Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info


Žumpa se dočkala. A Brod s ní

[středa, 6. únor 2013]










Tři roky provozu už má za sebou jeden z nejmladších výrobců piva u nás – Pivovar Chotěboř.

Foto

Ten během soboty otevřel veřejnosti brány svého areálu u výpadovky na Žďírec nad Doubravou. A dobrou náladu nezkazilo ani nevlídné počasí.

Zájemci si mohli s průvodcem projít celou výrobu, stejně jako vloni doplnily program zabíjačkové hody a lidé mohli ochutnat i novinku v podobě mírně alkoholického nápoje na bázi piva s příchutí limetky.

Chotěbořský podnik, jehož produkty se těší stále většímu zájmu veřejnosti, se také v brzké době dočká rozšíření své výroby.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník | Autor: Jakub Janáček

http://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/20111008ha-pivovar.html


Již třetí den otevřených dveří chystá Pivovar Chotěboř. Návštěvníkům se tak v sobotu 8. října znovu otevřou brány pivovaru, který zároveň rozbíhá prodej nového mírně alkoholického míchaného nápoje na bázi piva s příchutí limetky nazvaného Cooler Limetka. Ten ochutnali lidé na srpnovém Pivovarském odpoledni, kde vzbudil mimořádný ohlas.

Tradiční den otevřených dveří proběhne od sobotních 11 do 17 hodin, vstup je zdarma. Doprovodí ho stejně jako loni zabíjačkové hody, novinkou je trh regionálních produktů. Své zboží nabídne řada místních výrobců, návštěvníci si budou moci k chotěbořskému pivu vybrat třeba trvanlivé uzeniny, ale pochutnat si mohou také na medu a medových produktech, čokoládových pralinkách či si zakoupit ručně dělané zboží a další výrobky z dílny regionálních umělců.

Odpoledne doplní živá hudba, k pití budou piva z produkce Pivovaru Chotěboř, kterou letos oživí již zmíněný Cooler Limetka. Do regálů se nový nápoj dostane ve druhé polovině října, na počátku listopadu pak bude zahájen prodej karamelového Speciálu, který se již zabydlel na předvánočním trhu. Chotěbořský pivovar chystá k vánočním svátkům také novou řadu stylových svátečních etiket a obalů.

Vedení pivovaru chce na dni otevřených dveří oslavit rostoucí prodeje, které za uplynulé tři čtvrtletí dosáhly stejné výše jako za celý loňský rok. „Zájem o naše pivo nás těší i zavazuje. I proto jsme přistoupili k rozšíření pivovaru. Momentálně se dokončují přípravné práce na rozšíření kapacity pivovaru, které bude probíhat během zimního období,“ uvedl ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Úspěšný pivní Speciál z Chotěboře se vrací. Třináctiapůlstupňové pivo s karamelovou příchutí připravují v Pivovaru Chotěboř vždy ke slavnostním událostem, jakými blížící se Velikonoce jistě jsou. „Lidé už se na Speciál ptají a moc se těší,“ řekl ředitel pivovaru Richard Moravec. V lahvích už je Speciál v prodeji, v tomto týdnu je distribuován také v sudech do restaurací.

Pivovar Chotěboř chce navázat na loňský velikonoční úspěch, kdy se Speciálu prodalo 80 hektolitrů. Hitem byl také o loňských Vánocích, kdy se po něm doslova zaprášilo a během měsíce byl zcela vyprodán. „Letos chceme Speciál navíc na přelomu dubna a května distribuovat do řetězců, nezávislým prodejcům lahvových piv a do vybraných restaurací,“ dodal Moravec.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Pivovar v Chotěboři navýší svou kapacitu

[pondělí, 15. listopad 2010]

Pivovar v Chotěboři navýší, a to už v dohledné době, svou výrobní kapacitu. Oznámil to ředitel pivovaru Richard Moravec.

Velký zájem spotřebitelů o celý náš sortiment piv nás v podstatě donutil navýšit už během letošní zimy kapacitu pivovaru ze stávajících deseti tisíc až na dvacet pět tisíc hektolitrů piva. S možností rozšíření jsme sice počítali již při výstavbě pivovaru, takže dostavba bude poměrně rychlá, ale nečekali jsme, že bude nutná tak brzo,“ konstatoval Moravec. Současně dodal, že chotěbořský pivovar obchoduje s téměř sto padesáti odběrateli. „A to nejen na Vysočině, ale také ve středních a jižních Čechách. Míříme také do Prahy a pražského regionu,“ dodal Moravec.

Připomněl, že pivovar pivo exportuje do čtyř zemí. „Konkrétně jde o Irsko, Gruzii, Finsko a Slovensko,“ vyjmenoval Moravec s tím, že v Bratislavě nedávno chotěbořský pivovar otevřel svou vlastní restauraci. „V letošním roce tvoří export našeho piva necelých deset procent výstavu. V roce 2011 to bude až patnáct procent,“ dodal ředitel.

Roman Stryk, spolumajitel havlíčkobrodské společnosti ROSS Holding, která je vlastníkem pivovaru v Chotěboři, připomněl, že se daří nabízet i pivovar jako investiční celek.

Zajímavá je oblast střední Ameriky. Prozatím je podepsaná dohoda o výstavbě dvou pivovarů v Kostarice, v dalších pěti letech by se tento počet měl zvýšit o dalších osm,“ řekl Stryk. Další pivovary by měl ROSS Holding vyvézt také do Ruska, Gruzie a také na Ukrajinu.

Samozřejmě bychom měli zájem na licenční výrobě chotěbořského piva v zahraničí, ale ve hře je i varianta, že investor bude v námi dodaném technologickém celku vařit pivo pod svou vlastní značkou,“ doplnil Oldřich Záruba, sládek Pivovaru Chotěboř.

Zdroj: Havlíčkobrodský pivovar | Autor: Jaromír Kulhánek


Chotěbořský pivovar je na trhu jen něco přes rok, přesto se již podle hodnocení samotných konzumentů i expertů stal v prestižní anketě Sdružení přátel piva nejlepším tuzemským pivovarem. Oldřich Záruba zároveň kraluje českým sládkům a světlé Prémium obdrželo bronz v kategorii dvanáctek. Své triumfy chce Pivovar Chotěboř oslavit, proto zve veřejnost na zabíjačkové hody a s tím spojený den otevřených dveří.

Chceme se o naši radost podělit, takže každý, kdo má chuť, může přijít v sobotu 20. listopadu na zabíjačkové hody a projít si celý pivovar, k tomu jim zahraje živá kapela“ vyzval oceněný sládek roku Oldřich Záruba. Pivovar Chotěboř otevře své brány pro veřejnost od 10 do 17 hodin. „K ochutnání bude kromě standardní nabídky také točený třináctiapůlstupňový karamelový Speciál,“ dodal Záruba.

Hned v následujícím týdnu po zabíjačkových hodech se na trhu objeví piva ve svátečních vánočních etiketách. „I to je určitá forma oslavy pro příznivce Chotěboře,“ uvedl ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Ocenění dávají pivovaru smysl

Spokojený byl i Roman Stryk, šéf společnosti Ross Holding, která pivovar vybudovala. „Ocenění dávají pivovaru smysl. Potvrdilo se, že jsme na dobré cestě, o čemž svědčí i zájem řady zahraničních partnerů, kteří chtějí podobný pivovar, jako stojí v Chotěboři, postavit například v Gruzii, Rusku, Kostarice či na Ukrajině…,“ podotkl Stryk.

O nesporném úspěchu chotěbořského piva svědčí také fakt, že kapacita pivovaru se v dohledné době výrazně zvětší. „Velký zájem nás v podstatě donutil navýšit už během letošní zimy kapacitu pivovaru ze stávajících 10 tisíc až na 25 tisíc hektolitrů. S možností rozšíření jsme počítali již při výstavbě pivovaru, takže dostavba bude poměrně rychlá, ale nečekali jsme, že bude nutná tak brzo,“ usmál se Moravec.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř

Pivovar Chotěboř oslaví svůj úspěch zabíjačkovými hody

Rusko, Kostarika, možná Gruzie. To jsou země, kde budou lidé již brzy pít pivo, jaké vaří sládek Oldřich Záruba v Pivovaru Chotěboř. Tamní investoři totiž oslovily české firmy, které postavily pivovar v Chotěboři, s žádostí o vybudování vlastního pivovaru. Chotěbořský sládek pak bude navíc přímo na místě pomáhat s vařením piva podle klasické české technologie.

Velký zájem o tradičně vařené pivo i chotěbořský pivovar sládka těší. Potvrzuje to podle něj, že se v Chotěboři vydali správnou cestou. „Na výstavbě pivovarů v zahraničí se budu podílet, abych jako odborník na pivovarnickou technologii zákazníkům garantoval správný výběr a instalaci technologie,“ popsal Záruba.

Sládek: Naučím je také vařit dobré pivo

Jakmile budou pivovary dostavěny, Záruba v Chotěboři zaškolí nový personál. „Sem do pivovaru přijedou ti, kteří pak v námi postavených pivovarech v zahraničí budou sami vařit pivo. Předám jim své zkušenosti, naučím je to. Když ale bude potřeba, zajedu i k nim a na místě jim pomůžu s rozběhnutím výroby.

Už je podepsaná smlouva s Ruskem na výstavbu stejně velkého pivovaru a se stejnou technologií, jako máme tady u nás, tedy 25 tisíc hektolitrů za rok. V tuto chvíli si investor zajišťuje potřebné prostředky,“ popsal zahraniční spolupráci ředitel pivovaru Richard Moravec a dodal, že v ruském Krasnodarsku vyroste pivovar za 4 milióny eur.

Deset pivovarů v Kostarice a okolí

Stavět se bude i v Kostarice. Zatím je podepsaná dohoda o výstavbě dvou pivovarů, první z nich už se projektuje. Podle Záruby budou i tamní pivovary vybaveny stejnou technologií a budou stejně velké jako ten v Chotěboři. Pokud bude vše probíhat podle dohod, v dalších pěti letech se na Kostarice a v sousedních zemích postaví celkem 10 pivovarů.

Podle chotěbořského sládka tam bude pivo stáčeno do plechovek, lahví a KEG sudů. „Jelikož země leží v tropickém pásmu, bude se muset pasterizovat, technologie výroby piva bude ale stejná jako v Pivovaru Chotěboř.

O výstavbě dalších dvou pivovarů se jedná také s Gruzií. První tamní pivovar by měl vařit 100 000 hektolitrů piva za rok, druhý dokonce dvojnásobné množství. I v Gruzii byl nové trhy a používané technologie osobně zkoumat sládek Záruba. „Pivo tam prodávají někdy dost zvláštní formou. V hlavním městě Tbilisi jsem viděl lidi, jak stojí ve frontě před malým okýnkem. Tam byl ve zdi kohout a nějaká babka z něj lidem stáčela pivo do PET lahví, které si sami přinesli. Ochutnal jsem a bylo to nepitelné,“ líčil Záruba.

V Gruzii je dle jeho slov poměrně široká nabídka českých piv, která jsou tam ale importována z České republiky. Podle sládka se tu tuzemské pivo neztratí: „Místní trh je velký a proto se podnikatelé nebojí do stavby nových pivovarů jít. Jsem rád, že tu bude k mání naše skvělé pivo.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Už celý rok existence si připomněl o víkendu chotěbořský pivovar. A slavil ho, jak jinak, celodenními pivními slavnostmi na chotěbořském náměstí.

Foto

Možná si Richard Moravec z vedení pivovaru a sládek Oldřich Záruba před rokem ani nepředstavovali, že vaření piva bude mít na Chotěbořsku takový úspěch, zvlášť, když pivovar vznikl doslova a do písmene na zeleném drnu. Pivovarnictví ale zřejmě ekonomickou krizí netrpí.

Cíl, který jsme si před rokem dali, se splnil na sto procent. Každý den si aspoň jedno naše pivo daly více než čtyři tisícovky Chotěbořáků. Nabízíme pivo jak lahvové, tak i sudové v pěti různých druzích. V současné době zásobujeme asi stovku stálých odběratelských partnerů, sedm až deset procent naší produkce jde na export,“ pochlubil se za vedení firmy Richard Moravec.

Slad a vůně karamelu

Já chotěbořské pivo znám a mám ho rád. Nejvíc mi chutná světlá desítka,“ prozradil jeden z návštěvníků Karel Pešák.

Chotěbořské pivo ochutnává ráda i starostka Eliška Pavlíková. Nejraději ale má prý karamelové pivo. To nabídl svým konzumentům chotěbořský pivovar o Vánocích jako malý dárek za jejich stálou přízeň.

Jak ale starostka zdůraznila, výroba piva znamená pro město především cenná pracovní místa, kterých je na Vysočině pořád citelný nedostatek.

Podle sládka Oldřicha Záruby se pivovar v Chotěboři může pochlubit za svůj pouhý rok existence už množstvím různých zajímavých ocenění. „Například Sdružení přátel piva nám udělilo titul Počin roku, získali jsme i ochrannou známku kraje Vysočina,“ upřesnil sládek.

Připomněl, že chotěbořský pivovar je známý i na Slovesku, kde otevřel svou první restauraci. Příznivci zlatého moku ji najdou v Bratislavě a jmenuje je Pohoda.

Pro návštěvníky pivních slavností pořadatelé připravili bohatý kulturní program, na své si přišli jak dospělí, tak jejich dětský doprovod. Bohužel očekávané vystoupení mužských mažoretek se z důvodu onemocnění několika členů nekonalo. Místo nich zahrály posluchačům folkové kapely, s hvězdou programu Děda Mládek ilegal bend.

Bujaré oslavy s vůní piva ale mohou mít i stinnou stránku, pokud někteří hosté překročí výrazně rozumnou míru. Na takové případy byli připraveni i městští strážníci.

Domluvili jsme se na určité spolupráci s Policií ČR. Oslavy jsou plánované do desáté hodiny večerní. Po tu dobu je budeme společně s Policií ČR monitorovat a doufáme, že návštěvníci budou mít rozum. Pro ty, kteří během oslav rozum ztratí s ohledem na vysokou konzumaci a chovali by se nějak výrazně nepřístojně, máme připravený rychlý transport na záchytku,“ informoval šéf městských strážníků Jiří Novotný.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník.cz | Autorka a foto: Štěpánka Saadouni


Výslužku na letošní Velikonoce připravil také Pivovar Chotěboř. Na pivní trh vrací třináctiapůlstupňové karamelové pivo s názvem Speciál, s nímž slavil velké úspěchy během vánočních svátků. Speciál je určen pro slavnostní příležitosti, těmi Velikonoce jistě jsou. V prodeji je pivo od 18. března.

Připravili jsme pouze dvě várky a víc jich nebude. Speciál je tedy exkluzivitou, po níž se stejně jako o Vánocích zapráší a kdo trochu zaváhá, ten si ho nejspíš nevychutná,“ usmívá se chotěbořský sládek Oldřich Záruba. V lahvích bude pivo k dostání všude tam, kde prodávají další druhy chotěbořských piv, sudy budou pouze na objednávku z restaurací.

Karamelové pivo samozřejmě patří do rodiny poctivých piv z Chotěboře, které se rodí podle tradiční české receptury. Speciál zrál v ležáckých tancích dva měsíce a nabízí výjimečnou chuť,“ přiblížil pivo Záruba.

Speciál bude v regálech snadno rozpoznatelný díky výrazné etiketě karamelové barvy. Za půllitrovou láhev zaplatí milovníci piva okolo 15 korun.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI