Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar má jen mizivou naději

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar má jen mizivou naději

[pondělí, 7. prosinec 2009]

Unikátní objekt buštěhradského areálu už zase chtějí bourat, zachránit ho, není snadné.

Foto

Pivovar v Buštěhradu se zřejmě stane objetí doby. Přestože se jedná o unikátní historickou stavbu, na níž se výrazně podílel barokní stavitel Anselm Lurag, zmizí nenávratně v propadlišti dějin.

Budova pivovaru je opět v ohrožení. Aktivisté z občanského sdružení Buštěhrad sobě bojují za záchranu památky již druhým rokem, i tak bude asi s největší pravděpodobností zbourána.

Pivovar přestavěný naposledy v 19. století je soukromým majetkem společnosti Level Holding. Ta ho v devadesátých letech získala v privatizaci a nyní má s objektem svůj záměr. Jedním z nich je zbourání pivovaru a na jeho místě výstavba bytového domu s podzemními garážemi. Firma se před časem snažila areálu zbavit, ale za cenu 24 milionů je téměř neprodejný.

Podle vyjádření členky sdružení Buštěhrad sobě architektky Daniely Javorčekové není velká vůle ze strany vlastníka, aby se objekt stal památkově chráněným kvůli tomu, že jakýkoli následný zásah bude složitější a práce dražší. I tak se již před časem podařilo dát části areálu pod památkovou ochranu.

Za zachování zbývajících objektů se postavil i Národní památkový ústav. Dle odborníků představuje pivovar v rámci organismu města mimořádnou hodnotu. Odstraněním jeho budov by bylo závažně poškozeno historické jádro Buštěhradu. Do problematiky se loni osobně vložil i bývalý ministr kultury Václav Jehlička, stejně jako se následně uskutečnila schůzka přímo v Buštěhradu s představiteli firmy Level a významnými osobnostmi české architektury. Tyto snahy nebyly příliš platné a stavební řízení o odstranění pivovaru už bylo nyní zahájeno.

Snažíme se záchranu stavby udělat maximum. Odešleme otevřený dopis současnému ministru kultury Václavu Riedlbauchovi, kde apelujeme na to, aby ministerstvo obnovilo řízení o zapsání pivovaru do seznamu kulturních památek,“ řekla Daniela Javorčeková.

Přestože by jistý vliv mohlo mít také město Buštěhrad, jež je účastníkem řízení. Na dotaz, zda se bude radnice za zastavení demolice nějak angažovat, bylo Kladenskému deníku odpovězeno následovně: „Zastupitelstvo vzalo na vědomí informaci, že objekt bude zbourán a nepřijalo k tomu žádné usnesení.

Architekt Lukáš Kohl připravuje body, které musíme při demolici dodržet, aby akce v minimální míře zatížila občany a životní prostředí,“ sdělil starosta Buštěhradu Václav Nový. Jeho slova doplnil architekt.

Máme nadále zájem o zachování historického objektu, obec ho ale nevlastní a v rámci řízení můžeme činit pouze omezené kroky. O demolici nerozhodujeme,“ podotknul Kohl.

Podle vyjádření firmy Level by byly přestavba objektu a jeho zachování finančně nákladné. Jak před časem uvedl její architekt Pavel Šustík, nelíbí se mu, že všechna řešení, která firma přednesla, byla špatná.

Teorie je jedna věc, ale jsem zvědavý, když se celý pivovar stane kulturní památkou a my ho na základě přísných požadavků draze přebudujeme třeba na bytový dům, kdo si předražené byty nakonec koupí,“ řekl Šustík s tím, že Buštěhradští pomocnou ruku pro řešení nikdy nenabídli, poněvadž by je jakákoli participace na rekonstrukci objektu stála velké peníze. Zbourat pivovar je tak zřejmě nejschůdnější řešení pro obě strany.

Zdroj: Kladenský deník.cz | Autorka a foto: Kateřina Husárová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

čtvrtek, 10. prosinec 2009
19:33

VozechV

Škoda jej, jde o moc pěkný pivovar, klidně bych uvítal i jeho citlivou rekonstrukci na cokoli.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 8. prosinec 2009
20:07

Dwarf

vyjádřím-li se k tomu z pohledu zastánce správné gramatiky, nedá se na to koukat... novinářce pletoucí si slova oběť a objetí patří nakopat zadek...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

karl2

pondělí, 7. prosinec 2009
22:01

V rámci informační diety, naordinované sebou samým v pokusu o zachování zbytků zdravého rozumu, přestal jsem sledovat zpravodajské servery a jiné zdroje zpráv - s výjimkou pivniho.infa.

Přesto mi přijde, že čtu jednu negativní novinu za druhou. Zavřít, zbourat, zrušit. K tomu všemu Malakinovy ejlovsky hořké zkazky o hordách z východu.

Do vnímání okolní reality se jistě silně projevuje osobní rozpoložení a stejně tak počet otestovaných piv, i proto se ptám: jsem na tom opravdu tak špatně, nebo i okolní svět je na cestě do záhuby ?


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

Pavel R.

pondělí, 7. prosinec 2009
20:15

Pavel R.

Takže pivovar v Buštěhradu čeká osud Teplického pivovaru a mnoha dalších. Myslím, že je to rozumné řešení, všechno zbouráme a všude budou stát prosklené multifunkční budovy, popřípadě drahé byty s několikapatrovými parkovišti. Jen tak dál... Pokud firmě Level Holding nebude ke štěstí stačit zbourání jednoho pivovaru, dám jim typ na další. Za tohle by se měl dávat doživotní kriminál. Je to čistě jen můj subjektivní názor, nejsem majitel demoliční ani stavební firmy. Hlavně by se v těchto kauzách měl za rypák chytit stát, komu dovolil zprivatizovat tolik zbouraných budov, někdy i historických.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:07


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI