Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Táboře se představí pivo z Asie i Evropy

Co se píše o pivovarech a pivu


V Táboře se představí pivo z Asie i Evropy

[středa, 19. leden 2011]

V Táboře pokračují přípravy 21. Reprezentačních slavností piva, které se uskuteční od 1. do 4. února 2011 v Hotelu Palcát.

V prvním únorovém týdnu zároveň opět proběhnou odborné anonymní degustace o Zlatou pivní pečeť. Zájem o tuto značku se mezi výrobci piva stále zvyšuje, i když konkurence je obrovská. Hodnocení je ale maximálně objektivní a navíc probíhá pod několikanásobnou kontrolou certifikačních společností.

Soutěže piva letos certifikují světově renomované společnosti Bureau Veritas Czech Republic, TUV SUD Czech s.r.o. , 3EC-NSF International a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky.

,,Každý degustátor má možnost zpětně ověřovat hodnocení své i svých kolegů. Svědčí to o neustále rostoucí důvěře i prestiži ocenění Zlatá pivní pečeť ,“ říká hlavní organizátor slavností Alois Srb.

V letošním ročníku budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

,,Na úterý 1. února jsme připravili odbornou přednášku profesorů a doktorandů VŠCHT Praha v přednáškovém sále Střední školy obchodu a služeb. Začne v 10 hodin dopoledne a očekáváme účast zhruba 150 studentů. Přednáška s výstižným a jednoduchým názvem Pivo bude přístupná i laické a pivovarské veřejnosti,“ dodává Alois Srb.

Slavnosti stále více lákají i výrobce piva ze zahraničí. Do Tábora se proto letos přijedou podívat například Portugalci, kteří se budou zajímat nejen o pivo a vše, co s ním souvisí, ale také o cestovní ruch. Svou účast potvrdila také desetičlenná delegace z Ruska se vzorky tamního piva z nezávislých pivovarů. Přijedou představitelé belgických pivovarů Brouwerij HUYGHE a Brouwerij Bosteels, pivo bude na čepu, obrovský sortiment v točených i lahvových pivech představí zástupci skotského pivovaru BrewDog. Po loňské úspěšné návštěvě se do Tábora vrátí také pořadatelé velkého pivního festivalu z Bělehradu. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat také pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů včetně točeného Paulanera z Mnichova, zejména piva Oktoberfest. Do odborných degustací poprvé vstupují se svými výrobky také dva asijské pivovary: z japonské Yokohamy a kazašské Astany. Nejvíce pořadatelé oceňují přihlášku ruského obra Baltika Breweries Russia, který vlastní koncern Carlsberg a má 11 velkých pivovarů. Premiéru absolvuje i maďarský pivovar Serforrás Miškolc s pivem ochuceným tokajským vínem. V neposlední řadě dorazí opakovaně polské Browary Lubelskie s.a. z Lublinu,které byly v minulém roce úspěšní s pivem PERLA, Hofbräu Kaltenhausen, Hallein z Rakouska a Heineken Slovakia, pivovar Zlatý Bažant Hurbanovo, Popper Bytča, Kaltenecker Rožňava, Sessler Trnava, Urpín Banská Bystrica a Steiger Vyhne ze Slovenské republiky.

,,O táborské pivní slavnosti se zajímají i zahraniční novináři. Byl jsem byl osloven zástupcem televize z Regensburgu, kde o nás budou vysílat v pořadu Kam na výlet. Příspěvek by se měl objevit v asi pěti bavorských televizích. Po odvysílání v Německu by se reportáž měla objevit i v jedné české celoplošné televizi,“ neskrývá radost Alois Srb.

Slavnosti si ale udržují také obrovský zájem domácích fanoušků piva. Týden po zahájení předprodeje zbývají vstupenky hlavně na úterý a středu, tedy první dva dny slavností. Na čtvrtek už jsou jen lístky na stání nebo mimo hlavní sál Hotelu Palcát. Pátek je absolutně vyprodaný. Předprodej probíhá v městském infocentru na Žižkově náměstí.

V kulturním programu se během slavností představí třeba Ilona Csáková, Maxim Turbulenc a jejich ČECHO DECHO, dívčí kapela The Apples nebo populární táborská skupina Big Papa. Vše doplní tradiční diskotéky, vystoupení harmonikářů, dechovky a další hudební styly tak, aby si všichni návštěvníci akce přišli na své.

XXI. Reprezentační slavnosti piva se konají pod záštitou náměstka ministra pro místní rozvoj České republiky Ing.Michala Janeby, pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Pořadateli jsou Město Tábor, produkční agentura REVEL, Jihočeská univerzita, ekonomická fakulta, České Budějovice, umělecká agentura RichArt, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Tábor a Hotel Palcát.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne 4. února 2011 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Zdroj: První zprávy.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI