Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK na zeleném chmelu

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK na zeleném chmelu

PRK na zeleném chmelu

Dalším podzimním počinem Pivní revizní komise byla degustace ležáků chmelených čerstvým („zeleným“) chmelem. Degustace, jako obvykle konané ve Zlejch časech, se zúčastnilo tentokrát šest členů PRK - Henri, Pechi, Kejna, Sekal, Tomas a Jana. Vzorků se sešlo pět – 12° Benedikt z Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha, ležák z Kácova, 12° Retro z pivovaru Velkorybnický Hastrman a dva vzorky 11° ležáku Fresh z Podřipského rodinného pivovaru ve Ctiněvsi, jež se od sebe lišily použitým chmelem. Zatímco vzorek č. 4 byl chmelen ŽPČ (Meristem, Osvaldův klon 114), vzorek č. 2 byl v podstatě unikát. K chmelení toho piva byl použit prakticky již zapomenutý klon ŽPČ - Siřem, z roku 1969.

Degustace
Degustace

A zřejmě to bylo poslední pivo (nebo jedno z posledních), chmelené tímto chmelem. Chmelnice se totiž pro své stáří nyní ruší. Toto pivo bylo hodnoceno jako bezkonkurenčně nejlepší (výsledky jsou uvedeny v přiložené tabulce), na tom se shodli všichni degustující. U ostatních vzorků byl vidět jistý rozptyl v hodnocení, který nebyl nijak zásadní, ovšem až na Kejnu, který šel tentokráte „proti proudu“. Mě osobně nemile překvapilo umístění piva z Břevnova, pila jsem jej před týdnem přímo na místě a bylo opravdu výborné. Bohužel, tady asi PET láhev udělala svoje, byť uložená v lednici po celou dobu do degustace.

Vzorky
Vzorky
PořadíČíslo vzorkuBodyPivovar, pivo
1419Ctiněves Fresh Siřem 11°
2226Ctiněves Fresh ŽPČ 11°
3527Kácov Zelený chmel
4329Velký Rybník Retro 12°
5133Břevnov Benedikt 12°

Děkujeme pivovarům ve Ctiněvsi a Břevnově za poskytnutí vzorků k degustaci zdarma a samozřejmě i Hanzovi za azyl, jakož i perfektní obsluhu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3735x] [18. říjen 2017]
[Degustace] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

středa, 18. říjen 2017
16:15

Jana

Chody, Ty jsi to pojal tak, jako že se PRK "pásla na zeleném chmelu? :D Původní titulek zněl jinak. :D Ale nešť, pastva to byla výživná.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI