Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

XXII. Reprezentační slavnosti piva v Táboře: Severočeské značky odstartovaly skvěle a získaly dvě Zlaté pivní pečeti

Co se píše o pivovarech a pivu


XXII. Reprezentační slavnosti piva v Táboře: Severočeské značky odstartovaly skvěle a získaly dvě Zlaté pivní pečeti

[pondělí, 13. únor 2012]

Neobyčejný úspěch zaznamenaly pivní značky Březňák a Louny hned první den prestižní degustační soutěže, která až do soboty potrvá v Táboře. Značka Březňák nenašla přemožitele v kategorii tmavých výčepních piv a získala hlavní trofej: Zlatou pivní pečeť. Stejně dobře si s konkurencí poradila i značka Louny. Ta si Zlatou pivní pečeť pro změnu odveze za vítězství v kategorii světlých výčepních piv. Ve stejné kategorii jako Louny bodoval Březňák z pivovaru Velké Březno i podruhé, kde mu patří třetí příčka.

Úspěchy piv z portfolia společnosti Heineken Česká republika dále zpečetily značky Krušovice (2. místo mezi tmavými výčepními pivy) a Starobrno (3. místo mezi tmavými výčepními pivy). Z výše uvedeného tak vyplývá, že pivní značky Heinekenu zcela ovládly kategorii tmavých výčepních piv. Mezi světlými výčepními pivy obsadily dvě ze tří medailových míst – a to vše 7. 2., hned první den konání soutěže.

Letošních XXII. Reprezentačních slavností piva v Táboře se účastní rekordní počet 108 pivovarů a minipivovarů z České republiky i ze zahraničí. Svá piva tak do soutěže přihlásily dvě desítky zahraničních pivovarníků, například z Ázerbajdžánu či Belgie. Nejvíce výrobců piva ovšem pochází z České republiky. Soutěží se celkem v 21 kategoriích, přičemž degustátoři posuzují piva z velkých i malých pivovarů i zahraniční speciality. Vítězové jednotlivých kategorií získávají právo užívat titul a známku Zlatá pivní pečeť 2012.

Anonymní vzorky piv v soutěži posuzuje odborná porota. „Dosažených výsledků z této degustační soutěže si velice vážíme, protože na ni dohlížejí odborní garanti renomované kontrolní a certifikační společnosti a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky,“ konstatuje manažer kvality společnosti Heineken Česká republika Ondřej Koucký. Úroveň soutěže dokazuje i rostoucí zájem pivovarníků z Čech i ze zahraničí, který rok od roku stoupá.

Oficiální vyhlášení výsledků ve všech kategoriích a předání Zlatých pivních pečetí se uskuteční v sobotu 11. února.

Historie pivovaru ve Velkém Březně sahá do poloviny osmnáctého století. Charakteristickým znakem pivovaru se od roku 1906 stala podobizna přednosty stanice ve Velkém Březně Victora Cibicha, který za propůjčení tváře velkobřezenským pivům obdržel doživotní rentu třiceti piv týdně. Znovu na etikety se Victor Cibich vrátil v roce 1990. V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří výčepní piva (světlá i tmavá), Březňák světlý ležák a čtrnáctistupňový Březňák světlý ležák speciál.

O kvalitě piv z portfolia pivovaru svědčí i ceny z degustačních soutěží. V čele pivovaru dnes stojí manažer a vrchní sládek Petr Hauskrecht, který proslul výrobou speciálních piv, vařených ke konkrétním slavnostním událostem. Prvním speciálem roku 2011 bylo Pepřové k masopustu.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI