Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Molson Coors získá pivovar StarBev působící na trhu střední a východní Evropy

Co se píše o pivovarech a pivu


Molson Coors získá pivovar StarBev působící na trhu střední a východní Evropy

[úterý, 3. duben 2012]

Akvizice jedničky na trhu pivovarů přináší ohromné růstové příležitosti na atraktivních trzích

StarBev doplňuje silné portfolio značek, rozšiřuje působnost a přináší růstovou platformu

Od transakce, která zvyšuje hodnotu, se očekává nárůst výnosů v prvním celém roce

Molson Coors Brewing Company (NYSE: TAP; TSX) dnes oznámila, že uzavřela konečnou smlouvu se StarBev L.P., vlastněné fondy ("CVC Funds") pod vedením CVC Capital Partners Limited ("CVC") a managementem StarBev o koupi StarBev za 2,65 miliardy EUR (3,54 miliardy USD). StarBev se sídlem v nizozemském Amsterodamu a v Praze v České republice, provozuje ve střední a východní Evropě (CEE) devět pivovarů a v roce 2011 dosáhla tržeb téměř 0,7 miliardy EUR (1,0 miliardy USD) a zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) činil 241 miliónů EUR (322 miliónů USD). Kupní cena představuje přibližně jedenáctinásobek EBITDA.

"Akvizice StarBev dokonale zapadá do strategie Molson Coors rozšiřovat naše portfolio prémiových značek a naši působnost na rostoucí trhy po celém světě," řekl Peter Swinburn, prezident a CEO Molson Coors. "Pivní trh střední a východní Evropy je atraktivní, vykazuje silné historické trendy a růstový potenciál, protože se celý region vrací k růstovým číslům, která byla vykazována v období před zahájením krize.

"StarBev, jednička na trhu v oblasti CEE, poskytne Molson Coors skvělou platformu pro růst a vynikající základ, ze kterého budeme moci rozšiřovat naše klíčové značky, jako například Carling do střední a východní Evropy. Staropramen, mezinárodní vlajková značka StarBev, rovněž rozšíří naše portfolio na některých současných a budoucích trzích."

Společnost StarBev, která zaměstnává přibližně 4100 zaměstnanců, provozuje své výrobní závody v České republice, v Srbsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Černé Hoře a své výrobky prodává také v Bosně a Hercegovině a na Slovensku. Výstav společnosti StarBev činí 13,3 miliónů hektolitrů ročně a na každém z trhů, kde působí, patří mezi tři největší. Portfolio značek Starbev zahrnuje více než 20 značek, včetně lokálních piv jako Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ozusko, Jelen a Niksicko, a na základě licence distribuuje například značky Stella Artois, Beck's, Hoegaarden, Lowenbrau a Leffe.

Po akvizici společnost Molson Coors očekává, že z růstových a nově se tvořících trhů bude plynout podstatně vyšší část celkových příjmů společnosti. U trhů zemí střední a východní Evropy se očekává, že budou těžit z dlouhodobého pozitivního vývoje spotřeby na hlavu.

Peter Swinburn pokračuje: "Realizace cílených akvizic, které rozšiřují naši globální přítomnost a zvyšují hodnotu pro akcionáře, je klíčovým pilířem naší růstové strategie. Naším závazkem je být disciplinovaným kupcem. Věříme, že tato akvizice, která je po finanční stránce působivá a splňuje veškeré naše požadavky na návratnost kapitálu, odpovídá právě těmto cílům."

Molson Coors očekává, že transakce začne přinášet své ovoce během prvního celého roku a že do roku 2015 získá provozními synergiemi přibližně 50 miliónů dolarů před zdaněním, především díky efektivitě výroby, nákupu, systémů a souvisejících oblastí.

Peter Swinburn uzavírá: "StarBev je silnou pivovarnickou skupinou se skvělými značkami a talentovanými lidmi a managementem, kteří budou moci těžit ze skutečnosti, že jsou členy globální a vedoucí pivovarnické společnosti, jež může nabídnout svým provozům další inovace a marketingové zkušenosti. Naše plány na rozšíření této společnosti a jejích značek jsou velice vzrušující. Provozy StarBev na nás ohromně zapůsobily a těšíme se na spolupráci s týmem StarBev při kapitalizaci skvělých příležitostí na jejích trzích."

Alain Beyens, CEO StarBev uvedl: "Jsme potěšeni, že se stáváme součástí jedné z největších světových pivovarnických značek. Spolupráce s CVC byla na vynikající úrovni, protože se nám v posledních několika letech podařilo podnik rozvíjet a zajišťovat jeho růst. Podpora ze strany CVC umožnila StarBev stát se předním inovátorem značek světové třídy. Jsem přesvědčen, že Molson Coors povýší StarBev na vyšší úroveň rozvoje a růstu."

Transakce musí být nejdříve schválena některými evropskými orgány pro regulaci hospodářské soutěže a očekává se, že bude dokončena ve druhém čtvrtletí 2012. Po dokončení transakce bude StarBev působit v rámci Molson Coors jako samostatná obchodní jednotka a i nadále bude sídlit v České republice.

Molson Coors již disponuje finančními prostředky, které použije na uzavření celé transakce. Při současných směnných kurzech se očekává, že trvalé financování bude tvořeno 3,0 miliardami USD v hotovosti a dluhu, a dalšími 500 milióny EUR (667 milióny USD) v převoditelném dluhu poskytnutém prodávajícímu, jenž mu umožní zapojit se do budoucího nárůstu. Molson Coors očekává, že si po uzavření této transakce zachová svoje investiční ratingy.

Za hlavního finančního poradce si Molson Coors zvolila Morgan Stanley & Co. LLC. Barclays Capital a Deutsche Bank Securities spolupracovaly jako spolupracující finanční poradci. Morgan Stanley Senior Funding, Inc. a Deutsche Bank Securities zajišťují pro realizaci celé transakce dluhové financování. Právním poradcem Molson Coors je společnost Kirkland & Ellis LLP.

Informace o webovém vysílání

Molson Coors uskuteční konferenční hovor s finančními analytiky a investory dne 3. dubna 2012 v 8:30 hodin letního času východního pásu USA za účelem diskuse o schválené transakci. Společnost zorganizuje živé internetové vysílání z konferenčního hovoru, které bude k dispozici na www.molsoncoors.com. Prezentace bude zveřejněna na webových stránkách přibližně 15 minut před zahájením konferenčního hovoru/webového vysílání. Záznam webového vysílání a konferenčního hovoru bude k dispozici na webových stránkách www.molsoncoors.com až do 11:59 hod. letního času východního pásu USA 3. dubna 2013.

O společnosti Molson Coors Brewing Company

Molson Coors Brewing Company je jednou z největších pivovarnických společností na světě. Mezi provozní segmenty společnosti patří Kanada, USA, Velká Británie a Molson Coors International (MCI). Společnost disponuje širokým portfoliem vlastních a partnerských značek, včetně Coors Light, Molson Canadian a Carling. Společnost Molson je zapsána na 2011 Dow Jones Sustainability Index (DJSI), nejuznávanějším globálním měřítku udržitelnosti globálních společností. DJSI hodnotí, jakým způsobem společnosti spravují rizika a využívají příležitostí napříč celou řadou hospodářských, ekologických a sociálních rozměrů. Další informace o Molson Coors Brewing Company naleznete na webových stránkách společnosti www.molsoncoors.com.

Výhledová prohlášení

Tato tisková zpráva obsahuje odhady nebo předpoklady, které jsou předmětem "výhledových prohlášení" ve smyslu federálního zákona USA o cenných papírech. Výhledová prohlášení, která nejsou obecně svou povahou historická, běžně označují výrazy "věříme", "očekáváme", "uvažujeme", "předpokládáme", "plánujeme" a "budeme" a podobné. Třebaže společnost věří, že předpoklady, na jejichž základech byla tato výhledová prohlášení učiněna, jsou přiměřené, nelze poskytnout jakoukoliv záruku, že se tyto předpoklady ukáží být správnými. Důležité faktory, které by mohly způsobit závažnou odlišnost aktuálních výsledků od historických očekávání Společnosti a jenž představují předpoklady a očekávání, jsou uvedeny v podání společnosti učiněného Komisi pro burzu a cenné papíry ("SEC"). Mezi tyto faktory zejména patří naše schopnost úspěšně integrovat StarBev, zajistit setrvání klíčových zaměstnanců a dosáhnout plánovaných nákladových synergií; naše schopnost získat potřebná schválení ze strany regulačních orgánů pro danou akvizici; náklady důchodového plánu; dostupnost nebo navýšení nákladů na obalové materiály; naše schopnost zachovat smlouvy s výrobci/distributory; dopad konkurenčních cen a tlak konkurenčních výrobků; naše schopnost realizovat naše strategické iniciativy, včetně realizace a dosažení úspor nákladů; změny v právních a regulačních požadavcích, včetně nařízení i distribučních systémech; zvýšení nákladů na zboží využívané v podniku; naše schopnost uchovávat image značky, renomé a kvalitu výrobku; naše schopnost udržovat dobré pracovní vztahy; změny v systému dodavatelského řetězce; vznik dalších poplatků; vliv klimatických změn a dostupnost a kvalita vody; schopnost MillerCoors integrovat provozy a technologie; ztráta úplné kontroly nad provozy MillerCoors; schopnost MillerCoors udržovat dobré vztahy s distributory; a další rizika uvedená v našem podání předloženému SEC, včetně naší Výroční zprávy na formuláři 10-K pro rok končící 31. prosincem 2011, která jsou dostupná od SEC. Veškerá výhledová prohlášení obsažená v této tiskové zprávě jsou výslovně podmíněna výše uvedenými varovnými prohlášeními a odkazem na výchozí předpoklady. Nelze se nepřiměřeně spoléhat na výhledová prohlášení, která reflektují stav platný ke dni jejich vydání. Nepřijímáme žádný závazek výhledová prohlášení aktualizovat, ať již následkem výskytu nových informací, budoucích událostí či čehokoliv jiného.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI