Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zubr skolil Svijanského rytíře

Co se píše o pivovarech a pivu


Zubr skolil Svijanského rytíře

[čtvrtek, 24. listopad 2011]

Celoroční ochutnávky českých a moravských světlých ležáků, prováděné členy První pivní extraligy vyvrcholily ve finálové degustaci, do které postoupilo deset ležáků z padesáti hodnocených.

Zvítězil světlý ležák ZUBR Premium z pivovaru ZUBR, hned za ním následoval světlý ležák Litovel a oba tak porazily Svijanského rytíře. Ten vyhrál základní kolo i semifinále a byl velkým favoritem na vítězství, ale ve finále na sílu Zubra nestačil. I když někteří degustátoři oceňovali jeho hořkost, nebyla podepřená dostatečným fundamentem a tělo piva nebylo tak silné a vyvážené jako u Zubra.

V anonymní degustaci se hodnotí jen senzorické vlastnosti – tzn. chuť, aroma,čirost, pěna, tedy to, co je pro konzumenta nejdůležitější, bez ohledu na ovlivnění značkou.

Souboj mezi ležákem Litovel Premium a Svijanským rytířem o druhé místo byl velmi těsný. Ani další hodnocení, takzvaný rozpij nerozhodl. Litovel Premium zvítězil až expertním hlasem mezinárodně uznávaného degustátora Jana Šuráně. Pivovary ze střední Moravy obsadily první a druhou příčku v soutěži, které si cení všichni pivaři.

Degustátoři První pivní extraligy se snaží o maximální objektivitu při hodnocení. „Vzorky nakupujeme v běžné maloobchodní síti, v základních kolech a prvním semifinále zná jména vzorků v anonymní degustaci pouze nákupčí piv. Stojíme na straně spotřebitele a chceme mu předat objektivní hodnocení“ říká František Trantina z První pivní extraligy. Pivo které se dostane do finále musí potvrdit svoji kvalitu v základním kole a semifinále.

U Zubra i Litovle je důležité i to, že si drží vysokou kvalitu dlouhodobě a bez výkyvů, tzn. že chutná stejně a není to o tom, jak se jednotlivá várka vydaří.

Zdroj: Tisková zpráva PMS Přerov


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

čtvrtek, 24. listopad 2011
13:14

Roman Holoubek

Je hezké, jak se PR oddělení chytají všeho o čem lze pozitivně ve spojitosti s jejich pivy psát. Nic proti tomu, nic ani proti Zubru a Litovli, obě piva mi chutnají.

Jen jsem se zarazil nad celorepublikovou znalostí PPE, kdy v každé hospodě je mezi pivaři už jistě známá. Jak jinak si vysvětlit větu: "...v soutěži, které si cení všichni pivaři". :D



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI