Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pardubický pivovar


Pivní.info

Velký den piva v Pardubicích

[úterý, 18. září 2007]

V pivovaru Pernštejn se budou trhat světové rekordy v pití tupláků, na své si přijdou i rodiny s dětmi. Dokázali byste sníst na posezení kilo a třičtvrtě tlačenky? Možná ano. Ale za patnáct minut? To už asi bude horší... Přesně to se přitom podařilo jednomu jedlíkovi na loňském Velkém dnu piva v pardubickém pivovaru Pernštejn. Snědl 24 centimetrů tlačenky. Tedy tucet dvoucentimetrových plátků.

Zítra se akce uskuteční po roce znovu. A vedle tohoto „gurmánského“ klání si lidé mohou zasoutěžit i v pití tupláků, tedy piva z litrových džbánů. A protože tátové od rodin nebudou mít nejspíš kvůli svým radovánkám čas, připravena je i řada soutěží pro děti. Budou si moci zaskotačit na skákacím hradě a v dětském koutku, ti starší zase na horolezecké stěně.

Největším šlágrem celého dne však bude velká scéna, na které se představí hvězdy současného hudebního nebe. Těšte se především na pardubickou legendární formaci Ready Kirken, energiií nabitý Yo Yo Band a hlavně na trojnásobného držitele zlatých andělů pro rok 2007, populární skupinu Kryštof. Odpoledne na dvoře pardubického pivovaru tradičně zahájí dechová kapela Pernštejnka.

„Protože se jedná už o 15. ročník akce, tedy jubilejní, rozhodli jsme se připravit ještě bohatší program než vloni,“ uvedl Miloš Flégr z pardubického pivovaru Pernštejn. Celým dnem bude provázet známá moderátorská dvojice Petra Polanská a Jiří Ševčík. (Hradecký deník)


Chybí zaměstnanci. Pivovar modernizuje

[úterý, 18. září 2007]

Pardubický pivovar Pernštejn uvedl v těchto dnech do provozu zmodernizované části výroby piva. Důvodem modernizačních změn byla na jedné straně zastaralost některých zařízení, na druhé nedostatek mladé pracovní síly přímo ve výrobě.

Od roku 1998, kdy hrozil konkurz, prodělal pivovar řadu oživujících změn. Během posledních let pak vedení investovalo do pivovarského zařízení kolem čtyřiceti milionů korun, včetně dodací z Evropské unie. Přesto některé problémy zůstávají.

„Trápí nás především generační problém, protože velká část našich zaměstnanců dosahuje či brzy dosáhne důchodového věku. Mladých do výroby je nedostatek, a proto jsme se rozhodli jít cestou modernizace technologie, která nahradí chybějící ruční sílu,“ konstatoval ředitel společnosti Karel Spilko.

Nákup nové paletizace, k jejímuž spuštění dojde na podzim tohoto roku, bude tedy další úsporou personálních nákladů. Jednou z renovovaných částí je spilka, kde byly staré železobetonové nádrže nahrazeny nádržemi z nerezové oceli. „Ty mají speciální plášťové chlazení umožňující kvalitnější kvasný proces,“ prozradil sládek Martin Gruntorád a dodal, že nové zařízení přináší jak chuťové, tak i ekonomické výhody. Nová spilka poslouží hlavně k výrobě „speciálů“, neboť ty jsou náchylnější na kvalitu výroby.

Pivovar Pernštejn patří mezi ryze české regionální pivovary. Jako takový klade velký důraz na patriotismus. „V minulosti neměla kvalita pardubického piva valnou pověst. Dnes je ale situace úplně jiná a my usilujeme o návrat na tradiční místa a chtěli bychom opět zaujmout odpovídající postavení v Pardubicích a celém regionu,“ vysvětlil strategii ředitel Karel Spilko.

Pivovar proto navázal úzkou spolupráci s městem Pardubice a podporuje řadu kulturních či sportovních akcí, například Pardubické letní kino a po dlouhé době i dostihový sport, včetně Velké pardubické steeplechase. (Pardubický deník)


15. Velký den piva Pernštejn

[sobota, 18. srpen 2007]

Již 14 let je pro tisíce milovníků pardubického piva akce s názvem „Velký den piva“ samozřejmou zastávkou za dobrou hudbou, jídlem a pivem. Tedy zábavou se vším všudy.

Ani ten letošní nebude vyjímkou a jelikož se jedná o ročník 15., tedy jubilejní, rozhodli se pro Vás pivovarníci připravit ještě bohatší program. Z hudební produkce se můžete těšit na již tradičně vystupující dechovou kapelu Pernštejnka, atraktivní dámské kvarteto Inflagranti, pardubickou formaci Ready Kirken, energií nabytý YoYo Band a hlavně na trojnásobného držitele zlatých andělů pro rok 2007, skupinu Kryštof! Celým dnem bude provázet moderátorská dvojce Petra Polanská a Jiří Ševčík, kteří pro Vás mají připraveny spousty soutěží, především pak 2. ročník mistrovství světa v pojídání tlačenky na čas. Samozřejmostí je pardubické pivo Pernštejn a Porter za příjemné ceny, široká nabídka jídel a míchaných nápojů. Organizátoři věří, že již nyní vás letošní program zaujal a těší se na všechny návštěvníky v sobotu 15. září 2007 od 14.00 hodin v Pivovaru Pernštejn v Pardubicích. Vzhledem k maximální odhadované kapacitě areálu 7 tisíc lidí organizátoři doporučují zajistit si včas svou vstupenku v síti předprodeje www.vstupenky.cz, ve všech prodejnách Pivovarka nebo v obchodním centru Hypernova Pardubice. Předprodej odstartoval již ve středu 22. srpna. V předprodeji jsou k dostání pouze běžné vstupenky za 100 korun, zlevněné pro návštěvníky v důchodovém věku za 40 korun budou v dostatečném počtu k dostání přímo u vstupu v den konání akce. Děti do 150 centimetrů, v doprovodu rodičů, mají vstup zdarma. (Zprávy z Pardubic)


Správce pivovaru Francin byl na majitele hospod ve filmu Postřižiny tvrdý. Pokud měli v hospodě špinavé trubky nebo špatně vychlazené pivo, tak jim přestal dodávat. Lidé z pardubického pivovaru by si už něco takového vůči hospodským nedovolili. Starají se spíše jen o to, aby z pivovaru odcházelo prvotřídní pivo.

„My chodíme kontrolovat pivo jen občas k větším odběratelům. Spíše kontrolujeme pivo v hospodách dobrovolně,“ žertuje podsládek pivovaru Pernštejn Karel Nevřala. Sládci mají na starosti kontrolu výroby piva. Pokud ve zrovna vyrobeném pivu objeví nějakou výraznou cizí chuť, pivo se na jejich příkaz může klidně i vylít.

„Ideální čas na degustaci je devět hodin ráno. V takovou dobu to provádíme v našem pivovaru. Stane se, že člověk ráno vstane amá hned před sebou patnáct druhů piv na degustaci. Mezi každým vzorkem se musí sníst nějaká potravina s málo výraznou chutí, jako například sýr nebo dietní salám,“ řekl Nevřala.

V pardubickém pivovaru Pernštejn se při degustacích zaznamenávají výsledky na papír, kde se hodnotí například hořkost piva nebo cizí vůně. „Za tu dobu, kterou člověk degustuje, si zvykne na nějakou škálu chutí a ví, kam je zařadit,“ řekl Nevřala. Málokde má zaměstnanec v popisu práce pít alkohol. Ale nesmí to přehánět. „Já osobně vypiju za den dvě až tři piva. Čtyři piva jsou pro mě ideální maximum,“ dodal Nevřala. (MF Dnes)


Pardubický pivovar Pernštejn prodal za prvních 5 měsíců letošního roku o 4500 sudů piva více než za stejné období loňský rok. Na domácí trh dodal meziročně o pětinu víc hektolitrů piva v sudech, produkce lahvového a sudového piva se v květnu meziročně zvýšila o 17 procent. Lahvová piva pivovar vyváží především na export, u sudových piv se zas zvýšily dodávky pro regionální trh.

Regionální pivovar dodává do zhruba 70 restaurací v kraji 9 druhů piva včetně nealkoholického a různé druhy limonád a nealkoholických nápojů. Loni vyrobil 89.918 hektolitrů piva, zájem o jeho produkty roste hlavně v teplém počasí. (Čerstvé zprávy)


Pernštejn a dostihy po letech opět spolu

[pondělí, 18. červen 2007]

Dostihový spolek a.s. a Pivovar Pernštejn a.s. se dohodli na vzájemné spolupráci.

Je to již mnoho let, co mohli návštěvníci pardubického dostihového závodiště při sledování koňského klání popíjet pardubické pivo. Od té doby se tu vystřídaly značky piv různých výrobců a v posledních letech i značky, které nejsou ani v rukou českých majitelů. Až letošní rok se ukázal jako zlomový.

Pardubický pivovar se dohodnul se závodištěm na oboustranné spolupráci a od začátku letošní dostihové sezóny tak návštěvníci mohou ochutnat jak pivo Pernštejn, tak i černé, devatenáctistupňové pivo Porter. Jednání probíhala ve velmi přátelské atmosféře a vzhledem k tomu, že ředitelé obou společností jsou velkými patrioty, byla smlouva na stole za pár dní.

Stejně jako Velká Pardubická, patří k Pardubicím i pivo Pernštejn a musí být radostí pro každého, že teď k sobě tyto , bezesporu kvalitní značky, našly cestu. (Web Pernštejn)


Velký den Piva – první informace

[pátek, 18. květen 2007]

Příprava jedné z největších kulturních akcí pořádaných v Pardubickém kraji, „Velký dne piva“ je již v plném proudu, a tak Vám nabízíme první informace, ať si termín 15. 9. 2007 poznamenáte ve svém kalendáři. Určitě nebudete litovat!

Již 15. ročník této akce navazuje na velmi úspěšné ročníky minulé, přesto bude ve spoustě věcí jiný. Ať již počtem interpretů, soutěží, nebo i propagací a na to navazující návštěvností. Program bude rozšířen téměř po celém pardubickém pivovaru a poprvé bude vytvořena i druhé podium, které bude zastřešeno. Na scénách kromě pivovarských stálic, jako je kapela Pernštejnka nebo skupina Pádlo, vystoupí spousta dalších zajímavých hudebních skupin a už teď Vám můžeme s radostí sdělit, že jedním z hlavních hostů bude trojnásobný držitel letošních hudebních cen Anděl, skupina Kryštof.

U soutěží nevynecháme klasické „pivní disciplíny“ a s velkým ohlasem se jistě setká i „2. mistrovství v pojídání tlačenky“. O dalších interpretech a programu Vás budeme průběžně informovat na stránkách pivovaru. (Web Pernštejn)


Vánoční pivo Arnošt již tento týden!

[pondělí, 18. prosinec 2006]

Již tento týden se dočkají příznivci zlatavého moku speciální vánoční várky piva Arnošt. Jedná se o druhou várku tohoto typu piva. První byla uvařena v červnu tohoto roku, a to ku příležitosti oslav 135 let od založení pardubického pivovaru.

„V červnu měl Arnošt u milovníků piva velký úspěch a tak jsme se rozhodli pro uvaření další várky“, uvádí vedoucí obchodního oddělení Miloš Flégr. „Jedná se o 13-ti stupňový ležák, u něhož je oproti běžným pivům výrazná změna jak ve vzhledu – bude se jednat o nefiltrované „panenské“ pivo, tak i v ostatních senzorických vlastnostech tj. hořkosti, vůni a plnosti. Protože pivo není filtrované, je tak zdrojem většího obsahu vitamínu B“, dodává sládek Pivovaru Pernštejn, Martin Gruntorád. Pivní speciály získávají u konzumentů piva stále větší oblibu. A tak pardubický pivovar hlásí velký nárůst prodejů i u dalšího speciálu z pernštejnské stáje, devatenáctistupňového piva Porter. Toho se v letošním roce vyrobilo téměř dvakrát více než v roce loňském a vzhledem k tomu, že byl Porter vždy pevně spojován s Vánoci, očekává se největší nárůst prodejů právě v předvánočním období. (Chrudimka.cz)


Pivovar zve na Den piva

[pondělí, 18. září 2006]

V sobotu se na nádvoří pardubického pivovaru od 14 do 24 hodin uskuteční 14. ročník slavností s názvem Velký den piva.

Akce začne průvodem ve 14 hodin od obchodního centra Grand přes třídu Míru do pivovaru.

„Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení skupin Pernštejnka, Pádlo a Teplá Buchta, diskotéku s Pájou Cejnarem nebo mnoho soutěží. Novinkou v programu je 1. ročník mistrovství v pojídání tlačenky na čas,“ řekl vedoucí obchodního oddělení Miloš Flégr.

Deset soutěžících bude mít půl hodiny na to, aby snědli co nejvíce plátků tlačenky nakrájené po 2 centimetrech. „Myslím, že vítěz by mohl „zpracovat“ kolem dvaceti centimetrů tlačenky,“ prozradila svůj tip obchodní referentka pardubického pivovaru Pavlína Pištorová.

Vítěz získá 100 piv Pernštejn a ani další „jedlíci“ neodejdou s prázdnou.

Program bude dále zpestřen prohlídkou historických vozů, šermířským vystoupením a ohňostrojem.

Velký den piva je další ze série akcí konaných pivovarem Pernštejn. Letos již v pivovaru proběhlo pálení čarodějnic a na Pernštýnském náměstí akce s názvem Pernštejn 2006.

Pardubický pivovar se může opřít o tradici vaření piva, která sahá až do přelomu 15. a 16. století.

V pivovaru, předaném v roce 1531, do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům.

Od roku 1650 se měšťanskému pivovaru stal konkurencí pivovar zámecký. Rychlý rozvoj průmyslu a obchodu v 19. století vyžadoval i v tomto oboru zcela nový přístup, a proto tradici městského pivovaru převzal akciový pivovar Pardubice, založený roku 1871. Stavba nové budovy byla zahájena v srpnu 1871 a už v dubnu 1872 se začalo s vařením piva.

V roce 1891 se začalo vyrábět tmavé pivo 19% Porter, v té době nejsilnější pivo na kontinentě.

Po první světové válce došlo k velkým úpravám pivovaru. Například nová varna, jedna z nejmodernějších v Čechách, umožňovala stále větší produkci, takže v roce 1930 dosáhla výroba vrcholu v podobě sto tisíc hektolitrů piva.

Hned následující rok se zde konal celostátní pivovarsko-sladařský sjezd.

Po druhé světové válce se pivovar stal majetkem státu a byl jím spravován až do roku 1993, kdy se stal opět akciovou společností. (MF Dnes)


Rekordní výstav piva z Pardubic

[pátek, 18. srpen 2006]

Letošní červenec byl pro Pivovar Pernštejn a. s. rekordním měsícem v 21. století. Celkem bylo vyrobeno 11 059,2 hektolitru piva.

Přesně 6684,6 hl spotřebovali tuzemští příznivci pardubického moku, 4374,6 hl mířilo za hranice ČR, především pak do Německa. Oproti stejnému měsíci loňského roku je to nárůst o 78,5 %. "Za nárůstem v tuzemsku stojí především stoupající obliba výrobků značky Pernštejn v Pardubickém kraji a velmi vydařené červencové počasí. Díky této kombinaci jsme vystavili pro domácí trh o 14 % piva více než v červenci 2005. Největší poptávka byla po desetistupňovém a dvanáctistupňovém pivu," říká vedoucí obchodu a marketingu Pivovaru Pernštejn a. s. Miloš Flégr. Prodeje se však navýšily nejen u piv alkoholických, ale více se prodalo i nealkoholického piva Pito a sudových limonád bylo vyrobeno téměř dvakrát více. "U Pita se pravděpodobně podílel na vyšší spotřebě i nový silniční zákon, který vyšší množství alkoholu za volantem hodnotí jako trestný čin," dodal Flégr.

Pivovar Pernštejn a. s. vyrábí piva značky Pernštejn, Porter, Granát, Arnošt a Pito. Dále pak čtyři druhy sudových limonád. (Hradecké noviny)


Pivovar Pardubice díky současnému teplému počasí zvyšuje výrobu piva. Celoroční produkci by tak navzdory dlouhé zimě mohl dostat přinejmenším na loňskou úroveň.

„Letos v červenci uvaříme asi o dvanáct procent piva víc než vloni. Teplé léto by nám mělo minimálně nahradit ztrátu způsobenou delší zimou,“ řekl vedoucí obchodu a marketingu pardubického pivovaru Miloš Flégr.

Pivovar nyní začal pravidelně vařit třináctistupňový světlý kvasnicový ležák Arnošt z Pernštejna, který jako novinku uvedl při letošních oslavách 135. výročí založení. Toto nefiltrované pivo se od běžných ležáků liší vzhledem, hořkostí i vůní. (MF Dnes)


Dalšího velkého úspěchu dosáhl náchodský pivovar Primátor. V 10. ročníku degustační soutěže Pivo České republiky 2006 v Českých Budějovicích totiž zvítězil s pivem Primátor Diamant v kategorii piv se sníženým obsahem cukru. Získal tak právo užívat titul Pivo České republiky 2006. Degustaci provádělo anonymně 60 kvalifikovaných odborníků z pivovarů celé země.

Jubilejní ročník soutěže určil nejlepší piva v devíti kategoriích od světlého výčepního přes pivo se sníženým obsahem cukru až po klasické ležáky. Ve všech kategoriích bylo přihlášeno celkem 194 vzorků zlatavého moku od 47 pivovarů. Českobudějovické degustace jsou počtem přihlášených značek piv nejvýznamnější akcí v republice.

Podle Františka Meduny, manažera pivovaru Primátor, je to v obrovské konkurenci pivovarů velký úspěch. Od ledna 1993 pivovar získal na domácích i zahraničních prestižních veletrzích a soutěžích 81 medailí a ocenění, z toho 20 zahraničních. Nejúspěšnější je 16% Primátor Exklusiv, který už obdržel celkem 16 ocenění. (Hradecké noviny)


Arnošt z Pernštejna panenské pivo

[neděle, 18. červen 2006]

S novým pivem, které dostalo název Arnošt z Pernštejna, vstoupil včera na trh Pivovar Pardubice. Speciální várka 250 hektolitrů byla připravena ke 135. výročí založení pardubického pivovaru. Jedná se o třinácti stupňový ležák, u něhož bude oproti běžným pivům výrazná změna jak ve vzhledu, jde o nefiltrované "panenské" pivo, tak i v ostatních vlastnostech jako jsou hořkost, vůně a plnost. (Hradecké noviny)


Novinky z pardubického Pernštejna

[úterý, 18. duben 2006]

Pivovar Pardubice, a.s. pro své zákazníky letos připravil několik novinek, a tak mi dovolte, abych Vás o některých z nich informoval.

Tou největší událostí letošního roku je oslava 135 let od založení pardubického pivovaru. Všichni jsou zváni na oslavu s názvem „Pernštejn 2006“, která se koná 10.6.2006 od 15,00 do 22,00 hod. na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Součástí programu bude např. kapela Pernštejnka, Těžkej Pokondr, ohňostroj a další bohatý program.

Další velkou událostí spojenou s výročím, je výroba 13-ti stupňového světlého kvasnicového ležáku „Arnošt z Pernštejna“. Oproti běžným ležákům bude u tohoto piva výrazná změna jak ve vzhledu – bude se jednat o nefiltrované „panenské“ pivo, tak i v ostatních senzorických vlastnostech tj. hořkosti, vůni a plnosti. Protože nebude filtrované, bude zdrojem většího vitamínu B. Toto pivo bude stáčeno výhradně do 50l sudů a distribuce začne 1.6.2006. Vyrobeno je jen omezené množství – 250 Hl.

Rozšířili jsme ale i stálou nabídku našich výrobků. Od letošního jara dodáváme na trh nové balení multipacku, tentokrát obsahující 10 ks piva Pernštejn světlé výčepní a před letní sezónou bude prodej podpořen plakáty A2.

U nealkoholických výrobků je novinkou točená limonáda s příchutí maliny. (Beers.cz)


Sládek Václav Dítě vaří pivo přes čtyřicet let. Zkušenosti nabíral například v pivovaru v Hradci Králové a nyní šéfuje výrobě piva v Pivovaru Pardubice. A pevnou rukou. Podřídit se mu musí někdy i ředitel Karel Spilko.

Když totiž došlo na lámání chleba, zda vařit pivo z amerického, nebo českého chmelu, měl sládek jasno. „Český chmel je méně výnosný, pětkrát dražší, ale aromatičtější a lepší. Přesvědčil jsem všechny, kteří do vaření piva mají co mluvit. I pan ředitel uznal, že mám pravdu,“ směje se Dítě.

Sladovna, varna a vůbec celé pivovarské království zná sládek do posledního detailu. Pardubický pivovar vypadá uvnitř téměř jako sterilní nemocnice. V každé části pivovaru spustí sládek odbornou přednášku. Je zvyklý z exkurzí, když provádí návštěvníky.

Americký chmel místo českého? Nikdy!

„Každá součást výroby piva je důležitá. Kvasný proces přirovnávám k zrání jablka, které v srpnu sice vypadá nádherně, ale je kyselé. Za dva tři měsíce uzraje a pak má vynikající chuť, stejně jako ležák,“ říká Dítě.

Pivo ve varně je příšerné stěžuje si sládek

Každý den má pardubický sládek ranní rituál. Projde si pivovar a rozdělí úkoly. I posvátná povinnost ochutnávání jednotlivých fází výroby piva leží na jeho bedrech.

„Musím bohužel i ochutnávat pivo ve varně, kdy má ještě příšernou chuť, ale patří to k mým povinnostem. Je potřeba také testovat ležácké tanky,“ usmívá se.

Denně se pak sejde degustační komise, která okusí stáčené pivo v lahvích. Sládek si jej nejprve prohlédne a pak si dá doušek.

„Je dobré,“ spokojeně zamručí. „Jiné pivo ani dělat neumíme,“ dodává. (MF Dnes)


XIII.Velký den piva Pernštejn a Porter

[neděle, 18. září 2005]

V sobotu 1. října 2005 se v pardubickém pivovaru uskuteční již 13. Velký den piva Pernštejn a Porter. Návštěvníky čeká od 13,00 do 24,00hod. tradičně bohatý program. Děti se mohou těšit na skákací hrad, vystoupení historického šermu, projížďky historickým hasičským vozem a spousty soutěží. Pro starší je připraveno vystoupení skupin Pernštejnka, Maruščiny |Jahody, Anny K a Ready Kirken. Dále se mohou návštěvníci těšit na exkurze pivovaru, nebo třeba na velký ohňostroj. Celým dnem bude provázet moderátor Josef „PINO“ Melen. (Chrudimka.cz)


«« « Strana 5 z 5
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI