Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Moje první

[neděle, 27. září 2009]

Od přírody jsem člověk, který rád zkouší nové. Obzvlášť to platí pro všechno, co se dá sníst nebo vypít. Od kulinářských experimentů v kuchyni, přes pečení chleba a výroby vína jsem se dostal k domácí přípravě piva. Velkou zásluhu na tom má moje přítelkyně, od které jsem jako dárek obdržel kompletní sadu pro výrobu piva z mladinového koncentrátu. Ještě než jsem tento originální dárek dostal, o tomto způsobu výroby piva něco díky internetu i stránkám pivni.info věděl a zas tak moc jsem tedy překvapený nebyl. Jako první jsem zkusil připravit světlé hořké pivo s názvem Draught. Na výsledek mého snažení jsem nebyl zvědavý jen já, ale téměř celé příbuzenstvo včetně králíka Ferdy.

Podle návodu přiloženého ke koncentrátu se musí velmi dbát na čistotu. Proto jsem v kvasné nádobě a na míchadlo nechal asi 10 minut působit rozpuštěný dezinfekční prostředek, který byl součástí sady mikropivovaru. Pak jsem všechno opláchl čistou vodou a nechal okapat. Z koncentrátu jsem vyjmul kvasnice a podle návodu je nechal ve skleničce s vodou a lžičkou dextrózy rozkvasit. Konzervu s koncentrátem jsem zahřál v hrnci s horkou vodou, aby šel obsah uvnitř vylít dobře do kvasné nádoby. Dobré pivo dělá kvalitní voda. Musím přiznat, že naše voda z městského řádu se za posledních několik let tak změnila, že už domů nekupujeme balenou vodu. Proto jsem do kvasné nádoby napustil vodu z kohoutku, rozpustil v ní koncentrát, který vypadá jako hustý med a necelé 1 kg dextrózy. Zbytek jsem si nechal na druhotné kvašení. Abych měl pivo silnější, doplnil jsem jen na 20 litrů. Zatím se kvasnice ve skleničce nastartovaly a na povrchu se objevila pěna. Je důležité, aby teplota mladiny v nádobě měla správnou teplotu. Já měl 21°C a proto jsem v mladině mohl rozmíchat rozkvašené kvasnice. Už zbývalo jen uzavřít kvasnou nádobu, nasadit kvasnou zátku s vodou a celý mikropivovar přemístit na temné místo se stálou teplotou. Já vybral chodbu, kde i v létě máme 22°C. Už druhý den začalo v zátce bublat. Za dva dny bylo kvašení asi nejbouřlivější a pak postupně sláblo.

Za týden byly hladiny vody v kvasné zátce skoro vyrovnány. Proto jsem změřil hustotu. Byla přesně 1010 kg.cm-3. Další den jsem měření opakoval. Hustota se neměnila. Na zítřejší ráno jsem si připravil vydezinfikované lahve. Měl jsem plastové i klasické pivní lahve. Těsně před stočením jsem do každé lahve přidal odměrku dextrózy, která mi zbyla. Dextróza v lahvích má za úkol nasytit lahve oxidem uhličitým. Pivo jsem nechal ještě v předsíni, aby proběhlo druhotné kvašení. Na PET lahvích bylo hmatem lehce poznat jak se tlak uvnitř postupně zvětšuje. Po týdnu jsem pivo přemístil do sklepa kde nemáme víc jak 14°C. Čekání na první ochutnávku bylo nekonečné. Po dvou týdnech jsem to nevydržel a ochutnal. Pivo mělo plnou a hořkou chuť, ale nepodobalo se úplně našim běžným pivům. Zklamala mě pěna, která byla slabá a hned opadla. Za další dva týdny se chuť ještě zlepšila a i pěna byla ucházející. Po ještě delší době se pivo nijak zvlášť nezměnilo.

I tak jednoduše dá připravit nápoj, který může konkurovat komerčním pivům. Určitě vyzkouším další i další typy piv z koncentrátů. Nejvíc mě láká Stout a Bitter.

… a jednou si uvařím pivo od začátku ze sladu a chmelu. Zatím sbírám informace a zkušenosti…

Odkazy:

www.homebrewing.cz

www.varimpivo.kvalitne.cz

www.vasepivo.cz

Moje první

autor: tilda | Blok 18:28 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

siki

neděle, 27. září 2009
19:30

siki

Přeji mnoho zdaru v další výrobě piva. Sám si pivo z koncentrátu připravuji už bezmála 2 roky a většinou jsem spokojen. Jen to opravdu nechce uspěchat a na pivo si počkat déle. Čím déle leží, tím je lepší. Mám půlroční kousky a ty jsou oproti měsíčním daleko lepší.... A kecy od lidí, že z koncentrátu to není pivo mě nezajímají, jistě také něco takového uslyšíš. Většinou to slyším od lidí, kteří znají dopodrobna teorii výroby piva, ale nikdy se k ničemu nedokopali, čili se od těchto mudrlantů nenech odradit!!!!
Pivu zdar


napsal(a): siki [Odpovědět]

Malakin

neděle, 27. září 2009
20:23

Malakin

to siki: A ty nevaříš klasicky? Až dosud jsem si myslel, že jo. :-)

Jinak když už jsme u těch koncentrátů, nevíš náhodou, co je pravdy na tom, že z koncentrátů jsou i některá Rambouskova piva? Jsem o tom poprvé slyšel před dvěma týdny od známého a docela mě to šokovalo.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:23


posted by: Inzerce

siki

neděle, 27. září 2009
20:53

siki

to Malakin: Baže, jsem starej koncentráťák.....Co se Rambouska týče, nic o tom nevím, ale snad by neměl být problém to zjistit, protože zákon ukládá výrobci uvést, z čeho se jeho produkt skládá.....


napsal(a): siki [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 5. listopad 2009
21:40

siki

to Luděk: Jen dodám, že Tildovo pivo se tak jmenuje až od doby, co jsem ho pil a zeptal se, jak vlastně svému pivu říká... Odpověď byla: "Nijak, tak to bude třeba Tildovo pivo: :-) A mě nejvíc šmakovala jeho tmavé...


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI