Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beer de mor 1

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Beer de mor 1

Beer de mor 1 [p1195][p1192][p1280][p1262][p1104]

Před pěti lety vyrazila Republika Ovipistán (tedy její tři elitní vyslanci) na první jarní okružní jízdu po pivovarech. Zamířili jsme do Jižních Čech a akci pojmenovali Beer de sud (nápověda pro nefrankofonisty: „sud“ je francouzsky „jih“). Za tři dny jsme zvládli čtyři exkurze a mimo pivovary ochutnali další tři místní piva.

Beer de sud - exkurze v Pivovaru Strakonice
Beer de sud - exkurze v Pivovaru Strakonice

Už tehdy jsme měli logistiku celé akce slušně nachystanou, spoje autobusů a vlaků předem vyhledané a vytištěné (i s ohledem na to, že jsme tenkrát neměli internet v telefonech). Ale třeba Dražíč nám tenkrát přišla moc z ruky, a tak jsme se spokojili s ochutnáním Lipana v Pivnici Lipan v Písku.

V následujících letech jsme na Beer de kox, Beer de bad, Beer de vin a Beer de pil jednak postupně vypilovávali logistickou přípravu, jednak došlo v mnoha místech republiky k intenzivnímu zahuštění prostoru novými pivovary a pivovárky.


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /mnt/data/accounts/c/chodypi/data/www/pivni.info/www/conf/functions_general.php on line 704

A tak když jsme letos v březnu vyrazili na Severní Moravu na akci Beer de mor („mor“ jako Morava, nikoli jako výraz povýšeného „čechocentrismu“ vůči kvalitě severomoravského pivovarnictví), zvládli jsme navštívit celkem dvanáct pivovarů včetně deseti exkurzí se sládky nebo majiteli pivovarů. A to ještě nepočítám to, že jsme si ve Frýdlantu nad Ostravicí zaskočili i do Letohrádku, kde se sice v místním pikopivovárku v posledních letech spíš nevaří, nicméně ochotná servírka nás nechala nahlédnout do zahradního domečku s místní varničkou.

Pivovary na Severní Moravě jsme už vlastně objížděli v roce 2010 a stihli navštívit skoro všechno, co tehdy šlo. Ale za ty tři roky tu vzniklo tolik pivovarů, že žádný z letos navštívených pivovarů v roce 2010 ještě neexistoval, většina jich dokonce vznikla až v roce 2013. Velkou výjimkou měl být Ostravar, kam jsme se opravdu těšili, ale bohužel jsme se trefili do tří týdnů, kdy byl pivovar z důvodu rekonstrukce pro veřejnost uzavřen. Museli jsme se tak spokojit „jen“ s minipivovary.

Rok založení 2013 jsme na Beer de mor potkali často, i ve Frýdku-Místku
Rok založení 2013 jsme na Beer de mor potkali často, i ve Frýdku-Místku

Pivovary jsem začal obvolávat skoro měsíc předem. Nejdřív jsem volal do Skřečoňského žabáka. Jelikož pivovar nemá vlastní hospodu a otevírací dobu na webu uvádí jen od úterý do pátku, což se nám přesně nehodilo, individuální domluva návštěvy byla nutná. S p. Janoszowskim jsem se dohodnul bez problémů na sobotu. Když jsem se mu týden před návštěvou připomínal, omlouval se, že musí na celý víkend nakonec odjet, takže jsme trochu složitě měnili trasu, abychom Bohumín posunuli na pondělí.

To byl vlastně jediný větší zádrhel, nikde jinde nebyl s domluvou prohlídky pivovaru problém. Jen v Opavě a ve Frýdku-Místku byla exkurze možná pouze v pondělí, protože sládci jsou přespolní a o víkendu se v pivovaru nevyskytují. Nakonec jsme dali přednost exkurzi v Opavě a Pivovárek Morava zařadili na neděli. Pivovar Radas ze Stříteže uvádí na webu, že exkurze dělá od deseti lidí. Po telefonu mi bylo řečeno, že nás může být o něco míň. Poctivě jsem se snažil, i prostřednictvím Pivního.infa další lidi na exkurzi nalákat, ovšem bezvýsledně. Nakonec jsem volal do Stříteže asi tři dny předem, že budeme jen čtyři a nakonec to nebyl žádný problém. V reálu pak exkurze byla dokonce levnější, než píší na stránkách.

Degustace v ležáckém sklepě pivovaru Radas
Degustace v ležáckém sklepě pivovaru Radas

Vstřícní byli také v Podhorském pivovaru ve Frýdlantu nad Ostravicí, kam jsem si měl zavolat ještě těsně před víkendem, aby se majitel se sládkem nezapomněli dohodnout, kdo nás pivovárkem provede. Maximálně ochotný byl i sládek v březnu ještě oficiálně neotevřeného pivovárku Baron v Karviné, kde jsme byli předběžně domluveni na prohlídce i ochutnávce, ale nakonec jsme Barona už do časového rozvrhu nevmáčkli.

Konečně tedy v pátek 28. března 2014 odpoledne vyrážíme Pendolinem směr Ostrava. Cestu si krátíme i ochutnávkou kambodžských piv, které nám z dovolené přivezla naše ovipistánská ministryně obrany.

Ochutnávka kambodžských ležáků a stoutů
Ochutnávka kambodžských ležáků a stoutů

Do Ostravy dorážíme okolo sedmé. Dost času dostat se tramvají na osmou do Martinova do pivovaru Garage , kde máme domluvenou exkurzi se sládkem. Velký sál klubu Garage okupují hordy plesajících náctiletých, naštěstí v samotné restauraci je celkem klid. Od obsluhy se ale dozvídáme, že sládek není přítomen. Do hlavy se mi vkrádá myšlenka, že relativně snadno naplánovaná cesta dostává trhliny nějak moc brzo. Jdu tedy volat panu sládkovi Salajovi, který mi vysvětluje, že na nás nezapomněl, ale že na jiné provozovně řešil nějaký technický problém a že už je na cestě.

Pan sládek Salaj a naše výprava v odrazu ve vycíděné scezovačce v pivovaru Garage
Pan sládek Salaj a naše výprava v odrazu ve vycíděné scezovačce v pivovaru Garage

Exkurze rozhodně stála za to. Varna byla levně pořízena z Číny, na provedení je nízká cena trochu patrná, ale funguje zatím naprosto bez problémů. Stejně tak fungují i otevřené kvasné kádě, které dřív v sousedním bývalém masokombinátu sloužily pro skladování sádla. Chladné prostory a další zázemí pivovaru jsou navíc umístěné v přestavěném krytém pódiu. Vskutku originální.

Původně kryté pódium dnes skrývá technické zázemí pivovar Garage, včetně šrotovníku, spilky a ležáckého sklepa
Původně kryté pódium dnes skrývá technické zázemí pivovar Garage, včetně šrotovníku, spilky a ležáckého sklepa

V sobotu dorážíme ještě před otvíračkou v 10 hodin před výletní restauraci Kohutka . Katastrálně sice spadá do Vyšních Lhot, ale najdete ji kus od vesnice na samém úpatí hory Prašivá. Nejblíž je to sem ze zastávky Vyšní Lhoty, Višňovka. Ráno o víkendu ale autobusy zrovna moc nejezdí, tak jsme si z Frýdku-Místku vzali taxi.

Když nás obsluha pustila do výčepu, opakoval se stejný scénář z minulého večera, protože paní majitelka nebyla přítomná. V tu chvíli se mi vybavila reklama na pivní slavnosti v nedalekých Raškovicích, které se konaly ten samý den. Můj odhad se ukázal být správný, paní majitelka i se sládkem (tedy se svým synem) byli na slavnostech, ale paní majitelka sedla do auta a přijela za námi na Kohutku, aby nám ukázala svůj pivovar.

Ovipistánský lev při degustaci Kohuta z Vyšních Lhot
Ovipistánský lev při degustaci Kohuta z Vyšních Lhot

Nerezová varna s maximálním objemem 700 l má netradičně tři nádoby. Varna se nedává na obdiv v restauraci, je umístěna v samostatné místnosti. Ve sklepě zaujme stěna s 300 l tanky umístěnými ve čtyřech patrech nad sebou. Celkově pivovar působí dojmem maximální účelnosti. Paní majitelka, stejně jako řada lidí spojených s dalšími minipivovary v kraji, má mnohaletou praxi z nedalekých Nošovic.

Necelých deset kilometrů od Kohutky funguje ve Stříteži pivovar Radas . Kontrast při srovnání těchto dvou minipivovarů nemůže snad ani být větší. Na jedné straně restaurační pivovar s „podomácku“ sestavenou technologií s varnou na ruční ovládání o objemu 700 l, na druhé straně produkční pivovar s na zakázku dodanou technologií s varnou s vysokou mírou automatizace o objemu 2 500 l. Pivovarem nás provedl jeden ze zaměstnanců pivovaru, podívat se na nás přišel i pan majitel.

Ležácký sklep v Radasu rozhodně není poddimenzovaný
Ležácký sklep v Radasu rozhodně není poddimenzovaný

Světlý ležák nám přitom chutnal na obou místech. V Radasu ho navíc míchají s celou řadou ovocných příchutí. Ostatní se mi kvůli tomu sice vysmívali, ale mix s limetkou mi jako limča chutnal rozhodně víc, než obdobná produkce z průmyslových pivovarů.

Ze Stříteže jsme se přesunuli do Karviné, kde v restauraci Ovečka funguje pivovar Larische . Potěšilo nás, že i v sobotním odpoledni nás pivovarem provedl sám pan sládek Piskoř. Po dvou spíše nestandardních minipivovarech byl Larische naopak tím klasickým, s 500 l varnou od Destily umístěnou přímo v hlavním sále restaurace. Zcela zapamatovatelným a atypickým je ovšem ležácký sklep pivovaru s výškou sotva 180 cm, jehož strop je pro nás vyšší naštěstí opatřen polystyrénovým nástřikem.

Výčep v restauraci Ovečka v Karviné
Výčep v restauraci Ovečka v Karviné

Pozdě večer jsme opravdu jen na skok stihli ve Vratimově ještě navštívit restauraci Ve Dvoře a ochutnat místního Brabčáka . V tomto případě se jedná o dobře utajený pivovar, který prozradí vlastně jen nápojový lístek, protože veškerá technologie včetně varny je mimo samotnou restauraci. Možná už byly naše chuťové buňky unavené, ale tohle pivo nás zrovna dvakrát nenadchlo.

Odpočinek během večerního přesunu
Odpočinek během večerního přesunu

Ale jedno pivo výlet nezkazí, zvlášť když před sebou máme ještě další dva dny poznávání a objevování dalších pivovárků...



[Pavel Karásek] [Zobrazeno 6444x] [16. červenec 2014]
[Minipivovary] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kisutam

neděle, 10. srpen 2014
11:47

kisutam

Měl někdy někdo tu čest vidět technologii ve Vratimově?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Kozel14

neděle, 10. srpen 2014
22:29

kisutam: Loni v květnu na vlastní oči,mám na to dva svědky...


napsal(a): Kozel14 [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:51


posted by: Inzerce

kisutam

pondělí, 11. srpen 2014
20:57

kisutam

Kozel14: Škoda,že nikde žádná fotka.Majitel slíbil,že při rekonstrukci stránek nějaké fotky dodá,ale skutek utek.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Vijoh

pondělí, 11. srpen 2014
11:17

Vijoh

kisutam: V únoru 2013 je v patře nad restaurací - http://ovipistan.cz/archiv/pivovary/vratimov/foto-04.html


napsal(a): Vijoh [Odpovědět]

kisutam

pondělí, 11. srpen 2014
20:58

kisutam

Vijoh: Je to funkční?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Vijoh

úterý, 12. srpen 2014
10:11

Vijoh

kisutam: Tak to netuším.


napsal(a): Vijoh [Odpovědět]

Majkl

čtvrtek, 17. červenec 2014
12:45

majkl

Pozor, pánové - severní Morava a Slezsko není totéž. ;)


napsal(a): Majkl [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 17. červenec 2014
13:57

Roman Holoubek

Majkl:
Pravda a neberte to jako hnidopišství, nebo snad nacionalismus. Ale Česká republika se skládá ze tří hlavních celků: Čechy, Morava a Slezsko, koncekonců je máme ve státním znaku. A zvláště v Čechách se na Slezsko zapomíná. To říkám jako Moravák. :)


Chody

pátek, 18. červenec 2014
07:25

Chody

Roman Holoubek: Máš pravdu, osobně beru Slezsko jako součást Moravy...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

neděle, 20. červenec 2014
22:28

Sekal

Roman Holoubek: Ještě by se mohl někdo lidí ze Slezska zeptat, zda jsou ve Slezsku a zda se cítí jako Slezané. Specielně na Prajzké by tazateli nakopali řiť.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 21. červenec 2014
07:57

Roman Holoubek

Sekal: Švagr je z Prajzké a nemá s tím problém. :)
Ale to bychom už zabíhali někam jinam. Nechme tyto stránky především pivu.


sasa

středa, 16. červenec 2014
17:48

sasa

Sládek v pivovaru Garage se jmenuje správně Petr Salaj.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Kari

čtvrtek, 17. červenec 2014
09:56

Kari

sasa: Pravda, pravda, vloudila se chybička. Chody, můžeš to prosím na těch dvou místech opravit? Předem díky.


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 17. červenec 2014
13:05

Chody

Kari: OK


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI