Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mikulovské Pivobraní uvítalo neuvěřitelných 97 druhů piv

Co se píše o pivovarech a pivu


Mikulovské Pivobraní uvítalo neuvěřitelných 97 druhů piv

[sobota, 18. srpen 2012]

Letošní druhý ročník pivního festivalu představil návštěvníkům téměř sto druhů piv od 25 velkých i malých rodinných pivovarů. Takovou bilancí se nemůže pochlubit žádná jiná pivní akce na jižní Moravě.

Ve vinařském kraji je pivní festival, který se konal 10. a 11. srpna v mikulovském amfiteátru, spíše raritou. Podle organizátorů je to však počátek nové tradice, která potěší zejména ty, kteří před vínem dávají přednost zlatavému moku s pěnou.

Pivní festival osobně zahájil starosta města Mikulov, pan Rostislav Koštial, spolu s obchodním radou velvyslanectví Ruské federace, Alexandrem Turovem, který si také připravil úvodní slovo v češtině. Oba pánové se této důležité funkce ujali namísto ministra zemědělství Petra Bendla, pod jehož záštitou byl festival pořádán. Mezi další významné hosty patřil i reprezentant Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, pan Ing. Vlastimil Vlček spolu s manželkou, kteří jsou velkými milovníky kvalitního piva.

I přesto, že počasí příliš nepřálo, akce přilákala na tři tisícovky pivních fanoušků, kteří mohli vybírat z široké škály různých piv i pivních speciálů. Že návštěvníkům chutnalo, o tom svědčí 150 vytočených beček piva. Pivní fanoušci mohli okusit takové chmelové dobroty, jako je Poutník, Svatovar, Kvasar, Stout, Pacovský Golem, Konrad, Bělečská Carevna, Hubertus, Kvasslav, Kryštof, Kumburák a mnohé další.

Na letošním ročníku předvedli vynikající vystoupení Mňága a Žďorp, Xindl X, nejlepší český Roxette revival – The RockSet, talentované kapely Gate Crasher, Nebe, blázniví Ukulele Troublemakers a originální Medicimbal. Organizátoři nezapomněli ani na rodiny s dětmi, pro které byl připraven dětský koutek s dílničkami a klaunem. Velký úspěch sklidil také bazén z hasičské pěny.

Průběh festivalu byl zpestřen pivním turnajem s různými soutěžemi, do kterých se fanoušci piva zapojovali v hojném počtu. Jedním z vrcholů sobotního programu byla MISS mokré tričko. Z devíti adeptek si sami návštěvníci svým potleskem zvolili výherkyni, která obdržela mnoho hodnotných cen.

Celé dva dny čekali návštěvníci i organizátoři na nejdůležitější okamžik, kdy se dozví, které z piv na letošním Mikulovském Pivobraní bude oceněno titulem "Pivo jižní Moravy". Každý návštěvník měl možnost vžít se do role degustátorů a hlasovat pro pivo, které mu nejvíce chutná. Na druhé příčce se v netradiční soutěži a obrovské konkurenci umístil kvasnicový Pardál Echt, následovaný třetím Kvasslavem z rodinného minipivovaru Bravůr. Titul „Pivo jižní Moravy“ nakonec vybojoval mikulovský minipivovar Mamut se svým dvanáctistupňovým pivem. Jak uvádí ředitelka festivalu, Veronika Žuravlova, sama dává přednost spíše lehčím pivům. Jejím favoritem je Dalešická 11°, která na festivalu samozřejmě nemohla chybět.

Součástí Mikulovského Pivobraní je i fotosoutěž, která nese název „Nejlepší okamžik z Mikulovského Pivobraní 2012“. Návštěvníci mohou své fotografie zasílat až do 14. září. Pravidla soutěže jsou uvedeny na www.mikulovskepivobrani.cz. Výherce soutěže získá fotoaparát značky Olympus.

Jak prozrazují organizátoři, v dalších ročnících se chtějí zaměřit především na propagaci českého a moravského výrobku mezi zahraničními partnery. Cílem je reprezentovat pivovarnické technologie, české suroviny pro výrobu piva i samotné pivovary a pomoci jim tak v navázání nových obchodních kontaktů.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI