Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jižní Súdan si vybojoval svobodu pít pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Jižní Súdan si vybojoval svobodu pít pivo

[sobota, 25. prosinec 2010]

Obyvatelé Jižního Súdánu napůl žertem říkají, že dvaadvacetiletou válku za nezávislost vedli za právo dát si po horkém dni vychlazené pivo. Konflikt se rozhořel v roce 1983, kdy vláda v Chartúmu vyhlásila napříč zemí islámské právo šaría, jež zakazuje pití alkoholu.

Za nadvlády muslimského Severu se pouhé držení alkoholu trestalo několika tucty ran bičem. I mešní víno směl do země dovážet pouze papežský nuncius pod rouškou diplomatických výsad. Sotva tady zaschl inkoust na mírové dohodě, která převážně křesťanskému a animistickému Jihu poskytla autonomii, začaly žízeň jižanů hasit dodávky s pivem ze sousední Ugandy.

Foto

Speciálně pro jihosúdánský trh byl vyvinut světlý ležák „White Bull" (bílý býk) o síle 4,2% alkoholu.Díky majiteli Plzeňského Prazdroje, jihoafrické skupině SABMiller, už není Jižní Súdán odkázaný na pivo z dovozu. Loni založený pivovar v Jubě (Džubě), hlavním městě Jihu, je jediným průmyslovým podnikem v oblasti. Celkovou hodnotou 51 milionů dolarů (970 milionů Kč) se jedná o největší investici v Jižním Súdánu mimo ropný sektor. Investice zahrnovala i vybudování čerpadla, čističky a potrubí, jež přivádí vodu z Nilu vzdáleného téměř pět kilometrů od pivovaru. Samotné varné zařízení je z druhé ruky z Bulharska.

V Jubě se vaří tři typy piva, včetně dvou v ugandské licenci. Speciálně pro jihosúdánský trh byl vyvinut světlý ležák „White Bull" (bílý býk) o síle 4,2% alkoholu. Pivo pojmenované po uctívaném sudokopytníkovi je mezi jižany oblíbené jak kvůli místnímu původu, tak relativně nízké ceně. Zatímco značky z dovozu stojí 4 až 6 súdánských liber (32 Kč - 48 Kč), Bílého býka lze pořídit už za 3 súdánské libry (24 Kč). V oblasti, kde životní výdaje devadesáti procent obyvatel nepřesahují jeden dolar denně (19 Kč), se stále jedná o luxusní výrobek. Od zahájení provozu se nicméně výstav pivovaru téměř zdvojnásobil - ze 180 tisíc hektolitrů v květnu 2009 na 350 tisíc hektolitrů koncem roku 2010.

V Džubě se licenčně vaří i ugandské pivo Nile Special. V celém Jižním Súdánu je pouhých 50 km asfaltovek. Ještě většímu rozmachu firmy brání katastrofální infrastruktura. V celé oblasti o rozloze 640 tisíc kilometrů čtverečních (osminásobek České republiky) je pouhých 50 kilometrů vyasfaltovaných silnic. Místní autodopravci si navíc účtují dvojnásobný tarif než v okolních zemí, neboť přivykli přeplácení od zahraničních humanitárních organizací. Většina produkce pivovaru se tak zkonzumuje v Džubě a okolí.

Pro právníky SABMiller představovala specifický oříšek otázka registrace obchodní značky, neboť celostátní úřady v Chartúmu alkoholické výrobky odmítají uznat. Tento problém by se však mohl v dohledné době vyřešit. Druhý lednový víkend hlasují obyvatelé Jižního Súdánu o úplné nezávislosti. Výsledek referenda už mají čím zapít.

Zdroj: Týden.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

pondělí, 3. leden 2011
10:25

Weetek

Mám to štěstí, že pracuji na mezinárodním projektu v etiopské oblasti, která těsně přiléhá k jižnímu Sudánu. Dosud platilo, že movitější Sudánci vyráželi "na jedno" přes hranice právě k nám. Referendum o nezávislosti jihu všichni očekávají s velkým napětím. Je totiž reálný předpoklad, že vláda v Chartúmu odhlasované odtržení neuzná a region zabředne do další vlny násilí a bojů. Sudánský pracovník WHO, který z téhle oblasti pochází, se mi svěřoval, že se už několik měsíců snaží dostat svou rodinu odtamtud. Takže musíme doufat, že se na tenhle těžce zkoušený region tentokrát usměje štěstí a mezinárodní společenství, když už dokázalo vyjednat to referendum, dokáže taky úspěšně zajistit dodržení jeho výsledků.
Spousta zajímavých fotografiíí z pivovaru v Jubě je zcela grátis a na jedno kliknutí k vidění tady: http://www.28dayslater.co.uk/forums/showthread.php?p=517015


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

CzechBeerMan

pondělí, 3. leden 2011
07:20

CzechBeerMan

Pro úplnou komplexnost : pivovar se jmenuje SSBL Ltd (Southern Sudan Beverages Limited) a vaří 4 druhy piva : White Bull Lager , Nile Special , Club Pilsener a ESB Chairman. Mám v pivovaru velmi dobrého a blízkého kamaráda .... na požádání mohu poslat na e.mail i fotky přímo z pivovaru .



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI