Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní orloj v Prazdroji začne bít 170 dní před 170. výročím zrodu ležáku Pilsner Urquell

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní orloj v Prazdroji začne bít 170 dní před 170. výročím zrodu ležáku Pilsner Urquell

[pátek, 20. duben 2012]

Prémiový ležák Pilsner Urquell, zakladatel celosvětové kategorie piv typu „pils“, oslaví letos v říjnu úctyhodné 170. jubileum. Oslavy symbolicky zahájí již 19. dubna 2012 unikátní visuté hodiny, jejichž mechanismus se spustí přesně 170 dní před samotným datem, kdy byla v roce 1842 uvařena první várka proslulého plzeňského ležáku. Oslavy výročí zrodu ležáku Pilsner Urquell a založení společnosti Plzeňský Prazdroj pak vyvrcholí 5. října v Plzni.

Naše 170. narozeniny chceme oslavit důstojně, způsobem odpovídajícím úspěšné historii i současnosti piva Pilsner Urquell. Plzeňský ležák je chloubou nejen Plzeňanů, ale patří bezesporu k národním pokladům. Je fenoménem, který šíří slávu českého piva ve více než 50 zemích světa. Proto si podle nás zaslouží dar, který bude toto výročí připomínat dalším generacím milovníků plzeňského piva. Rozhodli jsme se proto nechat zhotovit tento ,pivní orloj‘,“ uvedl manažer značky Pilsner Urquell Jan Šolta. Podle jeho slov Pilsner Urquell chystá pro oslavy výročí plzeňského ležáku ještě několik překvapení, ve kterých visuté hodiny a významné historické milníky budou hrát důležitou roli.

Foto

Design prazdrojského „orloje“ koresponduje se symbolem plzeňského pivovaru – historickou bránou, která byla postavena v roce 1892, tedy k 50. výročí. A právě proto byly visuté hodiny umístěny v její blízkosti. Vzhled orloje si kromě využití zmíněných architektonických prvků pohrává především s jemnými detaily, které umocňují propojení s pivovarem a pivem Pilsner Urquell. Hlavním materiálem se proto stala měď, z níž jsou také vyrobeny varní nádoby, a zelené pivní lahve Pilsner Urquell, z nichž byly vytvořeny dekorativní desky orloje.

Unikátnost hodin spočívá i v kombinaci údajů, které poskytují. Kromě aktuálního času, který poběží na klasickém ciferníku, bude první displej hodin postupně odpočítávat 170 dní symbolizujících celou 170letou historii piva Pilsner Urquell. Na druhém displeji se pak bude postupně připisovat počet piv vypitých od zrodu plzeňského ležáku v roce 1842. Plzeňský „orloj“ své slavnostní spuštění doprovodí ve 14 hodin zvonkohrou části symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Zvonkohra pak bude znít každý den v 16 hodin jako symbol k dovaření první várky až do 5. října 2012.

Lidé v Plzeňském Prazdroji hluboce ctí originalitu a historii piva Pilsner Urquell, proto i hodiny vyrobené u příležitosti výročí jeho vzniku jsou výsledkem tradičního řemeslného umu několika výjimečných osobností. Podílel se na nich především mistr hodinářského řemesla Martin Brož, jeden z mála specialistů na věžní hodiny u nás. Kovářskou a pasířskou část díla zastal zkušený mistr kovář Robert Kabeš, který se díky svým zkušenostem s výrobou vitráží zhostil i skleněných dekorativních desek.

Celý projekt s mnoha speciálními zásahy zastřešila designérská firma Creative Services. „Jsem rád, že jsem se mohl podílet na celém procesu od designérského návrhu ve skicáku přes dílčí řemeslné počiny po samotnou instalaci. Byla to výzva a zároveň nedocenitelná zkušenost pracovat s těmi nejlepšími profesionály pro světovou značku,“ uvedl Jan Prokop, jeden ze zakladatelů společnosti Creative Services.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI