Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Hodoníně ... na Vojáčka

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V Hodoníně ... na Vojáčka

V Hodoníně ... na Vojáčka [p1370]

Na vojáčka? Snad za vojáčka, určitě namítnete. Ale ne, není to překlep. Známá písnička sice praví, že „za vojáčka v Hodoníně ma vzáli…", ale „za“ vojáčka už tady (předpokládám) nikoho nevezmou. Můžete bez obav Hodonín navštívit a zajít třeba „na“ Vojáčka. 7. března letošního roku byla navařena první várka v novém hodonínském pivovaru - Rodinném minipivovaru Hodonínský vojáček.

Již po mnoho let pravidelně v polovině května jezdíme do Břeclavi, odkud vyrážíme na cyklotoulky po širokém okolí. V posledních letech pak v jejich rámci vždy navšívíme nějaký minipivovar (a já se posléze podělím se čtenáři o zážitky). Nově vzniklý Hodonínský vojáček byla tedy „voda na můj mlýn“. Kontaktuji pivovar a s panem Jiřím Morávkem, manažerem pivovaru, domlouvám schůzku. V den naší návštěvy se, naštěstí, počasí po celodenním setrvalém lijáku umoudřilo a hrozí „jen“ přeháňky (předem předesílám, že ty největší jsme přestáli právě v pivovaru) a tak můžeme z Břeclavi vyrazit „po svých“.

Máme se nač těšit
Máme se nač těšit

Schůzka v pivovaru je domluvená až na odpoledne, stavujeme se proto nejprve na oběd ve Sport klubu u zimního stadionu, kterýžto je vlastně pivovarskou restaurací s pěti druhy vlastního piva na čepu. Mile nás překvapuje, že ke každému menu je půl litru piva zdarma, tento týden je to polotmavá 11° Kaprál. A máte na volbu, zda ho chcete vypít k jídlu, či odnést s sebou v 0,5 l PETce. Volíme pochopitelně okamžitou konzumaci. Ale o pivu samotném později. Restaurace je rozdělená na nekuřáckou a kuřáckou část a venku je i malá zahrádka. Otevřena byla nedávno, 15. dubna.

Interiér části restaurace
Interiér části restaurace

Ještě před samotnou návštěvou pivovaru shlédneme zajímavou expozici v nově vybudovaném Muzeu naftového dobývání a geologie, umístěném naproti železniční stanici. A pak už jedeme do staré tabákové továrny – Tabačky. Dnes v areálu sídlí několik firem, ale až do roku 1783 zde stával zámek, posléze pronajatý (a postupně od základů přestavěný) tabákové továrně. Ta pak ukončila svoji činnost v roce 2005.

Stará tabačka
Stará tabačka

Areál je dosti rozsáhlý, naštěstí však máme cestu k pivovaru popsánu, takže jedeme najisto. Pan Morávek nás již očekává a vede nejprve do své kanceláře, posléze shlédneme i samotné zázemí pivovaru, které se ještě stále dobudovává a vylepšuje.

Spilka a pan Morávek
Spilka a pan Morávek

Mojí první otázkou vždy bývá, jak majitele napadlo pořídit si pivovar. Pan Morávek s úsměvem odpovídá, že po dlouholetém podnikání v jiném oboru si pivovar „nadělil do penze“. Ale od začátku: pivovar Hodonínský vojáček je součástí firmy ESTREMIA, a.s. O Velikonocích 2013 její vlastníci dostali nápad na vybudování pivovaru, který i zrealizovali. Přizvali odborníka, bývalého ředitele pivovaru Janáček, pana Josefa Braunera, který se zde stal vrchním sládkem. První experimentální várka se uskutečnila v listopadu 2013 a první skutečná pak onoho 7. března 2014. Od Velikonoc letošních pak Hodonínský vojáček přibyl na oficiální seznam minipivovarů.

Varna
Varna

Dvounádobová varna – 15 hl - je od firmy Strojtep Jeříšno, ostatní technologie je vlastní výroby. Ve spilce jsou otevřené nádoby s víkem - 2x 15 hl, 2x 30 hl. Ležáckých tanků je 8x 30 hl a 2x CKT po 15 hl. Vaří se klasicky, na dva rmuty. Slad odebírá pivovar ze sladovny v Záhlinicích (plzeňský, vídeňský, karamelový), chmelí se 3x peletami ŽPČ (pocházejícího z chmelnic pivovaru Svijany ). Kvasnice pak jsou z pivovaru Černá Hora. Pivovar předpokládá roční výstav 2 500 hl.

Sudy a petky
Sudy a petky

A když je pivovar Vojáček (název pivovaru prý vznikl na základě ankety), pak piva musí tomu odpovídat. 10° světlá – Desátník, 11° světlá – Seržant, 11° polotmavá (ale spíše vídeňský ležák, neboť obsahuje 90% vídeňského sladu) - Kaprál, 12° světlá – Oficír, 13° světlá – Kapitán a 14° světlá – Major. Hlavním artiklem jsou Desátník, Oficír a Kaprál, pivo je k dispozici v 15, 30 a 50 litrových sudech a v 0,5 a 1,5 l PETkách.

Část sortimentu
Část sortimentu

S panem Morávkem se příjemně povídá, prozrazuje na sebe třeba i to, že je nadšeným hudebníkem v oblasti folklóru. Postupně ochutnáváme většinu sortimentu, který nemá chybu. Vše jsou výborně pitelná piva, což je asi nejdůležitější. Podrobnou charakteristiku stěžejního sortimentu si můžete přečíst na webových stránkách pivovaru. Povídáme, popíjíme a z původně krátké návštěvy je najednou večer. Pršet přestalo už dávno, tak se rychle balíme a mezi loužemi kličkujeme na nádraží na vlak.

Kaprál
Kaprál

Dostalo se nám v pivovaru velmi milého přijetí, které jsme ani ve snu nečekali, popili dobrého piva a ještě dostali na cestu „výslužku“. Za všechno moc děkuji, doufám, že zde nejsem naposledy a přeji pivovaru: „Dej Bůh štěstí“!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 9406x] [4. červen 2014]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kisutam

úterý, 3. říjen 2017
19:07

kisutam

Neví někdo,kde skončila technologie z tohoto pivovaru?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Frank

úterý, 3. říjen 2017
13:26

Každou firmu,kam vstoupil pan Morávek,postihl úpadek.Divné.


napsal(a): Frank (dvorak(a)abramikulcice.cz) [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
00:19


posted by: Inzerce

tomas

středa, 17. květen 2017
12:02

tomáš

Vojáček prý skončil v insolvenci a asi definitivně skončil. Web nefunkční a telefony odpojený. Nově stojí za návštěvu místní pivovárek Křikloun. Všechny piva dobrý, super přístup majitele a prostředí je fakt punk.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jezewec

úterý, 10. červen 2014
22:38

Navštívil jsem tento pivovar letmým průletem na služební cestě. Lidé v pivovaru velice vstřícní a všichni velice ochotní. Nakoupeny vzorky v PET. A všechny úžasný. Dej bůh štěstí :-)


napsal(a): Jezewec (hrubes.michal(a)pandaeast.cz) [Odpovědět]

Jana

středa, 11. červen 2014
13:17

Jana

to Jezewec:
Jsem ráda, že mi dáváte za pravdu. Pivka výborná a tak milého přijetí, jako tam, se mi dostalo málokde.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI