Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zaměstnanci pivovarů v Belgii blokují brány. Pivařům hrozí, že budou na suchu

Co se píše o pivovarech a pivu


Zaměstnanci pivovarů v Belgii blokují brány. Pivařům hrozí, že budou na suchu

[pátek, 15. leden 2010]

Protesty proti plánovanému propouštění v belgických pivovarech Anheuser-Busch Inbev vygradovaly. Zaměstnanci zablokovali tři hlavní provozy.

Foto

Centrální velkosklady zásobující belgické supermarkety pivem bijí na poplach. Pomalu už nemají co expedovat. Hrozí, že zákazníci v supermarketech nenajdou své oblíbené značky piv, jako jsou Stella Artois, Leffe a Jupiler.

Důvod? Zaměstnanci společnosti Anheuser-Busch InBev už týden blokují vjezd do tří velkých belgických pivovarů této skupiny - v Leuvenu, Jupille a Hoegaardenu.

Tímto způsobem protestují proti plánovanému propouštění, které by se mělo dotknout zhruba desetiny z osmi tisíc západoevropských zaměstnanců pivovarnické skupiny. Hlavně v Belgii, Německu a Nizozemsku.

Brány tří významných pivovarů, z nichž největší je ten v Leuvenu, tak nemůže opustit žádný kamion. "Pokud se situace nevyřeší během pár dnů, spotřebitelé budou své oblíbené značky piva postrádat," vyjádřila se pro agenturu Bloomberg mluvčí firmy Karen Coucková. Podle ní jsou už "na suchu" četné malé prodejny.

Protestující minulý týden dokonce jedenáct hodin drželi jako rukojmí zhruba desítku firemních manažerů."Máme v ruce zákonné nástroje, které nám umožňují blokádu prolomit," uvedl v rozhovoru pro TV Bloomberg Jean-Marc Koper, jeden z personalistů společnosti AB InBev.

Odboráři varují, že v takovém případě by byli nuceni zorganizovat celostátní stávku pivovarníků. Dnes by měli znovu usednout s vedením k jednacímu stolu. "Protestní akce už výrazně ovlivňuje hospodaření firmy," podotkla mluvčí Coucková.

Anheuser-Busch InBev je největší pivovarnická skupina na světě, do jejíhož portfolia patří také značky Budweiser, Boddingtons či Michelob. Je pověstná nekompromisním přístupem ke snižování nákladů.

Spotřeba piva v Belgii od roku 2000 klesla zhruba o pětinu, neboť spotřebitelé začali pít více vína.

Zaměstnanci tří belgických pivovarů, které patří skupině Anheuser-Busch InBev, brání zásobování obchodů.

Zdroj: MaM iHNed.cz |Autor: Václav Lavička | Foto: Reuters

[AB InBev] 07:20 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Miloš

pátek, 15. leden 2010
11:42

Miloš

Anhauser-Busch In Bev je pověstná nejen nekompromisním přístupem ke snižování nákladů. Stejně nekompromisní je i v přístupu ke snižování kvality produktů (údajně piva). Ve snižování kvality je mnohem úspěšnější, což je vidět na tom, že v Belgii za deset let klesla spotřeba piva o pětinu! Bravo, pro pivovar je to skvělý úspěch!!!
Doufám jen, že tu pětinu tvoří fabrické pivolíny. Jesli ano, pak:"Držte se, kluci a holky belgický!".
Jinak si dovolím dodat, že případný nedostatek Stelly nemůže být způsoben stávkou v Belgii, ale nevýkonností Ukrajinců na Smíchově. Co vím, tak Stella se vyrábí tam.


napsal(a): Miloš [Odpovědět]

Weetek

pátek, 15. leden 2010
10:51

Weetek

Otázka zní: Anheuser-Busch InBev prodělává, nebo jen nevydělává tolik, kolik si manažerstvo představuje? Pokud by firma zacházela na oubytě, tak tak se držela nad vodou a byla ve výrazně červených číslech, pak by bylo na místě propouštění. Na prvním místě by bylo nutno vyházet veškeré neschopné manažery, a to bez jakýhkoliv zlatých či jiných padáků.
Pokud ovšem firma pouze nevydělává tak moc, jak si nenažraný management představoval, pak jsou stávky, a to i značně důrazné, velmi vhodný způsob, jak ty chytráky přivést k rozumu a vysvětlit jim, že naprosto není nutné, aby kvůli jejich pažravosti musel prostý zaměstnanec zrovinka hned na dlažbu.
Takže, pokud se stávkující pohybují v mezích belgických zákonů, nezbývá, než jim držet palce a fandit. Ostatně, něco mi říká, že dočasná nepřítomnost Jupilera, Stelly a dalších "lahůdek" v regálech obchodů zase taková ztráta není :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:29


posted by: Inzerce

Jiri.J

pátek, 15. leden 2010
16:28

to Weetek: Naprostý souhlas...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

emu

sobota, 16. leden 2010
23:53

emu

to Weetek: njn tohle je ale zdaleka ne pivní, nýbrž obecný problém současného ekonomického systému světa - cílem je co nejvyšší zisk pro majitele firmy. jestli je to uspořádání správné, nebo ne, je pak otázka ideologie každého z nás.
myslím že tady to ve skutečnosti vůbec není o pivu.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

zh

pátek, 15. leden 2010
09:36

Být součástí nadnárodní (pivovarské) firmy je možná dobré tak v časech konjunktury. Jak přijdou obtíže, přichází drsný kartáč. Což si u konkurenčních Heinekenů zažíváme v malém i u nás (Znojmo, Kutná Hora, možná i Louny nebo Krásné Březno). V případě SABMilera zase na Slovensku (Topolčany). Takže udrží-li si Budějovický Budvar svou nezávislost co nejdéle, nejlépe na věky, nemůže na tom prodělat. Jednak si udrží kvalitní produkci a jednak brazilské žiletky z AB Inbevu, jako favorita v případné privatizaci, nedostanou šanci tenhle skvostný pivovar "vybrabčit" (slušně řečeno).


napsal(a): zh [Odpovědět]

sladek

pátek, 15. leden 2010
10:45

to zh: nezbývá než souhlasit


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI