Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po pivovarech jižních Čech: Březnice a Blatná

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Po pivovarech jižních Čech: Březnice a Blatná

Po pivovarech jižních Čech: Březnice a Blatná [p244][p1685]

A jedním v Čechách středních, nutno podotknout. Jarní zájezd Klubu sběratelů pivovarských suvenýrů (KSPS ) zamířil v sobotu 11. března tentokrát na jih od Matičky Prahy. Nejprve jsme se zastavili na samém okraji kraje Středočeského, v pivovaru Herold v Březnici a poté už následovaly ty echt jihočeské – Zámecký pivovar a palírna v Blatné, Transformátor - První rodinný poloautomatický pivovar v Hlavatcích a pivovar Obora (u Malšic).

Naše skupina na nádvoří
Naše skupina na nádvoří

Pivovar Herold asi netřeba podrobně představovat, také nejeden z účastníků zájezdu jej navštívil již v minulosti. Bylo však zajímavé srovnat dobu minulou (já osobně jsem tam byla v roce 2010) a dnešní - opravená střecha, restaurovaný velký znak na fasádě a další, byť jen drobné změny. Ale vše najednou nejde, pivovar nemá k disposici „oslíčka, který by se otřepal“. Vzhledem k tomu, že na vývoz jde 60% portfolia, nemusejí pivovarští spoléhat jen na toho oslíčka.

Varna - rmutovací nádoba
Varna - rmutovací nádoba

Při příjezdu do pivovaru nás čekalo velmi milé uvítání v podobě soudku světlé 12°, kterou bylo nutno vypít, jinak prý nás dál nepustí. Ze spokojených tváří bylo vidět, že si na ní pošmákl každý. Zatímco pan Pinkava jr. stál u výčepu, pan František Pinkava (sen.), zdejší sládek, nás provedl pivovarem. Takže zde je pár údajů pro ty, kteří zde snad ještě nebyli. Varnu má pivovar železnou, dvounádobovou, o objemu 130 hl, spilečné nádoby jsou otevřené, kde díky „vychytané“ technologii mohou kvasit zároveň piva spodně i svrchně kvašená.

Březnická spilka
Březnická spilka

Slad odebírá pivovar z Olomouce, specielní pak z Litovle a Prostějova, chmelí se českými chmely ve formě granulí, příp. do 20% extraktem. Kvasnice jsou z Bernarda a ze SRN, voda pochází z vrtu v zámecké oboře. V pivovaru najdeme i artefakty historické – měděné zcezovací korýtko, či nosné sloupy na varně z roku 1907 od firmy Novák a Jahn.

Nosníky
Nosníky

V ležáckém sklepě jsme dostali na ochutnání nefiltrovanou 12° i polotmavou 14°. Povedená piva, což ovšem lze říci o celém sortimentu z Březnice. Vždyť také se jím plnila zavazadla přítomných, jak na další cestu, tak domů. Díky za milé přijetí i dobré pivo, Březničtí!

Ochutnávka ve sklepě
Ochutnávka ve sklepě

Další zastavení bylo v Blatné, ve výše zmíněném Zámeckém pivovaru a palírně. Malý pivovar je v podstatě „přidruženou výrobou“ k mnohem větší palírně, obé se nachází v místě pivovaru bývalého, který ukončil svoji činnost v roce 1977. Rekonstrukce nového mini začala v lednu loňského roku a otevřen byl v září 2016.

Pivovar Blatná
Pivovar Blatná

Varna je dvounádobová o objemu 10 hl, vytápění parní, 4 CKT po 25 hl pak slouží ke kvašení i zrání. Do budoucna se počítá s dalšími čtyřmi. Technologii dodala firma Strojtep Chotěboř. Slad odebírá pivovar ze sladovny Raven, chmelí se ŽPČ, Sládkem a Premiantem, kvasnice jsou z Budvaru, voda z artézské studně.

Varna
Varna

V tomto pivovaru se nejednalo o klasickou exkurzi, veškerou technologii mohli účastníci spatřit okolo chodby (CKT za sklem), vedoucí do hospody. S historií, jakož i s údaji o technologii i sortimentu nás seznámil sládek pivovaru, pan Martin Fried. Bylo však znát, že jeho hlavním oborem je spíš ta palírna.

Martin Fried
Martin Fried

K ochutnání byla 11° (11,8°) světlý ležák a 12° (12,8°) polotmavý ležák, pojmenované Kohout podle vrchního sládka Eduarda Kohouta z roku 1900. Bohužel, obě piva byla prázdná, byť bez senzorických vad. Pokud bychom neznali stupňovitost předem, odhadli bychom je tak na 10°. Nejhorší piva zájezdu.

Příště se podíváme do Hlavatců a Obory



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5965x] [27. březen 2017]
[Exkurze] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

středa, 29. březen 2017
22:29

Sekal

Kolikrát ročně v Heroldu vaří? 30krát?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 30. březen 2017
09:46

Jana

Sekal:
Říkali, že tak 2-3x týdně.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:48


posted by: Inzerce

píra

středa, 29. březen 2017
14:53

píra

Zajímala by mne ta 'vychytaná technologie' na spilce v Březnici. Já bych se bál, že mi to bude dělat neplechu a várky bych střídal až po důkladné sanitaci (pokud vůbec). Jinak pivo z Březnice bylo vždy super. Škoda, že je tak málo vidět.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Jana

středa, 29. březen 2017
19:22

Jana

píra:
Prý jim to funguje a hlavním činitelem, který brání "smíchání" je prý CO2. Ovšem já si to taky neumím dost dobře představit, leč nejsem technolog. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 29. březen 2017
21:37

jiri.kana

Jana:Že by něco na způsob velkoprostorového vagonu, půl napůl kuřák nekuřák, neodděleno těsnými dveřmi? Čili práce s rozdílnými tlaky?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI