Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Festival potěší pivaře i milovníky čokolády

Co se píše o pivovarech a pivu


Festival potěší pivaře i milovníky čokolády

[čtvrtek, 10. květen 2012]

Limetkové a malinové pivo nebo čokoláda jako přísada slaných pokrmů. To je malá ukázka toho, co nabídne mlsným jazýčkům letošní ročník Apetit Festivalu. Chybět nebude ani kuchařská show osobnosti českých obrazovek Zdeňka Pohlreicha.

Mediálně známý kuchař mající zkušenosti z hotelů Alcron a Marriott Zdeněk Pohlreich na Apetit Festival přijede i letos. Vařit bude přímo před zraky diváků a podle jeho slov se na plzeňské publikum moc těší. „Doufám, že publikum bude stejně skvělé jako vloni, bude to příjemná zábava,“ říká Zdeněk Pohlreich. Na festivalu budou restaurace nabízet pokrmy české i mezinárodní kuchyně. Jak se známý kuchař dívá na české stravovací návky? „Stravování se možná mění, ale podle mě moc pomalu a u malého množství lidí. Vidím to na několik dalších generací,“ myslí si Pohlreich. A na čem si on sám rád pochutná? „Mám rád francouzskou a italskou kuchyni, také španělská je skvělá. Miluju ryby, seafood, pastu a zeleninu,“ uzavírá Pohlreich.

Kromě gastronomických zážitků teplé kuchyně se bude na festivalu prezentovat také 20 pivovarů, které dovezou jak tradiční druhy piva, tak také pivní novinky. „Nabízet budeme novinku uvedenou na trh koncem loňského roku – Polotmavý šerák. Návštěvníci také budou mít možnost ochutnat pivo Escape ochucené zázvorem, malinou a limetkou. Tradičně pak dovezeme naše 11stupňové kvasnicové pivo,“ říká produkční pivovaru Holba Ivana Zíková. Pivovar U Stočesů bude nabízet Stočeskou 11 – světlý ležák a polotmavý 12stupňový ležák Řepiš. „V nabídce budou i ochucené speciály jako pšeničná limetka a malina a také naše Malinovka - Stočeská limonáda,“ popisuje nabídku pivovaru U Stočesů sládek Jaroslav Řepiš.

Širokou nabídku pivních značek, které se od sebe odlišují pestrou škálou chutí, přináší společnost Pivovary Lobkowicz, jejíž produkty budou moci návštěvníci festivalu také ochutnat. „Vedle světlých výčepních piv a ležáků lze nalézt v naší nabídce i širokou řadu speciálů – od polotmavých přes vícestupňová piva až po tmavé ležáky a nealkoholická piva. Pro letošní zastoupení na Apetit Festivalu se budou Pivovary Lobkowicz prezentovat produkty značky Lobkowicz premium, produkty Pivovaru Ježek, Pivovaru Rychtář, Pivovaru Černá Hora,“ říká zástupce Pivovarů Lobkowicz Jan Fábry.

Že čokoláda nemusí být jen sladká a ve formě lanýžů nebo pralinek, to chce návštěvníkům Apetit Festivalu dokázat Lucie Glaister, majitelka Glaisters Chocolates. „Vedle čokoládových lanýžů, jejichž výrobě se věnuji celoročně, jsem začala experimentovat se 100% kakaem společně s praženými kakaovými boby jako ingrediencí ve slaných pokrmech. Jako různé druhy kávy i kakao má své odrůdy a po upražení lze rozeznat různé chuťové profily. Do slaných pokrmů se používá, podobně jako sůl nebo pepř, záleží na osobní preferenci, kolik se použije, každopádně dokáže příjemně podtrhnout a zvýraznit chuť pokrmu,“ vysvětluje Lucie Glaister. Návštěvníkům bude nabízet španělské Gazpacho, polévku kde 100% kakao pozvedá chuť červené papriky. „Polévka se servíruje zastudena a v horkém počasí je velmi osvěžující. Zdobí jí celý kakaový bob od Claudia Coralla - rarita ve světě kakaa,“ pokračuje majitelka čokoládovny. Hlavním chodem bude kachní konfit s praženými kakaovými boby, koriandrem a višněmi na otevřené tortille.

Milovníci kávy si přijdou na své v kavárně Anděl café & station, která zastupuje jako jediná kavárna v Plzni italskou pražírnu Vescovi. „Na Apetit festivalu budeme nabízet dva druhy kávy. Směs Tipo bar (80% arabica a 20% robusta) a fairtrade kávu Ethiopia Sidamo (100% arabica). Kromě vynikající kávy budeme připravovat výběr z klasického kavárenského sortimentu. Anděl station je cukrárna s pekárnou, takže budeme mít připravený výběr z těch nejlepších dezertů a sladkostí, které vyrábíme. Jedná se vždy o produkty z kvalitních a nešizených surovin a ingrediencí,“ vysvětluje Petr Oulík z kavárny Anděl café & station. Za všechny dezerty lze uvést např. Čokoládový top dezert, Andělský hříšný, Sicilský tvarohový, Cheesecake či Tiramisu.

Součástí programu Apetit Festivalu bude také finálové okolo soutěže určené středním školám na území našeho regionu, které se bude konat 19. května a je nazvané „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“. Soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočky Šumava. Finalisté si v 10 hod. připraví své prezentace, porotci, mezi kterými zasedne i Zdeněk Pohlreich, pak ve 14 hod. vyhlásí výsledky soutěže.

Apetit festival 2012 se uskuteční v termínu 19. až 20. května 2012.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI