Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Co je to pivovar?

[čtvrtek, 3. únor 2011]

Co je to vlastně v dnešní době pivovar? Jistě je to místo, kde se vaří pivo. Oficiálně bychom mohli pivovarem nazvat podnik (podnikatele), který se zabývá vařením piva a má vyběhané všechny "papíry", má přidělené IČO. Ale já se ptám: Stačí to?

V poslední době vzniká plno minipivovárků. Většinou se jedná o dva druhy vzniku. Prvně se otevře fungl nový pivovárek v nějaké restauraci, kam si každý může zajít nové pivečko ochutnat (pomiňme rozjezd, kdy se může stát, že pivo je odjinud, možnost, že by bylo odjinud i jindy, nechci ani domýšlet). Nebo své pivo pravidelně dodává do nejen okolních hospod. S takovým modelem nemám problém. To je pro mne výrobně činný pivovar bez jakékoliv diskuse.

Druhou možností je zoficiálnění homebrewingu nebo-li domácího vaření piva. To se pak někdy stane, že pivovárek i nadále vaří převážně pro svoji potřebu. Nebo jen sem tam na objednávku či na degustaci či na prezentaci na pivních slavnostech. A tady už pro mne malý problém nastává. I když si takové pivo občas mohu koupit třeba v KMP, nemohu si jej dopřát kdykoliv se mi zachce (vzdálenost mezi námi teď ponechme stranou). Pro mne takový pivovárek je jistě zpestřením nabídky, nicméně jej za výrobně činný podnik nepovažuji. Prostě IČO z homebrewingu pivovar nečiní.

Jak tuto problematiku cítíte Vy, vážené čtenářstvo PI?

autor: Chody | Blok 19:58 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Sekal

sobota, 5. únor 2011
08:29

Sekal

Ještě mne napadl Sv. Ján z Kolína, který prostě pravidelně v žádné hospodě není. Kozlíček stáčí do petek, stejně jako Kvasar ze Sentic, Rambousek lahvuje do skla (nevím, jestli pravidelně), ale Kolín bez objednávky přímo v pivovaru neochutnám, když pominu výjimečné příležitosti v ZČ nebo Merendě.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

siki

pátek, 4. únor 2011
23:41

siki

Pivovar je "přístroj", kde se vaří pivo. Nic víc, nic míň.


napsal(a): siki [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
08:24


posted by: Inzerce

Weetek

pátek, 4. únor 2011
15:51

Weetek

V téhle souvislosti mě napadl ještě pivovar Zhůřák Zhůř, jehož výborný čokoládový Total Eclipse Ale jsem před časem ochutnal v nejmenované v Nuslích.
S Rambouskem mám osobně taky problém - piva jsou vynikající, vím také, že je pan majitel jen tak do nějaké hospody nepustí, ale ta nemožnost ochutnat ho přímo v rodném městě....


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Sekal

pátek, 4. únor 2011
22:13

Sekal

to Weetek: Nechápu, Rambousek je vynikající, a fakt, že ho nemohou ochutnat obyvatelé HK, vůbec neřeším. Nechápu, proč bych měl.v


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

tomas

sobota, 5. únor 2011
07:56

tomáš

to Weetek: Hm, tak Rambousek vynikající..Netvrdím, že je to špatný pivko, ale každopádně je vařený ze sladovýho výtažku namísto ze sladu a to je podle mýho skromnýho názoru cesta, kterou by se v českejch ofiko pivovárcích jít nemělo.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Lubos

sobota, 5. únor 2011
19:53

Lubos

to Weetek: Když jsem byl v létě v Dobrušce a ptal se v pivovaře, kde všude točí jejich pivo, tam mě mimo jiné řekli, že od nich bere sladinu i pan Rambousek z HK. Zda je to pravda či ne, jsem nepátral.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

LiborP

sobota, 5. únor 2011
19:23

LiborP

to Sekal:
Kanditní slad je skladový výtažek. V ČR vyrábí sladovna Bruntál ( http://www.sladovnabruntal.cz/sladove-vytazky/ ), jedná se buď o tekutý, něco jako med, nebo práškový.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Sekal

sobota, 5. únor 2011
08:21

Sekal

to tomas: Na flašce je podle mne uvedeno voda, ječný slad, chmel, kand. extrakt.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Kari

pátek, 4. únor 2011
10:12

Kari

V zásadě taky souhlasím. Pivovar je pro mě objektem zájmu v momentě, kdy vím kam si na jeho pivo můžu dojet. Upřímně už mám problém i se zakázkovou výrobou a možností objednat si po netu pouze celý sud piva. (Nechci psát v náznacích, proto budu jmenovat a prosím případně mne opravte, pokud jsou moje informace špatné.) V tomto smyslu mám problém považovat za skutečný pivovar hradeckého Rambouska a Kozlíčka z Horních Dubének. Přestože jsem jejich piva ochutnal, a to opakovaně, zůstávají pro mne jako pivovary na hranici virtuálního vzduchoprázdna. Coby hradeckého patriota mě navíc opravdu mrzí, že Rambousek se častěji točí v Praze než v Hradci (registrovaní členové BB ochutnali Rambouska v Hradci naposledy v roce 2009!).
Pokud se ale vrátím k otázce "legalizace" homebrewingu. Asi je mi (coby homebrewáři) vnitřně sympatičtější, pokud to někdo z domácího vaření dotáhne na skutečný fungující pivovar (např. Berounský medvěd, Pacov), než když minipivovar vznikne jen jako dobře spočítaný podnikatelský záměr (neříkám, že i v takovém případě nemůže vařit dobré pivo). A budu určitě podporovat i pivovary ex-homebrewářů jako je Staňkův rukodělný v Třebonicích, které se zrovna nacházejí v jakési přechodové fázi, ale jejich dveře jsou veřejnosti otevřené, přestože v zimě jen na jeden večer v týdnu.
Měl byste někdo informaci, jak je to v současné době s hradeckým Antéňákem? Minulý rok jsem na jeho pivo narazil v Hradci v normální hospodě, přitom jsem měl za to, že jeho klub je stále pouze pro zvané a zůstává mimo kategorii oficiálně registrovaných pivovarů?


napsal(a): Kari [Odpovědět]

RoCa

pátek, 4. únor 2011
10:49

RoCa

to Kari: Pivo od Milana Kozlicka z Hornich Dubenek je bezne dostupne kazdy ctvrtek v hostinci U Lipy ve Zborne u Jihlavy. Vcera to byla svetla 12% a polotmava, lehce nakourovana 14%. Velka dobrota !


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

Henri

pátek, 4. únor 2011
09:29

Henri

Můj názor je v podstatě shodný.
Za pivovar v pravém slova smyslu považuji, bez ohledu na velikost, takový, jehož pivo si může koupit běžný člověk bez toho, aby se musel znát osobně s majitelem, či někým z jeho okolí.
Zkrátka pivovarem je podle mě pouze ten, jehož pivo každý dostane někde ke koupi v předem oznámených otevíracích hodinách, či za předem daných podmínek (např. objednávka přes Internet).
Pokud tomu tak není, jde stále o homebrewing, byť s IČEM. IČO opravdu z homebrewingu pivovar nečiní.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI