Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Od Srnce přes Modravu na Kvildu a do Lazen

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Od Srnce přes Modravu na Kvildu a do Lazen

Od Srnce přes Modravu na Kvildu a do Lazen [p1224][p1185][p1038][p1406]

Prodloužený víkend okolo 8. května razíme ke kamarádovi Ovčákovi na Šumavu, neboť kromě toho, že ho chceme po čase vidět, máme od něj echo o chystaném novém pivovárku, kde bude i možnost ochutnat již něco z nachystaného díla. Jelikož je na Šumavě hodně pivních míst k vidění, nemarníme čas, začínáme výjezdem na Srní, kde chceme ochutnat v Penzionu U Zlatého srnce nějakého tekutého Srnce. Penzion docela hledáme. Navigace nás dovedla místo k Srnci k hotelu Vydra, kde se alespoň dovídáme správnou cestu k našemu cíli.

Penzion U Zlatého srnce
Penzion U Zlatého srnce

Penzion U Zlatého srnce je sice v Srní, ale v části Mechov, kde již je k vidění alespoň poutač na odbočku do lesa, kde je schovaný penzionek s pivovárkem. Při příjezdu se ihned dovídáme, že pivo je, ale jen dvanáctka Zlatý srnec, neboť medové se zrovna dopilo. 12 Zlatý srnec je velice slušné pivo s výraznou hořkostí, což mně sedí, kdo je na sladší pivka, tak asi nadšený nebude. Pivo zde vaří ve sklepních prostorách penzionu a vodu berou z místní studánky, voda je také volně na stolech k pití, když by náhodou někdo z hostů dával přednost pouze této základní surovině. My jsme žízniví zejména na ochutnání dalších piv.

Zdroj vody pro Srnce
Zdroj vody pro Srnce

Dozvídáme se ještě, že majitelé penzionu chystají další svůj pivovárek v Horšovském Týně, kde by měli vařit stejná pivka jako na Srní. A snad už letos budou mít uvařeno i tam. V Srní nás dále už nic nedrží, jedeme dál směr Kvilda. Jelikož jedeme přes Modravu, říkáme si, že se i tam přeci jen na jedno zastavíme. Měli jsme sice Lyera (název modravského piva a i jméno majitele pivovaru) světlou 12 před pár dny v Praze v Ostrém (pivnice na Žižkově) a nijak nás nenadchl, ale možnost ochutnat modravské pivko přímo v Modravě nás nakonec zláká.

Pivovar Modrava
Pivovar Modrava

Ostatně Modrava je takový sezónní šumavský Václavák a okolo pivovaru se pořád čile buduje a staví a uvnitř v pivovaru je teď docela narváno. První dojem je rozpačitý, připadá nám, že interiér je divně dispozičně řešen. Je vidět, že penězi se nešetřilo, masivní trámy, dřevěné vyřezávané sloupy, masivní dřevěné stoly s deskou silnou skoro 10 cm. Místa a prostoru nějak celkově málo, vše působí hodně stísněně. Sedáme k jedinému volnému stolu před pípou, nabídka piv nikde není vidět. Až obsluha nám podává informaci, že na čepu je jedenáctka, dvanáctka a tmavé. Volíme tmavou jedenáctku, v chuti má výraznou kávovinu. Slušné pivko, ale nadšení nejsme, spíše trochu otrávení, neboť kroutíme hlavou nad nešťastným dispozičním řešením hospody.

Interiér pivovárku
Interiér pivovárku

Výčep je až v zadní části hospody, vedle vchodu do kuchyně, naproti výčepu jsou varny, obehnané sklem a jakoby barovým pultíkem, ale v blízkosti jsou již stoly, tedy jako bar nevyužitelné, snad jen jako odkladiště věcí turistů. Další stoly jsou utopené v rozích nebo v koutech při vchodu. V patře je také prostor, kam jsme nešli, ale bylo slyšet, že je okupován dětmi. Chyběla nám pivní nabídka, aspoň na tabuli. Asi je provoz po otevření v záběhu. Jinak jako nová modravská cyklisticko-turistická atrakce bude tento pivovar jistě hojně navštěvován. Tak třeba budeme mít lepší pocit někdy na druhý pokus. I když dojem, že původním záměrem vlastníka asi nebylo stavět pivovarskou hospodu nám nejspíš vydrží. Zvedáme se a jedeme na Kvildu.

Pivnice U Galapetra
Pivnice U Galapetra

Na Kvildě je také rušno, ale ne tolik jako na Modravě, pivovar sousedí s pekárnou a bufetem a ty jsou obležené nejvíce. Venku se dá také dobře posedět, my ale míříme do zatím poloprázdné pivnice. Pivovar je její součástí. Nabídka piv je výborná - Desaterák, Dvanácterák, 14 Galapetr, 16 Rankl Sepp. Všechno je natolik skvělé, že řadíme Kvildu rázem do první 10 našeho pivovarského žebříčku. K pivku jsou nabízené na stůl slané tyčky pečené v sousední pekárně. Tahle návštěva stála za to, všechna piva byla bezchybná.

Nabídka na Kvildě
Nabídka na Kvildě

A před námi je již jen jeden cíl. Lazny, Pujičův pidipivovárek. Lazny je obec, která je součástí Strašína, vesnice kousek od Javorníku a asi 10 km od Kašperku. Pujič si chystá svůj pivovárek u sebe doma a již se dají ochutnat zkušební várky. Jsme pozváni přímo na vaření piva, tak můžeme nakouknout celému procesu. Pujič používá jen místní slady, chmelí pouze žateckým červeňákem a vodu má z místního zdroje. Základní vařené pivo je světlá 14 a je opravdu vynikající, sytě zlaté barvy, husté pěny, hutné s optimální teplotou, točené klasických chobotem přímo z chlaďáku. Pije se tak lehce, že si to, že má docela dost alkoholu, ani neuvědomujeme.

Logo nového pivovárku
Logo nového pivovárku

Pujič si vaření užívá a pidipivovárek letos začíná svou první sezónu. V nabídce budou stabilně dva druhy piv, ke světlému ještě granát Strašínský kovář. Pro ochutnávku piv v přípravné fázi pidipivovaru, tedy před jeho oficiálním otevřením, je třeba Pujičovi zavolat. Oslava zrození pidipivovárku Lazny je plánovaná na 1. a 2.8.2014, kdy proběhne nultý ročník pivní slavnosti. Každý, kdo by chtěl ochutnat Pujičova pivka mezi prvními, se může na akci na začátku srpna vydat.

Pozvánka
Pozvánka

To, co jsme ochutnali my, dává naději, že to bude stát za to. Kromě několika druhů lazenských pivek bude i občerstvení. Účast na akci je třeba Pujičovi potvrdit.



[Lucie Ditrychová] [Zobrazeno 9545x] [9. červen 2014]
[Minipivovary] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Hans

čtvrtek, 30. červenec 2015
09:59

Letos opět velká spokojenost
11\' zázvor bomba
16\' Rankl sepp famózní
8\' osmerák neuvěřitelně pitelná


napsal(a): Hans (thecureman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Hans

čtvrtek, 14. srpen 2014
17:03

Tak já se přidám Kvilda-lišák zázvor paráda 14 polotmavá paráda a včera dokonce Kvildská pšeničná 12 pechta taky moc dobrá:-)
Srnec a jejich 12 taky moc dobrá a obsluha v pohodě:-)
Ovšem Modrava...................ani 10 ani 12 není pitná říkám to nerad ale toto je nejhořší mini co jsem zažil.
Doufám že na sobě zapracují.


napsal(a): Hans (thecureman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:52


posted by: Inzerce

píra

pátek, 15. srpen 2014
11:31

píra

Hans: Neřekl bych nejhorší, ale nic moc. Daleko horší je mini ve Volarech (když už o Šumavě). Takový neútulný nóbl prostor, kde mi ale servírka byla o pivu schopná říci jen to, že mají světlé a tmavé. A jestli chci vědět víc, ať si zajdu na recepci hotelu, kde bude recepční vědět víc:-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Tom

pátek, 15. srpen 2014
17:17

píra:
Tak to bych neřekl, piva ve Volarech daleko lepší než na Modravě a taky tam dobře vaří...


napsal(a): Tom [Odpovědět]

Tom

sobota, 16. srpen 2014
00:28

píra:
Ve Volarech v bývalém hotelu Bobík je pivko určitě lepší než na Modravě. Navštívil jsem teď v létě všechny zmiňované šumavské piovary a rozhodně bych souhlasil s Hansem, že modrava nic moc. Jinak ještě k těm Volarům - já nevím, jestli pamatujete ten příšernej bolševickej Hotel Bobík se zaplivanou zakouřenou smradlavou špeluňkou s Gábinou na čepu... Nyní je to zrekonstruované, jsou tam lázně a postavili tam restaurační minipivovar - město se v tom taky nějak angažuje. Tak proč ne ...? Při mé návštěvě bylo v restauraci čisto, peronál příjemný, jídlo i pivko bez chyby. Ono je hrozně lehké takhle lacině kritizovat... A ještě Kvilda - 10, 11 zázvor, 12, 14 ptm., 16 tm. vše ok - týden jsem pravidelně kontroloval kvalitu všech nabízených piv a opět musím prohlásit, že bez chyby. Také výrobky z pekárny vynikající - a je třeba říci, že je to vše poctivá ruční práce.


napsal(a): Tom [Odpovědět]

Kryštof

pondělí, 11. srpen 2014
17:56

Pivovary v Modravě a na Kvildě vřele doporučuji, ale pivovaru v Srní se zdaleka vyhněte! Pivo nás v Srní nijak nenadchlo a ježibaba, která pivo točila, nás úplně otrávila. Takhle nepříjemnou obsluhu jsem dlouho nezažil.


napsal(a): Kryštof (Kobeda(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 11. srpen 2014
23:16

Roman Holoubek

Kryštof:
Já mám naprosto jiné zkušenosti. Kvilda byla poměrně slabší v pivech, Modrava slabší světlý ležák, ale výborný tmavý speciál. Ovšem světlý ležák ze Srní byl jedním z top ochutnaných piv na letošním Cyklovandru a byla tam pohoda i díky ochotné paní, která se tam o vše starala. Více v povídce v Pivní ročence 2015. Vyjde v příštím roce, jak jsou čtenáři zvyklí. :)


Chody

pondělí, 11. srpen 2014
23:19

Chody

Roman Holoubek: Jestli to nebude pozdě :( :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 11. srpen 2014
23:21

Roman Holoubek

Chody: Nikdy není pozdě Chody.
Ale reportáž z Cyklovadru má již své pevné místo v ročence. Nezlob se. :)


VlJa

úterý, 12. srpen 2014
10:28

VlJa

Roman Holoubek:
Souhlasím, pivo na Srní nemá chybu a paní je sice trošičku nervní, když tam přijde více lidí najednou ( v našem případě 8 chlapů + 12 dětí ), ale nakonec byla i domácí slepičí polívka pro děti a nakonec nám sama nabídla, když viděla nasbírané růžovky, že nám je udělá na pekáčku v troubě. :)


napsal(a): VlJa [Odpovědět]

píra

úterý, 12. srpen 2014
12:41

píra

VlJa: Tak. V Srní jsem byl den po návštěvě Modravy - přepychového, nablýskaného pivovaru, kde peníze stříkaly z každé škvíry v trámech a pivo bylo takové to minipivovarsky stejné. V Srní to byla, co se týče piva, úplně jiná liga. Sice byla na čepu jen 11 a 12, protože sládek se teď věnuje především Horšovskému Týnu, ale bylo to super. A paní taky. Po počátečním napětí se s námi dala do řeči a nám se odtamtud vůbec nechtělo. Je tam na všechno sama, už asi sedm měsíců neměla volný den. O místo pomocné síly nikdo v okolí nemá zájem. Ale i tak byla moc příjemná, děti dostaly zdarma borůvkový koláč se šlehačkou a lentilky. No paráda. Asi nejlepší minipivovar na Šumavě.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 12. srpen 2014
13:02

Roman Holoubek

píra: a VIJa
Souhlasím s oběma. Na paní je vidět, že je na vše sama - penzion, kuchyň, výčep, ... Ale byla milá a vstřícná. Nejprve, že jídlo jen pro místní, ale nakonec nám po prvním pivu sama nabídla něco k zakousnutí. Na čepu "jen" světlý ležák, ale více jsem nepotřeboval, protože to pivo opravdu patřilo ke špičce z letošního cyklovandru a nebyl důvod toužit po jiném.
Jsem zvědavý na piva z Horšovského Týna.


chalupářka z Modravy

úterý, 29. červenec 2014
14:42

koho vezmem na modravskou desítku Lyer, tvrdí, že tak dobré pivo ještě nepil!


napsal(a): chalupářka z Modravy [Odpovědět]

Bratinka

pondělí, 9. červen 2014
09:25

Modrava nám také nesedla, nó, někdo na Šumavě prostě musí mít nejhorší pivo i interiér. Naopak Kvilda a Srní to je radost se vracet :)


napsal(a): Bratinka [Odpovědět]

Po dlouhe dobe v techto koncinach

čtvrtek, 14. srpen 2014
16:27

Bratinka: Tak ja to vidim jinak:
Srni - Prijel jsem autem aspon pro petku, bohuzel nevedou, ja ji tedy taky nemel, takze smula. Pani dost nervozni a ochotna se mi vubec nezdala. Pivo nemuzu hodnotit.

Modrava - velmi pekne provedene, super posezeni venku, spickova obsluha, pivo celkem dobre

Kvilda - nevhledna hospoda, neschopna obsluha popijejici pivo a nepamatujici si objednavku. Pivo prumer.


napsal(a): Po dlouhe dobe v techto koncinach [Odpovědět]

pechi

pondělí, 9. červen 2014
09:18

pechi

Pěkný článek, krásně strávený prodloužený víkend. A na Šumavě je vždycky příjemně.


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI