Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary na Vysočině prožily rekordní červenec

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary na Vysočině prožily rekordní červenec

[středa, 5. srpen 2009]

Letošní první pololetí českým pivovarům nepřálo. Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého poklesl meziroční výstav o 6,5 procenta.

Tak výrazná krize ale pivovary na Vysočině nezasáhla. A co víc, v červenci se jim dařilo náramně. Několik pivovarů v kraji pokořilo letité či dokonce historické rekordy.

Nejlepším marketingovým nástrojem je sluníčko. Vliv počasí se nám ve výrobě projeví okamžitě,“ vysvětluje mluvčí humpoleckého Bernardu, proč byl letošní červenec dosud nejúspěšnějším měsícem v historii rodinného pivovaru. U Bernarda se uvařilo bezmála 23 tisíc hektolitrů, o plných 24 procent více než loni v červenci.

Bernard byl navíc jedním z mála pivovarů v Česku, kterým se krize vyhnula úplně. Za první pololetí uvařil stejně piva, jako za celý rok 2001. „Meziroční výstav stoupl o více než pět procent,“ prohlásil Mikulášek. Důvody vidí ve zvyšujícím se podílu lahvového piva i zájmu o nealkoholické pivo Bernard free.

Od srdce zasmát řečem o poklesu výstavu se může management jihlavského pivovaru Ježek. Zatímco v loňském prvním pololetí pivovar uvařil necelých 48 tisíc hektolitrů, letos to bylo hodně přes 71 tisíc.

Potvrzuje to trend nárůstu, který začal už loni v září,“ pochvaluje si obchodní ředitel Miloš Vostrý. Ježek za tu dobu zvedl výstav tankového a sudového piva až o 180 procent, počet odběratelů stoupl na dvojnásobek.

Také havlíčkobrodský Rebel hlásí nadmíru úspěšný červenec. „Byl to zatím nejlepší měsíc za posledních pět let,“ raduje se ředitel měšťanského pivovaru Jiří Hušek. I když jeho podnik vyrobil v pololetí asi o dvě a půl procenta piva méně než před rokem, červencový výstav 13 procent nad loňskými čísly schodek rychle srovnal. „Pokud počasí vydrží, vyrobíme během léta o desetinu více piva než loni,“ rychle propočítává ředitel.

Zavedeným pivovarům před měsícem přibyl nový konkurent. Od počátku července pivo do hospod, restaurací a barů dodává i pivovar Chotěboř. A zájem o něj je nad očekávání jeho majitelů. První dodávky štamgasti vypili během několika hodin.

Lidé nám ho doslova trhali pod rukama. Dokonce jsme byli chvilku vypití, ale to bylo jen pár dní, než dozrály další várky,“ vysvětluje sládek Oldřich Záruba. O žádné pivní krizi podle něho nemohla být vůbec řeč.

V Chotěboři se hned první den, kdy se nové pivo čepovalo, vypilo za pár hodin v jediném podniku přes tisíc piv. Během prvního červencového víkendu pak vyprázdnili pivaři na chotěbořském Festivalu fantazie 44 sudů, tedy 4400 piv, a jejich enormní zájem o Chotěboř stále trvá. Na konci července bylo dopředu prodáno již 100 ze 150 sudů nové várky dvanáctistupňového Originálu. Ten pivovar začne dodávat do hospod v polovině srpna.

Podle Českého svazu pivovarů byly letošními nejslabšími měsíci jako obvykle leden a únor. Chladné a deštivé počasí ale nejvíce ovlivnilo červnovou produkci. Ta letos oproti loňsku poklesla o dvanáct procent. Za to v teplém dubnu se piva vypilo o téměř čtyři procenta více.

Zdroj: iDNES.cz | Autor: Martin Vokáč

[Vysočina] 08:42 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI