Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Na černokosteleckém vykulení uvaříme STEINBIER

[pátek, 26. srpen 2011]

Petr Buriánek a Jarin Šnajdr pro Vás na letošní Vykulení 10/9 budou svařovat tzv. kamenné pivo. Že nevíte co to je?

Steinbier, neboli „kamenné pivo“, je pojmenováno podle jedné z nejstarších technik vaření piva, kdy během jeho výroby pro ohřev byly používány rozpálené kameny, které se vhazovaly přímo do kotle. Tato varní technika pochází z doby, kdy nádoby pro přípravu piva byly ze dřeva, a proto nebylo možné je přímo zahřívat na ohni. Proto jedinou možností jak sladinu či mladinu ohřát bylo vhazovat do roztoku rozpálené kameny. Kameny se ohřívaly přímo v ohni, poté byly umístěny do železného koše, který se ponořil do varní nádoby. Vhozením rozpálených kamenů se nejen dílo ohřálo, ale na povrchu rozpálených kamenů docházelo i k celé řadě chemických reakcí, které dávají takto vyráběnému pivu i specifickou chuť. Slad, jakožto jedna z hlavních surovin, ze které se pivo vyrábí, je tvořen především cukry. K hlavní reakci, ke které dochází při kontaktu rozpáleného kamene a cukernatého roztoku, je karamelizace. Během karamelizace se tvoří celá řada látek, které se podílejí na výsledné barvě a chuti. Steinbier má granátovou až červeno-hnědou barvu, má lehce kouřové až pražené aroma a v chuti je lehce nasládlé po karamelu a sladu.

http://www.pivovarkostelec.cz

autor: Kostelec | Blok 14:09 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

emu

čtvrtek, 1. září 2011
12:16

emu

no, tak to je otázka, k čemu je tak lákavý popisek, já myslel, že nějakou várku jste uvařili dopředu a že se bude dát ochutnat.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

BCH

čtvrtek, 1. září 2011
18:36

BCH

to emu: To bysme asi od pivova(á)ru, který se otevírá snad už více než 10 let chtěli (vlastní pivo)moc.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:19


posted by: Inzerce

Jarin

čtvrtek, 1. září 2011
11:20

Jarin

Na vykulení se bude předvádět výrobní proces. Pro ohřev rmutu budou použity rozpálené kameny. Pivo k ochutnání v tu dobu nebude.


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 1. září 2011
11:31

píra

to Jarin: Díky za osvětlení. A ještě: Ničim jiným se to za celou dobu výroby přihřívat nebude? Tedy budou se kameny používat i při výrobě mladiny?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.09.2011 ve 11:32:44


napsal(a): píra [Odpovědět]

Jarin

čtvrtek, 1. září 2011
11:53

Jarin

to píra: Chmelovar už proběhne na plynu, protože varní nádoby jsou malé (cca 170 l) a pokud se má uvařit aspoň 150 l, tak by bylo celkem riskantní vhazovat rozpálené kameny do mladiny a mít rezervu varního kotle pod 20 l


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

píra

čtvrtek, 1. září 2011
10:54

píra

Prosil bych vysvětlení. Na vykulení budete předvádět tuto techniku jak? Na hotovém pivu, které se opravdu jen svaří a pak zase zchladí a vypije, nebo na výrobním procesu a na ochutnávku jste již jinou várku tohoto piva připravil dříve? Nebo se ochutnávat nebude vůbec (tedy později, až si pivo poleží)?


napsal(a): píra [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI