Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V malých pivovarech chybí zkušení sládci

Co se píše o pivovarech a pivu


V malých pivovarech chybí zkušení sládci

[čtvrtek, 25. srpen 2011]

V Česku neustále přibývá malých pivovarů. Ukazuje se ale, že chybí odborníci, kteří vědí, jak dobré pivo vařit. Navíc lokální výrobci si také stěžují, že jim práci znesnadňují české zákony a obtížná dostupnost některých surovin. Nejmenší pivovarníci se proto spojili, aby pomohli svému byznysu.

V tuto chvíli vaří v Česku pivo přes sto drobných výrobců. Podle nich není daleko doba, kdy bude restauračních pivovarů dvakrát tolik. S nedostatkem zkušených sládků a s dalšími problémy chce živnostníkům pomoct nově vzniklý Českomoravský svaz minipivovarů.

"V malých pivovarech je sládek jeden, sám. Na jeho zkušenostech hodně záleží, jaké pivo bude vařit. My se snažíme pro pivovary poskytovat i technickou podporu, zabezpečovat suroviny. Zkušení lidé začínají v pivovarech chybět," uvádí prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Malé pivovary ocení pomoc zejména při určování stupňů piva

Svým 32 členům poskytuje svaz za roční příspěvek tři tisíce korun nejen školení, ale i právní servis. Dokazování stupňovitosti piv, od které se odvíjí výše spotřební daně totiž může být pro malé pivovarníky finančně neúnosné. Velké pivovary mají na tuto činnost vlastní laboratoře. "Když po vás bude celník požadovat, abyste každou várku zdokladoval analyticky, tak vás to zruinuje, na rozdíl od velkých pivovarů," dodává Šuráň.

Podnikatelé vařící pivo v malém se spojili už před deseti lety v Českém svazu malých nezávislých pivovarů. S požadavkem na slevu ze spotřební daně tehdy u zákonodárců uspěli. Nová organizace ovšem sdružuje ty pivovarníky, jejichž výroba není průmyslová a kteří svou produkcí nepřevyšují deset tisíc hektolitrů ročně.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven vaří minipivovary zhruba jedno procento z celé české pivní produkce. V Německu se nachází asi 300 malých producentů. V Belgii, kde jsou pivní speciály vyhlášené, pak kolem stovky, tedy číslo srovnatelné s Českem.

Zdroj: ČT24

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/134014-v-malych-pivovarech-chybi-zkuseni-sladci/


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Elf

sobota, 27. srpen 2011
22:39

Elf

Pod tuhle větu bych se podepsal: "Ukazuje se ale, že chybí odborníci, kteří vědí, jak dobré pivo vařit."


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Tomáš GRIMM

neděle, 28. srpen 2011
10:21

to Elf:
tak oni ti odborníci chybí i ve velkých pivovarech nebo možná, že nechybí, ale zřejmě rezignovali na požadavky nadnárodních vlastníků, čemuž se nelze divit a když už seberou odvahu a odejdou za štěstím do menšího pivovaru, tak se pokouší své "zkušenosti" přenést i sem, což je špatně


napsal(a): Tomáš GRIMM (tomas.grimm(a)post.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
21:43


posted by: Inzerce

Elf

neděle, 28. srpen 2011
13:42

Elf

to Tomáš GRIMM: Musím se přiznat, že tomu moc nerozumím. Souhlasíte se mnou, nebo ne? Každopádně ve velkých pivovarech odborníci na vaření piva asi moc nechybějí, i díky automatizaci je jich potřeba čím dál tím míň. A co se týče sládků v minipivovarech, někteří jsou dobří a jiní ne. Myslím si však, že praxe z velkého pivovaru nemusí být na škodu, právě naopak. Tedy pokud sládek nehodlá přenášet "racionalizaci" výroby i do malého pivovárku. Takový Pavel Rottenborn, který přešel z Velkého Března do Mutějovic, vařil velmi slušné pivo (Na Rychtě jsem ještě nebyl).


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Tomáš GRIMM

neděle, 28. srpen 2011
13:51

to Elf:
Souhlasím, že opravdu zkušených sládků zřejmě moc není, ti kteří mají něco za sebou a skončili v "českých" pivovarských gigantech by byli hloupí, kdyby nezkusili štěstí v zahraničí, kde jejich práci umí investičně silnější pivovary zaplatit. Jinak co se týká těch, kteří jdou vařit do minipivovarů, tak mi přijde, že se většina snaží právě o tu racionalizaci...v poslední době tu ve zprávách PI byli zveřejněny rozhovory s těmito sládky a s jejich názory se nemohu ztotožnit, nicméně respektuji právo každého mít svůj názor. Ovšem jak vy uvádíte v příkladu p. Rottenborna(a jistě i pár dalších - jmenovat myslím netřeba), jsou i výjmky, které minipivovar dokáží hodně vytáhnout nahoru.


napsal(a): Tomáš GRIMM (tomas.grimm(a)post.cz) [Odpovědět]

Elf

neděle, 28. srpen 2011
14:07

Elf

to Tomáš GRIMM: Šlo by to trochu rozvést? Nějak si teď nevybavuji ty rozhovory a jejich obsah. A k tomu odcházení do zahraničí to nemusí být pouze o penězích, ale i o nových kontaktech a zkušenostech, např. takový Martin Vrba a Martin Matuška se vrátili a jaké momentálně vaří pivo.
A k těm sládkům, kteří nevaří dobré pivo v minipivovarech, musím říct, že mi přijde, že je to podebné jako u kuchařů. Poslední dobou jsem viděl několik dílů slovenské mutace "Ano, šéfe" a stále mě fascinuje, jak kuchaři kteří vaří hrozně, si myslím, že jak to dělají oni, je to správně. Podobné, ne-li stejné, je to i v případě některých sládků, viz např. Hukvaldy, Mačice, Loučná nad Desnou ap.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.j

neděle, 28. srpen 2011
14:58

to Elf: to Elf: Já bych jako výborné sládky z minipivovarů, či malých pivovarů zmínil hlavě pana Černohorského a pana Zárubu. Jinak s článkem naprosto souhlasím. Kdysi vynikající pivo vařil v Dalešicích i Jirka Kotýnek (skutečný machr na ten věk), ale ten je asi pořád v Japan.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Elf

neděle, 28. srpen 2011
15:31

Elf

to jiri.j: U pánů Černohorského a Záruby nejde jinak, než souhlasit. Dalešice za Kotýnka jsem bohužel neochutnal...


napsal(a): Elf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI