Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Běh s pivem ze sklepa pivnice U Pinkasů ovládli Plzeňáci

Co se píše o pivovarech a pivu


Běh s pivem ze sklepa pivnice U Pinkasů ovládli Plzeňáci

[středa, 6. říjen 2010]

Včera proběhl první ročník klání „Pinkasova noční můra“ - běhu ze sklepa legendární pražské pivnice U Pinkasů po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry. Své zástupce vyslalo celkem 11 známých pivnic s plzeňským pivem. Načepovat deset piv a s nimi vyběhnout do 2. patra zvládl nejrychleji Daniel Kouble z plzeňské restaurace na Spilce v čase 1:35,37. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell.

Foto

Závodu se zúčastnili výčepní ze tří plzeňských hospod Na Spilce, U Salzmannů a Šenk Na Parkánu, dále osmi pražských podniků Lokál, Kobyla, Antal, PUOR Malostranská beseda, Konvikt, Restaurace Puškin, Žižkovský restaurant Olše a U Pinkasů. Jako zástupce lidu si zasoutěžil i herec David Suchařípa.

Foto

Nejrychlejší byl výčepní Dan Kouble z plzeňské restaurace Na Spilce časem 1:35,37, za ním doběhl Michal Lazur z pražské Kobyly v čase 1:36,41 a třetí příčku vybojoval další Plzeňák Tomáš Rédl z Šenku Na Parkánu v čase 1:36,62.

Vítězný čas byl zapsán na koženou výčepní zástěru, která od včerejška visí v restauraci

U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu.

Proč se běhá „Pinkasova noční můra“?

Restaurace U Pinkasů patří k nejznámějším pražských hospodám, má hluboké historické kořeny a pivo Pilsner Urquell se zde čepuje nepřetržitě již od roku 1843. Zakladatel podniku Jakub Pinkas byl původem krejčí, nebyl tedy svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy, jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z víceobjemových nádob stojících na stole. Proto Pinkas již od samého počátku podával svým hostům pivo rovnou v půllitrech, které naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou Pinkas podstatně zvýšil kvalitu podávaného piva. Na druhou stranu to vyžadovalo ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů, což U Pinkasů vydrželo mnoho let a stalo se „noční můrou“ obsluhujících.

Účastí v dnešním běhu vzdali současní výčepní hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů po celé dny obsluhovali hosty,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka při předávání cen vítězům.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 19:20 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

honza1205

středa, 6. říjen 2010
23:35

honza1205

Běh s pivem ze sklepa.Co je to za blbost?Čtu článek, prohlížim fotky a pivo tam nikde nevidim.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Chody

středa, 6. říjen 2010
19:23

Chody

Šaškárna za účasti největšího plzeňského šáši Berky :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI