Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijany vydělaly na půllitru víc než Prazdroj, malé pivovary sílí

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijany vydělaly na půllitru víc než Prazdroj, malé pivovary sílí

[čtvrtek, 29. červenec 2010]

Pivovar z Liberecka vévodí žebříčku, který porovnává výrobce podle zisku na jedno pivo. Dobře si vede také humpolecký Bernard nebo pivovary patřící pod skupinu K Brewery. Přestože trh klesal, menším výrobcům se dařilo a rostli.

Foto

Ještě před dvanácti lety chtěli angličtí majitelé svijanský pivovar zavřít, protože byl příliš malý a moc nevydělával. Dnes mohou už jen litovat svého rozhodnutí prodat firmu za 15 milionů korun libereckým podnikatelům ze skupiny LIF. Pivovar Svijany se totiž stal nejziskovějším producentem v Česku v přepočtu na jeden půllitr.

Každé pivo loni majitelům vydělalo před zdaněním 2,72 koruny. Celkový zisk dosáhl 209 milionů, po zdanění pak 167 milionů korun. Žádný z pivovarů, které dosud zveřejnily výsledky, včetně čtveřice největších výrobců, nedopadl v tomto srovnání lépe.

Jak je možné, že pivovar, který uvaří jen asi každé padesáté pivo v Česku, dokáže prodávat ziskověji než obr Plzeňský Prazdroj, aniž by měl podobně drahou a silnou značku, jako je Pilsner Urquell?

"Svijany se stále vezou na vysoké vlně popularity mezi Čechy, která je zároveň podpořena výstavem na hranici aktuálních produkčních možností firmy. I vysoké odpisy udělají se ziskovostí divy," přemítá analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Lidé se odklánějí od masových značek

"Drží se filozofie prodávat co nejblíže kolem pivovaru," vidí další příčinu vyšších zisků výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Svijany prodají zhruba polovinu všeho uvařeného piva ve svém domovském Libereckém kraji a ušetří tak na distribuci do vzdálenějších koutů Česka.

Oproti roku 2008 dokázal podnik zvýšit zisk o 73 procent. Podle jeho šéfa Romana Havlíka nepůjde o ojedinělý výstřelek. "Letos chceme mít nejméně takový zisk jako loni," plánuje Havlík.

Pivovar ročně investuje kolem sta milionů korun do dalšího zvyšování výroby. Výborné výsledky přenesl i na zaměstnance: průměrná mzda tu stoupla meziročně o téměř čtyři tisíce korun, na 28 tisíc korun. Firma se dál rozrůstá: už dříve ovládli stejní majitelé nedaleký Pivovar Rohozec, loni pak náchodský pivovar Primátor.

Svijanskému pivu pomáhá také vzrůstající obliba malých a středních pivovarů. "Je tu pomalý odklon od pití neoriginálních a masových značek k regionálním pivům či speciálům," potvrzuje agrární analytik Petr Havel.

Svijany, podobně jako většina menších pivovarů, se snaží zachovat klasický způsob výroby. "Taková piva teď zákazníci hodně požadují," připomíná prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

Malé pivovary rostou

Menší pivovary už proto zdaleka nemusí bojovat o konzumenty pouze nižší cenou. To dokazuje v žebříčku ziskovosti i čtvrté místo Rodinného pivovaru Bernard, který na půllitru dokáže vydělat více než Heineken či Budvar.

Šéf Bernardu přitom očekává, že úspěšný bude i letos. "Už loni se naše ziskovost hodně zlepšila, snažili jsme se vyrábět efektivněji," popisuje Bernard, jehož pivovar má na každém půllitru více než korunu.

Úspěšný rok 2009 hlásí i skupina K Brewery, která vlastní sedm menších pivovarů. "Naše prodeje v Česku vzrostly o 5,5 procenta, navzdory šestiprocentnímu propadu celého trhu ," uvedl ředitel skupiny Zdeněk Radil.

Velké pivovary neberou zisk na jedno pivo jako zásadní ekonomický ukazatel. "Je to spíše spotřebitelská informace. Naše zisky jakožto exportního pivovaru ovlivňuje hlavně kurz koruny," vysvětluje Jiří Boček, šéf Budějovického Budvaru.

V absolutních číslech je v Česku stále nejziskovější Plzeňský Prazdroj, který za poslední finanční rok vydělal před zdaněním 4,7 miliardy korun.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autoři: Tomáš Lysoněk a Jan Sůra | Foto: Ota Bartovský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

pátek, 30. červenec 2010
05:49

Roman Holoubek

Četl jsem celou zprávu. Je tam i tabulka, kolik kdo vydělává na pivu. Zajímavý je poslední řádek. Měšťanský pivovar Č.Budějovice (Samson) vydělává na jednom pivu mínus 1,17 Kč. To jsou zisky...


ladin

pátek, 30. červenec 2010
08:44

to Roman Holoubek: Taky jsem si tu tabulku s 11 pivovary nasel a bohuzel je to takova "novinarska" verze. Vezmeme vyrocni zpravy, vydelime dve cisla (pokud je tam najdeme) a mame vysledek. Bohuzel to naprosto neodrazi to, zda pivovar nahodou neco krome piva nekoupil/neprodal, zda pro nej neni vyhodnejsi danit pres svou zahranicki matku,...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
01:04


posted by: Inzerce

emu

neděle, 1. srpen 2010
01:12

emu

to ladin: ale že je Samson pěkně ztrátový, to ví kde kdo. Div, že ten pivovar pořád žije...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Tchoř

neděle, 1. srpen 2010
01:17

to emu:
Docela je mi ho líto, desítka mi připadá výtečná, ale dvanáctku jsem koupil v poslední době za opravdu dumpingovou cenu 7-8 korun(Penny, Albert) a nebyla nic moc. A bébéčko třeba z Kauflandu taky ne.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Lojza

čtvrtek, 29. červenec 2010
17:51

Pěkné, to se jim ten tetrahop docela rentuje....


napsal(a): Lojza (lojza(a)email.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI