Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

květen 2009

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv květen 2009


Novu turistickou sezonu dnes zahájilo Automuzeum v areálu pivovaru v Liberci - Vratislavicích. Stejně jako v minulých šesti sezonách i tentokrát nabízí návštěvníkům nějaké novinky. Mimo jiné torza dvou předválečných luxusních automobilů Škoda Favorit a také Porsche 924. Milovníci motorismu mohou v muzeum vidět na pět desítek historických automobilů z nichž nejstarší byl vyroben v roce 1923. Vystavuje i motocykly nebo historické bicykly.

Automuzeum první návštěvníky přivítalo v roce 2003, kdy vznikla první expozice v bývalé ledárně pivovaru. V úzké a tmavé hale se silnými stěnami bez oken skladoval kdysi pivovar led pro své hospody. Po náročné rekonstrukci a zvýšení podlahy téměř o metr na úroveň ostatních podlah v budově, zde Automuzeum otevřelo svou expozici předválečných vozidel. "Expozici dominuje Praga Alfa z roku 1923, ale hned následují jen nepatrně mladší vozy Škoda Populár i Rapid, nebo americký Studebacker Erskine z roku 1928," řekl jeden ze zakladatelů muzea Milan Bumba.

V dalších letech se muzeum postupně rozrůstalo do dalších nevyužívaných prostor pivovaru. Nové využití tak dostala i bývalá uhelná kotelna, v níž je dnes expozice poválečných automobilů. Předchází ji ale vstupní hala, která je koncipována jako "Síň závodních tradic" Libereckého regionu. Liberec měl totiž svého prvního závodníka už v roce 1898. K nejznámějším závodníkům regionu patřil Leopold Lancman, který jel v roce 1949 a 1950 i slavné Rallye Monte Carlo. V expozici mají místo i závodníci ze 70. a 80. let minulého století jako Zdeněk Vojtěch, Břetislav Enge, Ladislav Bareš a Vlastimil Tomášek nebo první český jezdec ve Formuli 1 Tomáš Enge.

Muzeum dnes zahájilo novou sezonu tradičním autofestivalem a setkáním veteránů. Také pivovar při té příležitosti otevřel dveře veřejnosti. Motorismem dnes žil doslova celý Liberec. V ulicích lidé potkávali nejen historické automobily a motocykly, ale i autobusy a starou tramvaj. Dopravní podnik uspořádal totiž také den otevřených dveří a starými vozy zajišťoval dopravu milovníků motorismu ze své vozovny do pivovaru. Na rozdíl od dopravního podniku ale zůstane Automuzeum veřejnosti přístupné i v příštích týdnech, každou neděli až do podzimu vždy od 10:00 do 16:00.

Zdroj: RTM.tv


Nové nealkoholické pivo představí veřejnosti v sobotu pivovar Černá Hora v rámci zábavné akce Pivní máj, kterou ve svém sídle pořádá. Další dvě pivní novinky černohorského pivovaru by měly světlo světa spatřit už na podzim.

Pivovar teprve nedávno uvedl na trh nealkoholické pivo Forman, které má jako první pivo u nás 0% alkoholu. "Veřejnosti v sobotu představíme novou verzi nealko piva, a to polotmavé,“ uvedl Fusek s tím, že na akci proběhne slavnostní degustace tohoto nového produktu. V plánu však jsou také dvě další pivní novinky, které chce pivovar představit letos v září. "Zatím je ale obě necháme pod rouškou tajemství, aby se pivaři měli na co těšit,“ dodal Fusek.

V sobotu na nádvoří pivovaru v rámci Pivního máje vystoupí např. Peter Nagy, Zdeněk Izer, Děda Mládek Illegal Band nebo ALL X. Proběhne i cyklistický nezávod "Ve stopě Petra Bezruče s Josefem Zimovčákem".

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v zemi. V roce 2008 uvařil 162 tisíc hektolitrů piva, což je zhruba stejně jako o rok dříve, obrat ale zvedl o 10,4 procenta na 253,5 milionu korun. Zhruba desetina jeho produkce je určena na export. Mezi největší odbytiště černohorského piva patří Slovensko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Gruzie, Německo, Lotyško nebo Estonsko. Letos zkouší štěstí i v Číně, hodlá sem vyvézt asi 3000 hektolitrů piva.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Libor Popela


Nemecké pivovary predali v 1. štvrťroku 2009 najmenej piva v histórii štatistík. Na vine je recesia ekonomiky a tiež zákaz fajčenia v reštauráciách, ktorý si vyžiadal svoju daň.

Podľa údajov Federálneho štatistického úradu odbyt zlatého moku sa za prvé tri mesiace tohto roka oproti vlaňajšku znížil o 6,8 % na 20,7 milióna hektolitrov. To je vôbec najnižší objem predaného piva od začiatku vedenia týchto štatistík v roku 1993.

Pritom zhruba 86,3 % produkcie nemeckých pivovarov smeruje na domáci trh. V 1. kvartáli však klesol aj export do susedných krajín, a to o 12,5 % na 2,2 milióna hektolitrov.

Nemecké pivovary pocítili prvé následky krízy už vlani. Hospodárstvo krajiny sa totiž v 3. štvrťroku 2008 prepadlo do recesie. Pivovary predali minulý rok 102,9 milióna hektolitrov zlatého moku, teda o 1,1 milióna hektolitrov menej ako v roku 2007.

Zákaz fajčenia v krčmách, baroch a reštauráciách, ktorý nadobudol platnosť minulý rok, mal údajne tiež negatívny dopad na predaj piva spolu s poklesom nemeckej ekonomiky, v dôsledku ktorého prišli o prácu desaťtisíce ľudí a ďalší sú nútení pracovať kratšie a za menej peňazí.

Zdroj: Ekonomika Sme.sk


«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI