víceméně originálem.

Z ulice
Z ulice

První ochutnání piva od Lenocha bude možné na akci PivníFest.cz, která se koná 1.-3. května v prostorech bývalého Domu kultury (hrůzy u Radbuzy). Když budete pořádně hledat, určitě najdete...

Já přeji majitelům, aby jejich podnik vzkvétal, aby pivo chutnalo nejen místním a vzhledem k požehnanému stavu paní sládkové, aby vše dopadlo tak jak má. No a Vám všem přeji krásné lenošení s pivem U Lenocha...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7609x] [26. duben 2015]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda

pondělí, 8. červen 2015
21:56

vyborne pivo,jine uz nekupuji,nez od Lenocha.za me super 1A


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

kisutam

neděle, 26. duben 2015
18:50

kisutam

A co Bizon?Vaří dál,má novou varnu?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
03:04


posted by: Inzerce

Chody

pondělí, 27. duben 2015
08:02

Chody

kisutam: Jasně, Bizon jede dál


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI