Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Fotoprocházka po pivovaru Vyškov

[pondělí, 8. září 2008]

Jihomoravské dožínky se letos konaly poslední prázdninový den ve Vyškově. Protože řada neoficiálních informací slibovala utěšený výskyt mého oblíbeného Vyškovského piva a především mezi doporovodnými programy figuroval den otevřených dveří v pivovaru, s návštěvou jsem dlouho neváhal. Neoficiální informace zdůrazňuji proto, že informovanost a propagace je jednou z velkých slabin vyškovkého pivovaru. Na můj e-mailový dotaz ohledně dne otevřených dveří nikdo neodpověděl, na stránkách pivovaru se neobjevila ani zmínka (jak je bohužel běžné...).

Již ve vlaku z Brna jsem se občerstvil jedním lahvovým Džbánem a brány města Vyškova mne tak uvítaly příjemně naloženého. Na náměstí už pobíhala čilá různorodá zábava, od závodů koňských hasičškých povozů přes ukázky ruční výroby dřevěných či železných výrobků až po nezbytnou konzumaci pivečka z Vyškova.

Stánků na náměstí bylo požehnaně a i těch pivních dle mého názoru dostatek. Pivo za příjemných 15 - 20 Kč a na požádání si našinec mohl zapůjčit oproti záloze skleněný půllitr. K dispozici byla kompletní točená pivní nabídka včetně speciálu Generál.

S povděkem jsem kvitoval, že pivní stánky tentokrát opravdu ovládl Vyškov a nikoli Starobrno, které ostatně již okupuje většinu okolních restaurací.

Protože jsem nepřijel zrovna časně, situaci na náměstí jsem shlédl jen zběžně a radši hned zamířil přímo ke zdroji.

Vstupní nádvoří pivovaru se proměnilo ve velkou hospodu, ve které na řádné dopíjení nápojů dohlížel nejvyšší kontrolor.

Co do vybavení, je třeba říct, že jsem po dlouhé době opět viděl nové firemní předměty Vyškovského piva. Pivovar si pořídil "značkové" slunečníky a pro zaměstnance trička s vyšitým logem. To ve mně vzbudilo dojem jakési naděje na veselejší budoucnost.

Pojďme se tedy projít vyškovským pivovarem:

Pokusím se fotky fotky aspoň trochu logicky seřadit podle postupu výroby piva. Zájemce si výrobní prostory pivovaru mohl projít z velké části. Od ležáckých sklepů přes vany s "válejícím se" pivem po lahvovací linku. Na většině míst byly aspoň stručné popisky. k čemu co slouží. Perfektní. Jen trochu škoda, že ne všude se dal sehnat někdo od fochu, který by mohl říct pár slov. Na úvod taky návštěvník prošel chvílemi rozpaků, než odkoukal, že prohlídka opravdu probíhá stylem "kde je otevřeno, tam se můžeš podívat". To by chtělo do příště rozhodně doladit.

Následující texty pojednávající o jednotlivých místech jsou z popisků v pivovaru.

Vystírání

Po cca 1 měsíci odležení sladu se tento rozemele a nastupuje proces vystírání. Vystírání probíhá ve varně ve vystírací kádi, kde do procesu výroby vstupuje druhá hlavní surovina výroby piva, tedy voda. Proces vystírání, tedy míchání sladu s vodou, probíhá při teplotě 52°C. Účelem vystírky je aktivace enzymů a tvorba slabě kyselého prostředí pro další činnost enzymů.

Rmutování

Rmutomladinová pánev slouží k povařování jednotlivých rmutů (tj. částí vystírky) a vaření sladiny s chmelem - chmelovar. (I) Účelem rmutování je převést do vodního roztoku nerozpustné souččásti sypání, hlavně všechen škrob a část bílkovin. K tomu se využívá reakcí enzymů ze sladu. (II) Chmelovar - vařením sladiny s chmelem se získá mladina, která se dále zpracovává na pivo kvašením, která se dále zpracovává na pivo kvašením. Během chmelovaru je ukončena činnost enzymů, získají se hořké látky z chmele a vysráží se bílkoviny.

Scezování

Slouží k oddělení sladového výluhu (sladina) a výstřelků (výluhová voda) od nerozpustných součástí sladového mláta.

Kvašení

Co mne velmi překvapilo, byla možnost vstupu do místnosti k kvasnými káděmi.


Ležácké sklepy

Slouží k dokvašování mladého piva v kvasných tancích, které trvá 1 - 3 měsíce. Dokvašování či zrání piva probíhá při teplotách 2 - 5 °C. Objem tanků: 63 - 302 hl.

Filtrace

Křemelinový filtr - zde se přes křemelinu filtruje hotové (zralé) pivo. Účelem filtrace je odstranění veškerých mikroorganismů, které by měly negativní vliv na budoucí trvanlivost piva. Současně se filtrací docílí vysoké průzračnosti piva.

Balení a expedice

Lahvovací linka.


Od prázdných lahví přes mytí, plnění a zátkování až po opětovné naskládání do přepravek. Přepravky ve skladu byly z většiny obsazeny lahvemi od piva pro maďarský trh, země, do ktré Vyškov vyváží nejvíce. Vyškovské pivo je více prokvašené a poměrně hořké, což prý Maďarům chutná.

Závěrem I - "propagace:)"

Závěrem II - exteriory

Závěrem III - Shrnutí

Myslím, že dožínkové slavnosti se vydařily. S tím, co jsem viděl a zažil, jsem byl nadmíru spokojen. Z pivovaru byla cítit dobrá nálada a naděje pro lepší zítřky, pivo tradičně výborné.

Vyškovský pivovar by opravdu potřeboval především propagaci a schopný management, který dokáže přesvědčit hospodské a obchodníky, aby jeho výrobky odebírali. To ostatní totiž, dle mého názoru, (ve vztahu k zákazníkům - konzumentům) už dokázal.

autor: Jura.z.Brna | Blok 12:56 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

laďa

úterý, 9. září 2008
09:30

Lada

škoda, že vyškovské pivo člověk nekoupí ani v blízké Olomouci, o točeném vím jedině na Hamerice /poblíž Plumlova/ - vynikající, špičkově ošetřená jedenáctka


napsal(a): laďa [Odpovědět]

tomas

pondělí, 8. září 2008
15:10

tomáš

Pěkný fotky a report. Je to dobrá zpráva, že se to snad obrací k lepšímu. Vloni na slavnostech mně tam taky trochu překvapilo, že neměli nikoho ze zaměstnanců na volně přístupné spilce. Kdyby do piva něco spadlo nebo tam něco někdo hodil, tak by měl pan spilečný asi velký problém. To naopak v Hanušovicích zase rovnou tvrdí,že návštěvu spilek zakázala EU.


napsal(a): tomas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI