Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo s duchem

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivo s duchem

Pivo s duchem [p1100]

Na Májové pěně v Nebílovech se mi Vilda Ilgner (Radouš se Šťáhlav ) zmínil, že se již brzy začne vařit v Chudenicích a hlavním sládkem tam bude jeho syn Honza Ilgner. Chudenice? Vím jen, že je to někde u Klatov a to pro mne není zase tak daleko, takže návštěvě tohoto nového pivovarského projektu nic nebrání. Začátkem července mám cestu do Železné Rudy (hádejte kam?) a ta vede přes bránu Šumavy, odkud je to do Chudenic cca 15 km. Sládek zde sice zrovna nebude, ale provoz mi prý ukáže provozovatel pan Oldřich Vlasák. Vjezdem do Klatov se rozpoutává to pravé peklo přívalového deště a cestou ke Švihovu sílí. V Chudenicích však už zase svítí sluníčko.

Stará škola
Stará škola

Restaurace sídlí v bývalé škole, ve které se ještě v roce 1986 vyučovalo. Odtud také název i zbrusu nového pivovárku - Stará škola . Nacházíme ji poměrně snadno, neboť sídlí na Mírovém náměstí. Budova má novou fasádu, na které se skví logo pivovárku, nikoli velké obludné G, jaké zde můžete ještě vidět na službě street view od Googlu. Na skromné předzahrádce sedí jeden člověk a vypaluje si zobák. No snad to nebude nějaká zaplivaná putyka, vždyť zde jsme s dětmi a chtěli bychom i něco pojíst...

Vývěsní štít jak má být
Vývěsní štít jak má být

Vcházíme dovnitř a jsme příjemně překvapeni. Prostředí ucházející a hlavně restaurace je nekuřácká (proto ten pán venku). Jídelní lístek je velmi stručný, obsahuje cca osm jídel (z toho asi třikrát zvěřinu), ale vyberete si a dost dobře se najíte a snad ani nedojíte (jak jsou porce velké). Z piva je k mání zatím nefiltrovaná Koutská dvanáctka (26,-) a Kozel (asi jedenáctka - 22,- Kč). Vlastní pivo má být stabilně na čepu od 20. července 2012. Žádnou známku pivovaru však v restauraci nehledejte, je schovaný jinde. Ale to už je čas se na technologii podívat z blízka.

Varna
Varna

Srdcem pivovaru je nerezová varna umístěná až za sálem, kde se konají různé kulturní akce. Celou technologii dodala dle výrobního štítku firma BREWTEC (www.brewtec.cz), za kterou zřejmě stojí Vilda Ilgner (nebo se pletu?). Vařit se budou především klasická česká piva včetně desítky (v létě). Spilka je zde otevřená. Ve sklepě se zatím krčí pět ležáckých tančíků, které jsou opravdu ležaté a vypadají jako model tanků, které známe z klasicky vařících středních průmyslových pivovarů. Je zde místo na víc tančíků, ale uvidí se, jak se nové pivo ujme a hlavně - zatím není přebytek financí.

Spilka
Spilka
Pan Vlasák v ležáckém sklepě
Pan Vlasák v ležáckém sklepě

Dostal jsem okoštovat opravdu jen malinko a i tak mi (a nejen mně) Chudenické pivo dost chutná. Oproti nefiltrovanému Koutu je jemnější, sametové. Myslím si, že pokud bude i nadále takové, získá si srdce nejednoho pivaře. Na webu restaurace se dočtete: "Naše vize je jasná. Vařit poctivé pivo." Já tomu věřím. A doufám, že na něj místní budou hrdi, vždyť které městečko velikosti Chudenic má vlastní pivovar? Ani Klatovy ne (nepočítám-li výrobu nealko piva pana Pavlase).

Chudenické pivo
Chudenické pivo

Já si určitě po 20. červenci cestu do Chudenic udělám. Abych si potvrdil, že pivo je i ve větším množství dobré a pitelné. Chudenice jsem dodnes neznal, ale jak čtu web pivovárku, tak se sem dá zajet na celodenní rodinný výlet. Posuďte sami: Na území městečka najdeme řadu historických památek a v jeho okolí zajímavé přírodní oblasti. Pochází odsud slavný šlechtický rod Černínů z Chudenic, najdeme zde jejich zámek. Půldruhého kilometru je vzdálena rozhledna Bolfánek, odkud je to kousek do Americké zahrady, což je sbírka dřevin (více jak 200 druhů). do dvou km od Chudenic narazíte na zámek Lázeň či Kvapilova jezírka.

Trička
Trička

Je toho dost, co myslíte? A kdybyste měli přeci jen málo, jistě nepohrdnete vodním hradem Švihov, klatovskými katakombami a večer můžete v okresním městě spláchnout turistický prach v Pivním studiu Modrý abbé (samozřejmě pokud nezůstanete na výbornou večeři v Chudenicích)...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 11157x] [15. červenec 2012]
[Minipivovary] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yenda

úterý, 29. leden 2013
10:06

to yerka: firma Brewtec - odkaz na internetové stránky http://www.brewtec.cz/


napsal(a): yenda [Odpovědět]

yerka

úterý, 29. leden 2013
11:09

yerka

to yenda: Tak už stránky jsou :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:55


posted by: Inzerce

Dáda

neděle, 29. červenec 2012
02:01

Naprosto bezkonkurenční pivečko s asi nejmenším ale s nejlepším sládkem :D BUBÁK 11 A HOUWÁREK URČITĚ BUDOU OBLÍBENÝ U MNOHÝCH LIDÍ.PŘEJI VŠEM A HLAVNĚ MAJITELI OLDOVI HODNĚ ŠTĚSTÍ A HLAVNĚ HODNĚ SPOKOJENÝCH ZÁKAZNÍKŮ :)


napsal(a): Dáda (Daniela.Frankova.9(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Vašek

sobota, 28. červenec 2012
09:12

Vašek

26.7.2012 jsem měl tu čest navštívit Chudenickej pivovar a kromě toho, že obě místní piva (polotmavá 11 a světlá 12) jsou vynikající, tak bych ještě chtěl poděkovat Oldovi Vlasákovi za milé přijetí i za prohlídku pivovaru s odborným výkladem a taky nesmím zapomenout na Barču-moc milá a příjemná servírka :)


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 26. červenec 2012
09:13

yerka

Vážení, opravdu, jak je v článku uvedeno výborná kuchyně, dobré pivo, ale na základě včerejší zkušenostisi dovoluji si poradit; dejte si polotmavého Raráška, fakt mne nadchnul.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Elf

středa, 18. červenec 2012
01:06

Elf

Cože? Že by se dalo pivo hodnotit při takhle malém množství?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Weetek

středa, 18. červenec 2012
13:33

Weetek

to Elf: Taky mě to uklouznutí z tradičních pozic pobavilo :-) Ale vysvětlení nečekám.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Vláďa

středa, 18. červenec 2012
15:42

Vláďa

to Elf: Tak např. organizátoři degustačních soutěží si myslí že ano.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Chody

středa, 18. červenec 2012
16:22

Chody

to Elf: Tak samozřejmě že ne, jen mi v tu chvíli tak připadlo. Jsem zvědavý, jak bude Chudenické pivo chutnat při posezení ve Staré škole...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

JardaK

úterý, 17. červenec 2012
16:04

JardaK

Píši si do deníčku :)
Mimochodem v Chudenicích je i bývalý pivovar. Byl ses tam podívat? Před dvěma lety měl komín hvozdu ještě i zachovalý klobouk.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Chody

úterý, 17. červenec 2012
19:16

Chody

to JardaK: Chudenice jsem blíže nezkoumal, snad příště na výletě...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

debrdy

středa, 18. červenec 2012
23:34

debrdy

to JardaK: Bývalý pivovar je 20 m od současného. Komín stále stojí.


napsal(a): debrdy [Odpovědět]

yerka

pátek, 27. červenec 2012
14:11

yerka

to JardaK: Klobouk je tam stále.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pondělí, 16. červenec 2012
18:20

yerka

BREWTEC je firma z Litvínova.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

pondělí, 16. červenec 2012
19:53

Chody

to yerka: Aha, škoda, že jim nefunguje web :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

yerka

pondělí, 16. červenec 2012
21:21

yerka

to Chody: Je to pár lidiček, myslím, že ani web nemají, příležitostně se jich zeptám.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

úterý, 17. červenec 2012
07:11

yerka

to Chody: Takžewww stránky zatím opravdu fa BREWTEC nemá, firma sídlí v Lomu, dílny má v Litvínově: BREWTEC - Tomáš Rameš, Karla hynka Máchy 770/3a, Lom u Mostu, IČO 86981340 a vyrábí technologii pro minipivovary mj. do Šťáhlav i do Chudenic.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

úterý, 17. červenec 2012
10:35

yerka

to yerka: Hynka, už si s těmi rychlopřeklepy lezu na nervy.....


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI