Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK a ležáky z nových minipivovarů

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK a ležáky z nových minipivovarů

PRK a ležáky z nových minipivovarů

Po delší době se opět ve Zlejch časech sešla Pivní revizní komise, aby podrobila kritice světlé ležáky z pivovarů otevřených v roce 2017 a 2018. I když si dopřeju i rád dám ejl, pšenici, stout, porter nebo třeba i sour, vždy se rád vrátím k českému ležáku, zvláště v těchto vedrech. Osobně mám na ležák velké nároky a v tomto směru je pro mne ležák z českých minipivovarů festival chuťových vad, nebo když chuťové vady nemá, tak je aspoň blbě chmelený, nevyvážený a obtížně pitelný.

Degustace
Degustace

Navzdory této úvodní kritice se mezi devíti degustovanými vzorky vyskytlo pět šest slušných a vysloveně na vylití byl jen jeden (padaly i devítky). Klání se zúčastnila tato piva: Prefunda 12° z Řeporyjí, Kytín 12°, Plzeňský bandita 12°, Malešov 12°, Poděbradský zdroj 12°, Baštecká 12° Starý Kolín, Cobolis 12°, Trilobit 12° a světlý ležák z pivovaru Mlýn ve Střížovicích. Původně jsem chtěl report z degustace pojmenovat „Co to vlastně piju?“. Cobolis v originální lahvi je z Beer Factory, Trilobit z Poděbrad, pochybnosti se vyskytly i ohledně Plzeňského bandity, zda nepochází z Letin. Jak bylo zjištěno dodatečně, je to originální Bandita. Celkově lze konstatovat, že mlžení (nejen) minipivovarů ohledně původu piva je pro pivního statistika extrémně vyčerpávající. Ke stolu zasedlo šest degustátorů, nově infiltroval Pivní revizní komisi Energetik.

Vzorky
Vzorky

Většinu vzorků sehnali Jana s Mírou, já byl pověřen pouze splašením Řeporyjí a Pivolodi. Na loď se mi nechtělo hlavně z toho důvodu, že si tam skoro každý z nás může skočit, a nedávalo mi tedy valného smyslu tam chodit. Protože jsem měl v sobotu před degustací cestu do Terezína, přemýšlel jsem, že bych místo Pivolodi vzal něco jiného. První volba padla logicky na Brňany, ale na místě měli vyprodáno, tak jsem přes protesty rodiny pokračoval do Střížovic.

Pivovar Střížovice
Pivovar Střížovice

Už jsem tam jednou byl na podzim a od té doby se intenzivně zabývám myšlenkou, že bych naplánoval čundr, jehož součástí by byl večer ve zdejší hospůdce. Je tam opravdu útulno. Zakoupil jsem zdejší ležák ve skle (pokrok oproti podzimu), což se ukázalo pro výsledky degustace jako rozhodující.

...a jeho technologie
...a jeho technologie

Na závěr poděkování do Zlejch časů za poskytnutí prostoru, do pivovarů Cobolis, Kytín a Trilobit za poskytnutí vzorků zdarma a Janě s Mírou za vzorky.

PořadíČíslo vzorkuBodyPivovar
1 9 18 Střížovice Mlýn
2 3 19 Plzeňský Bandita
3 8 21 Trilobit
4 2 22 Kytín
5 7 22 Cobolis (Beer Factory)
6 5 25 Poděbradský zdroj
7 4 34 Malešov
8 1 36 Řeporyje Prefunda
9 6 50 Starý Kolín Baštecké
O 4. a 5. místě rozhodl rozpij


[Zbyněk Sekal] [Zobrazeno 3590x] [15. červen 2018]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI