Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pivovarské muzeum Plzeň

[sobota, 5. červenec 2008]

Předsváteční páteční odpoledne lákalo k nějaké té kultůře. Zjistili jsme, že Plzeňské historické podzemí bylo prozatím ušetřeno naší návštěvy. Vyrážíme tedy a přijíždíme za pět minut dvanáct, poslední prohlídka začíná v 16:20. Ještě když jedeme okolo, lákají nás poutače. Ale když přicházíme ke dveřím, nikde nic a zamčeno - je 16:15. Takhle si tedy provozovatelé podzemí váží zákazníků. Škoda.

Auto je už ale za patřičný poplatek zaparkované na dvě hodiny a za rohem se nachází Pivovarské muzeum, kam nakonec směřují naše kroky. Lituji, že jsem si zapomněl foťák. Už jsem tu jednou kdysi byl a bylo by jistě co Vám přiblížit i obrazem. No nic. Zakupujeme vstupenky (á 80 Kč), fasujeme průvodce ve formě brožury a už můžeme vyrazit na pouť do historie pivovarnictví. Ke každé vstupence dostáváme pivní známku (viz. foto), za kterou můžeme dostat třetinku Pilsner Urquell v restauraci Na spilce v areálu pivovaru Plzeň nebo v Šenku na Parkáně, který těsně sousedí s muzeem.

K čemu sloužily pivní známky

Pivní známky byly používané v pivovarech především v průběhu druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století pro odběr tzv. deputátního piva. Známky dostávali zaměstnanci pivovaru při nástupu do práce a během dne si mohli proti známce vyzvednout pivo ke konzumaci a občerstvení; nebo si na známky vyzvedávali pivo domů. Hodnoty pivních známek byly zpravidla 1 nebo 1/2 litru. Na známkách býval vedle objemu uveden i vydavatel, kterým mohl být buď pivovar nebo sládek. Pivní známky jsou dnes řazeny mezi tzv. účelová platidla vedle chmelových známek, známek na chléb, obědy, mléko atd. a jsou hledaným sběratelským artiklem.

Tolik letáček, který jsme dostali k známkám. Také se Plzeňský Prazdroj mohl držet tradice. Asi by jej ale ty dvě deci zruinovaly... Ještě jsem si všiml, že možnost fotografování je zde oceněna rovnými 100 Kč, alespoň mě tolik nemrzel ten zapomenutý foťák :)

Co o Pivovarském muzeu píše letáček Plzeňského Prazdroje?

Jako zázrakem se v Plzni zachoval jeden právovárečný dům ve své autentické podobě. Dům je stavební památkou světového významu a právě v něm sídlí Pivovarské muzeum, jediné odborné muzeum svého druhu v Čechách. Expozice vypráví příběh piva od starověkých počátků až do nástupu průmyslové velkovýroby. Jak se pivo vyrábělo přímo v právovárečných domech, v jakých hospodách se čepovalo, z čeho se pilo a k čemu bylo inspirací. Součástí muzea jsou zachované středověké hradby, sklepy se středověkou studnou, sladovna i typický městský dvorek. Část expozice je věnována pivovarským řemeslům, cechům, pivním nádobám, hospodám i kuriozitám.

I když je Pivovarské muzeum v majetku Plzeňského Prazdroje a dle toho to také vypadá - je zde propagován zejména Plzeňský Prazdroj, resp. Pilsner Urquell, stojí návštěva muzea za to. A příště klidně tu stovku za foťák obětuju. I když mezi námi, ono není problém fotit i bez...

Doplním tedy snad jen kontakt:

Pivovarské muzeum, Veleslavínova 6, 301 14 Plzeň, tel./fax: 377 235 574, 377 224 955, e-mail: muzeum@pilsner.sabmiller.com

Otevírací doba:

Denně 10-18 hod. (duben-prosinec) a 10-17 hod. (leden-březen)

Pivovarské muzeum Plzeň

autor: Chody | Blok 00:03 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Chody

středa, 9. červenec 2008
10:24

Chody

Fotogalerii naleznete zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI