Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Kterak jsem slavil narozeniny

[neděle, 16. srpen 2009]

Ačkoliv normálně tyto věci nikterak bujaře neslavím, letošní rok jsem učinil vyjímku, a to proto, že můj věk dosáhl kulaté hranice, počátkem srpna mi bylo 30 let. Již v květnu jsem uvažoval, co bych svým přátelům a kamarádům na své oslavě nabídl k pohoštění.

Místo akce bylo jasné, máme s chotí malou zahrádku s grilem, ohništěm a boudou (normálně žijeme v bytovém domě), čili zde nebylo nutno se sáhodlouze rozmýšlet. Také bylo jasné, že jako pohoštění bude ten večer pivo (+ něco málo lahví vína, zejména pro ženy). Avšak jaké pivo nabídnout? Samozřejmě jsem jako první možnost zavrhl pivo od velkých výrobců (záměrně neuvádím slovo pivovar). Zprvu jsem chtěl zakoupit nějaký ten sud, v mé kmenové restauraci se točí Bakalář 10°, 11°polotm. a nebyl by problém ani dovézt 17°, ale na tu můžeme zajít tam, že? V blízkosti je ještě Berounský medvěd, tam bych si ale musel dojet s vlastním vymytým sudem, takže to bylo také pasé. Nakonec jsem vlastně zjistil, že bychom sud piva neuchladili vzhledem k nepřítomnosti elektrické energie (CoolKEG od Staropramenu jsem zavrhl a k Černohorskému bych se nedostal).

Ve hře tedy zůstalo pivo lahvové. Ale které? Množství jsem předběžně vypočítal na 60 kusů, čili 3 basy. A v tom mě to napadlo. Mezi svými kamarády jsem známý jako pivař, tak proč jim nenabídnout 60 piv, každé jiné...

Inu, v červenci jsem se jal sháněti dostatečné množství vzorků. Mé okolí není zrovna přátelské k takovýmto akcím, podařilo se mi sehnat zhruba něco kolem třiadvaceti piv, aniž bych tedy zajel např. do Prahy či Plzně, kde bych jistě basy doplnil, ale již by to vyšlo poněkud dráže.

Poprosil jsem tedy Chodyho, zda by bylo možno nějak využít jeho prodejnu piva Pod Zelenou horou ve Vrčeni. Domluvili jsme se a on čirou náhodou jel s rodinou 1.8. na dovolenou přes Žebrák, město kde bydlím. Vše bylo předem domluveno a tak již v tento den předává Chody mé sestře (já byl též na dovolené) 39 kusů piva, každé jiné.

Šup s pivy do sklípku pod garáží s vynikající stálou teplotou 6 - 7°C. Do práce se zapojil i náš starý, nepoužívaný mrazák, který byl naplněn PETlahvemi s vodou za účelem chlazení piva. V den akce jsem piva přeskládal do třicetilitrových kýblů od lepidla na etikety v Budvaru a ty obsypal ledem z PETek rozsekaným sekerou.

Zprvu z kýblů zmizela piva známějších značek (Zlatopramen, Svijany, Bernard), posléze se již i hoši odvážili na piva, která viděli prvně v životě. Po nějakém čase si již každý vytříbil chutě, kdy jeden kamarád se zaměřil na tmavá a polotmavá piva, další se vrhl na silné speciály, jiný se zase držel při zemi s desítkami.

Vznikaly i vtipné situace, kdy přítelkyně jednoho kamaráda si ho vyslala pro nějaké to pivo a on jí se slovy "To je dobrý pro ženský" přinesl Dudáka, nebo třeba kdy si jeden z hochů, který je jinak filozoficky zaměřen, zajímají ho kdejaká duchovna atp. vytáhl Démona z Lobkowicz, toto pivo mu udělalo radost nejen svým názvem, ale i chutí.

Bohužel, i nemilé situace nastaly, to když si kamarád zaměřený na černá piva vytáhl Portera, což se nelíbilo kamarádovi zaměřenému na speciály, ale vše bylo záhy vyřešeno, pivo připadlo tomu, co radši siláky... S přibývající hodinou, stupněm opilosti a tmou již nebylo zcela dobře vidět, co si kdo tahá z kýblů a byla to víceméně loterie...

Nebudu se zde rozepisovat o podrobnostech celé oslavy, některé momenty by aktéři nejraději zapomněli, každopádně domů jsem se dostal kolem půl třetí ráno a druhý den při rekapitulaci jsem zjistil, že 11 piv mi ještě zbylo, každopádně akci hodnotím jako velice zdařilou, žádné pivo nebyl vyloženě propadák a nestalo se, že by někdo nějaký vzorek pohanil...

Přátelé si, doufám, pochutnali na pivech, která v životě nepili (bohužel už ani zřejmě nebudou) a mně nezbývá, než poděkovat všem zúčastněným a hlavně Chodymu za zajištění většiny degustovaných vzorků z jeho Pivní prodejny ve Vrčeni.

Závěrem doporučuji všem, kdo nějakou oslavu s pivem chystají, aby se takovéhoto experimentu nebáli, vaši hosté se nejen dobře pobaví při čtení, pro ně, nezvyklých názvů piva, ale i se poučí, i když se zase druhý den bohužel vrátí ke svým Staropramenům a Gambrinusům.

autor: siki | Blok 20:01 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Kejna

úterý, 25. srpen 2009
13:16

Kejna

my jezdíme do Berouna se sudem nevymytým (jen vypitým)a propláchnutí je vždy bez problémů, jinak prima nápad na akci.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Energetik

středa, 19. srpen 2009
15:37

Energetik

U me se pije povinně sudovy ci lahvovy Krakonos :-) Mam kliku, ze lidem z meho okoli, az na svetle vyjimky, velmi chutna! :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
22:54


posted by: Inzerce

Malakin

středa, 19. srpen 2009
20:18

Malakin

to Energetik: Když už jsme u toho Krákory, tak jak ti chutná lahvovej? Pil jsem ho naposledy před pár měsíci a byl hroznej, skoro na vylití. Mohlo to být blbým skladováním - bylo to ze supermarketu ve Vrchlabí - ale taky nemuselo. Minulej týden jsem ho pil točenýho a Krákora byl jako vždycky, tedy super. Lepší než Paka, Opat, Tambor i Lipník, které byly v oné hospůdce zrovna na soutoči.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 20. srpen 2009
06:40

Energetik

to Malakin: Lahvovy ted pravidelne dovazim z Liblic (vzdy si zavolam a kdyz reknou, ze zrovna dnes privezli, tak jedu :-) ) a vzdy bez chyby. U Krakonose se mi stalo jedinkrat, ze jsem koupil basu, ktera byla podivna, ale tam bych to pricetl spatnemu skladovani. Videl jsem, jak Krakoru zavazi v Krkonosich (nerikam, ze vsichni, vim ze maji i sva auta), ale v 30 stupnovem vedru jelo auto, ktere nemelo ani plachtu... Takze tam bych to videl celkem jasne (u bas). Jinak to musim zatukat - zatim bez vykyvu, vzdy stabilni chut, nekdy pravda horci, nekdy mene, ale v tom je zase kouzlo, ze to pivo neni porad stejne unifikovany...

K tomu tocenemu - tam s tebou vyhradne souhlasim, nikdy se mi nestalo, ze by v nejake hospode byl Krakonos spatny. Pricitam to i cenam, nebot tam, kde se v Krkonosich pohybuju, je cena toceneho cca 16 Kc (ale i 15 a lepsich penzionech 20). K tomu je temer vzdy na soutoci G 10 za cca 22 Kc. Volba mistnich, ale i turistu tedy byva jasna, a Krakora ma velkou vytoc. Jinak pro me je toto pivo bezkonkurencne nejlepsi u nas, takze mozna i proto jsem trochu v dobrem slova smyslu zaujaty :-) :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Energetik

úterý, 25. srpen 2009
14:14

Energetik

to Energetik: Tak po dalsim soudku musim rict, ze se po nem doslova zaprasilo a vzhledem k reakcim na webu a i mezi znamymi, tak trochu nechapu, proc neni Krakonos aspon pro zacatek v lahvove podobe nekde v Praze...:-/ I ta jedna hospoda by se tu dle meho uzivila, ale asi neni vule to sem zavazet... A vzhledem k vystavu neni mozna ani zajem, kolikrat je malo bas i v kramech pod kominem... :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Malakin

středa, 19. srpen 2009
15:11

Malakin

Také jsem letos slavil 30, ale o pár měsíců dříve. A protože auto nemám, musel jsem na nákupy lahváčů s krosnou (celkem 3x). A výsledek? 48 Heroldů v různém provedení, 5 PETek s Koutem od Slovanské lípy (světlá 12ka + tmavá 14ka), k tomu nějakej tmavej Bakalář (tehdy byl ještě dobrej) a až na pět piv jsme to v 11 lidech s převahou holek v pohodě zvládli a všichni byli moc spokojeni.

Možná jsi měl vzít jenom dva tři druhy piv, lidi by se do toho postupem času propili a pak by se tě třeba v budoucnu i ptali, kdeže můžou to či ono sehnat, podobně jako tomu bylo i v mém případě.

P.S. Bernarda, Svijany ani Zlatopramen bych si na oslavu nikdy nevzal. To už raději nabízet Kofolu, než druhou (Bernard), třetí (Svijany) či čtvrtou (Zlatopramen) ligu českého pivovarnictví... :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.08.2009 ve 15:35:10


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Sekal

středa, 19. srpen 2009
16:15

Sekal

to Malakin: Ech, mám slabost pro Svijanský kvasničák, Rytíře a Barona, nešly by Svijany přeřadit aspoň do druhé ligy? Třeba výměnou za sestup Zlatopramenu do páté...

Jinak poslední dobou si někdy vozím s sebou vlastní lahváče nebo petky, případně dělám důkladnou rekognoskaci místních hospod, které pak pod různými záminkami propaguji nebo zavrhuji. Většinou však z lenosti končím bohužel u Plzně. O víkendu jsem si do Kácova nic nevzal (pochopitelně), ovšem byl jsem ze Šalandy pod záminkou jídla ženou vypuzen do nějaké restaurace na náměstí, která snad jen 100 m od pivovaru nabízela kombinaci Gambrinus 10, Kozel 11, PU, Dačický a Mušketýr. Vedle seděli nějací chlápci, dva měli Kozla a ten třetí zvrhlík si pomlaskával nad malým Mušketýrem. Pětihlavý personál na asi dvacet hostů byl navíc neuvěřitelně pomalý, ač se v rozporu se svou rychlostí tvářil uštvaně. Neměl jsem sil se těchto hlemýžďů dotázat, proč netočí taky Kácov.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Malakin

středa, 19. srpen 2009
20:14

Malakin

to Sekal: S tím přeřazením Svijan o třídu výš je to vážně těžké. Mezi druhou ligu řadím např. Skaláka a ten je v současné době mnohem lepší. Svijany už mě prostě nemají čím oslovit. Kdysi mé oblíbené pivko už mi vůbec nechutná ani na Letné ve Svijanském rytíři, kde jsem byl vždy spokojen a kde byl docela pitelnej právě ten kvasničák, což už není. Barona jsem měl v lahvi minulý týden a následovalo také velké zklamání. Suma sumárum: než pít Svijany, tak radši vodu z kohoutku.

Co se Zlaťáku týče, tak toho nechám skutečně spíše ve čtvrté lize a pátou nechám pro Braníko-Měšťano-Vratislava, G9, G11, G12, Kozla, Krušovice, Pardála, Staropramen a podobně "Kaňovsky" lacině hořkou spodinu českého pivovarnictví. Jinak to nejde.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

LiborP

středa, 19. srpen 2009
21:22

LiborP

to Sekal:
Tak v Kácově v hotelu na náměstí dříve točívali také Kácov. Těžko říci proč už skončili. Před třemi roky v létě jsem tam projížděl na kole a na ceduli měli sice napsáno, že točí kvasnicový Kácov, ale po objednání a docela velké pauze přišla obsluha s tím, že Kácov zrovna došel. Tak jsem si na protest dal vodu a šetřil jsem se na šalandu. Bohužel dokud pivovarští neudělají hospodu s jídlem, tak tam tento tragický podnik bude strašit nadosmrti.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

siki

středa, 19. srpen 2009
19:45

siki

to Malakin: Bernarda, Svijany a Zlatopramen jsem zařadil proto, žem sem prostě chtěl 3 basy piva a každé jiné a pár piv mě do těch šedesáti chybělo a opravdu sem už neměl čas něco shánět (akce byla 8.8. a já byl v termínu 1.8. - 8.8. na dovolené) a tato tři sem viděl jako to nejlepší, co sem do počtu mohl doplnit.....


napsal(a): siki [Odpovědět]

val

středa, 19. srpen 2009
14:32

val

Podobnou akci, byť v o dost skromnějších rozměrech - basa různých piv a basa černohorských limonád - jsem při příležitosti bráchových narozenin dělal na přelomu července a srpna. Odezva velmi vlažná, nikdo se neodvážil říct, že je to hnus, ale prostě nezájem. Nakonec jsem skoro všechno vypil sám, obzvláště druhý den, kdy byl u příbuzných na pořadu dne sud krušovického mušketýra tlačený ruční pumpičkou, který si všichni krom mě pochvalovali, jaká je to šmakuláda, jeden vesničan si dokonce pomlaskával a tázal se, o jakou že speciální lahůdku se to jedná. Toliko k tématu.


napsal(a): val [Odpovědět]

Konstantin

neděle, 16. srpen 2009
23:47

Konstantin

Nedávno jsem udělal něco podobného, ale byl jsem skromnější a ve dvou basách jsem přivezl asi dvanáct různých značek, ovšem já se programově vyhnul těm běžně dostupným, kamarádi si pochvalovali. Dokonce se mi soustředěným úsilím pár kamarádů postupně daří "kazit" a ochutnávaj se mnou pivka nezvyklá a géčka a jiná éčka občas rádi vynechaj...


napsal(a): Konstantin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI