Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kouření budou restaurace zakazovat samy pomocí samolepek

Co se píše o pivovarech a pivu


Kouření budou restaurace zakazovat samy pomocí samolepek

[středa, 10. červen 2009]

Poslanci schválili protikuřácký zákon. Ke kuřákům se však zachovali jemně. Z restaurací je nevyhnali a nechali na majiteli, aby určil, zda bude jeho provozovna kuřácká, či nikoliv. Návštěvníky upozorní u vchodu samolepka. Zákon jako celek vstoupí v platnost 1. července 2010.

Poslanci předpis již dříve vrátili kvůli množství pozměňovacích návrhů, který ho znepřehledňoval. Zákon proto několikrát procházel druhým i třetím čtením. Nyní jej ještě musí posvětit Senát a prezident.

"Většina argumentů pro i proti již zazněla," řekl před rozhodováním poslanců jeden z předkladatelů Boris Šťastný. Zdůraznil, že novela zřetelně posílí ochranu nekuřáků na veřejně přístupných místech, bude chránit děti a nabídne jednoznačný výklad a jasnou vymahatelnost.

Samolepka

Samolepka

V Česku poslední dobou přibývá restaurací i kaváren, kde se už teď nekouří. Pro úplný zákaz kouření je v současné době šest Čechů z deseti.

Poslanci mohli vybrat i úplný zákaz kouření na veřejných místech. Pro tento návrh byl právě Šťastný. Stejně to funguje v Británii, Slovinsku, Chorvatsku nebo severských státech.

Jinou variantou, která nakonec prošla, byl návrh poslance Kochana. "Dnes host neví, kde a zda je chráněn," podotkl Šťastný. Pro měkčí variantu pro restaurace Šťastný sice nehlasoval, zákon jako celek ale nechtěl shodit ze stolu.

"Ten zákon není jenom o restauracích a nikdy není vítězství úplně stoprocentní," podotkl zastánce úplného zákazu kouření. Šťastný si uvědomuje, že jeho názor s ním nesdílí dalších sto poslanců. "Klidně návrh na úplný zákaz předložím znovu, až pro něj bude podpora," doplnil.

V rámci protikuřáckého zákona poslanci posvětili i zákaz kouření na železnici. Ten již v drtivé většině českých spojů platí. "Je to díky rozhodnutí Českých drah, které to udělaly dobrovolně. Pan Žaluda kouření zakázal nařízením ředitele," vysvětlil Šťastný.

Pro budoucnost je samozřejmě lepší, bude-li zákaz podpořen zákonem. V regionech totiž dopravu nemusí vždy zajišťovat České dráhy, ale i jiní soukromí provozovatelé, na které by se zákaz kouření ve vagonech nevztahoval.

Zdroj: iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Paja

čtvrtek, 11. červen 2009
09:24

Paja

to Ludwig: Nojo, provrtat dvere sice muzes, ale proc bys to delal? Pokud zakon definuje, ze stena musi byt ode zdi ke zdi a od stropu k podlaze, tak to proste musis postavit a nicit to bude jenom nejaky kverulant. Problem by byl, kdyby nebylo definovany, jak to prehradit - pak by tam dal prepazku jako je to obcas na zachodech, ze prepazka je od vysky 20 cm do 2 metru a kolem toho bude kour volne prochazet.

A s tou svobodou - ja chci taky svobodnou volbu, ze muzu krast, vrazdit, ridit jako prase... Copak je to demokracie mit nejaky zakony?


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 11. červen 2009
11:17

Ludwig

to Paja:
Me neslo o niceni. Ja jsem to myslel jako ze ten zakon je zcela nelogicky. Zakon rika z kuracka a nekuracka cast musi byt oddeleny. Proc? No prece proto aby ten smrad se nemichal s cistym vzduchem u nekuraku. Jenze protoze cisnici nejsou duchove a neumi prochazet stenama, jsou tam zapotrebi dvere, ktere se nemusi zavirat, protoze ten cisnik kdyz ma plny 2 ruce jidla nebo piti, tak je ve sve praci tezce omezen. To proste nejde vzdy to vsechno odlozit, otevrit dvere, zas vsechno vzit, projit dverma,vse odlozit, zavrit dvere, vse vzit a konecne to zanest hostum.. a to vse tisickrat za den.
To by kazdej cisnik skoncil behem par dnu v choromyslinci :-? :-? :-?
Proste vecne otevreny dvere a zadny dvere.. to je prast jak uhod!
2 metry tverecni dira ve zdi- tak to tam ta zed uz vlaste vubec nemusi byt. Ten smrad se tam protahne vsude ::cry


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:33


posted by: Inzerce

Paja

čtvrtek, 11. červen 2009
15:24

Paja

to Ludwig: To je fakt s tim nosenim jidla. Ale treba to presvedci hospody na uplny zakaz koureni - muzete mit 2 mistnosti, ale v jedne kour byt nesmi, takze budou muset bud zavirat a nebo budou celi nekuracti...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Ludwig

středa, 10. červen 2009
23:50

Ludwig

Pokracovani:
Takze, mili pratele.. az prejedete nekdy hranice Sumavy, a zavitate do nejake vesnicke hospody, neco na zpusob nasich moravskych (a snad i ceskych) sokoloven nebo orloven, vejdete do hospody a vevnitr bude stat stan a tam se bude hulit ostosest.. tak se nedivte.. vse je v poradku.. alespon dle nemeckeho, /pomerne nevyzraleho/ protikurackeho zakona!
S pozdravem "Tschüß".. Ludwig
PS: Tak to opravdu je!!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.06.2009 ve 23:53:51


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Ludwig

středa, 10. červen 2009
23:47

Ludwig

Ohledne koureni ci nekoureni v hospodach bych podotkl jen nasledujici:
Bydlim v SRN a jezdim hodne casto do CR (Brno) takze to tak nejak sleduji.
Tady v SRN plati asi uz 2 roky zakon, ze "v hospodach a restauracich se nekouri"..
No jo.. dobre receno.. jenze to by nebyly paragrafy a lidi, aby na ten zakon nevyzrali.
Oficielne se nesmi kourit tam, kde se vari teply jidla, a tam kde hospoda je jen z jedne casti.
Dale se nesmi kourit tam kde se cepuje.
Kourit se ale smi napr. v tech velkych stanech, jak jsou na Oktoberfestu, to jsou ty stany pro stovky/tisice lidi.
Tak nejak stroze to vysvetluje nemecky "Nichrauchergesetz" (Nekuracky zakon)
Co to znamena v praxi?
Tam kde je vycep s mistnosti a jeste jedna mistnost vedle, tak to je jasna vec.
Kde se cepuje, tam se nekouri, a kde se necepuje, tam je kuracka mistnost.
Dale se ale nesmi kourit tam, kde je nejaky velky sal pro stovky lidi.
To ma ten hospodskej celkem smulu, kde cepuje, tam se nesmi kourit, a v salu taky ne. To je fakt na vztek!
Zajimavy to je, kdyz nejaka mala vesnicka hospoda z jedne mistnosti musi pul hospody prehradit plexisklem (stenou), aby se vytvorila nekuracka cast. Jenze kdyz se do te kuracke vstupuje, tak zakon neuklada ty dvere zavirat, takze stejne tema otevrenejma dverma tahne smrad do te mistnosti kde se nekouri. Dale zakon neuklada, jak maji ty dvere vypadat, takze do nich muzu navrtat treba tisic dir vrtackou, a ten smrad stejne potahne tam kde se nekouri, a dvere budou zavreny.
Nelogicke? Ano, ale ve smyslu zakona.
A uplne nejlepsi perlicka nakonec: Jeden hospodskej, jehoz hospoda mela vycep kde staly 3 stoly a obrovsky sal, pro tisic lidi nemel podle zakona v cele sve hospode povoleno koureni. Hospoda pro tisic lidi, a nikdo si nesmel zapalit!!!
Inu, ten moudry hostinsky se poradil s dobrym advokatem, a co vymysleli?
V tom sale pro tisic lidi postavili ten obrovsky stan pro (zhruba) tisic lidi, a najednou bylo koureni povoleno....
Samozrejme ze behem nekolika dnu byl chytry pan hostinsky nekolikrat zazalovan militantnimi nekuraky a behem nekolika mesicu doslo k soudu,a ten soudni verdikt byl precenens pro cely Nemecko.
Zakon uklada, ze v hospode se nekouri, a ve stanech ano... jenze zakon nerika. >>KDE TEN STAN SMI NEBO NESMI STAT


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 11. červen 2009
09:24

Energetik

to Ludwig: Ted si me fakt pobavil, to je docela sranda ;) Vsechno se da obejit :D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Ludwig

čtvrtek, 11. červen 2009
11:03

Ludwig

to Energetik:
No..jenze to co jsem napsal je fakt pravda.
Jak vidis, tvurci zakonu s IQ tykve jsou k nalezeni po cele evrope, a ne jen v CR. ::lol ::lol ::lol
Ale co jsem tema myma prispevkama vlastne chtel sdelit:
Nemecti hospodsti maji STRACH udelat nekuracky hospody. Mysli si ze jim tam prestanou lidi/kuraci chodit.
Sam jsem se bavil s nekolika hospodskejma...
Pritom pruzkumy napr. z Irska a Italie ukazuji, ze se po zavedeni nekoureni navstevnost o nekolik 10% ZVYSILA!!!
(V zivote bych neveril, ze i takovi playboyove jako Italove prestanou k jejich espressu kourit!... a prestali... zazrak!)
Tady v Nemecku je host v hospode neco jako Buh v domu..
Vzhledem k tomu ze tady 2 pullitry v hospode stoji tolik co celej kastl 20x0,5L v supermarketu tak se ani nedivim.
Zasadni rozdil mezi CR a SRN (vyjimka=Bavorsko) je v tom, ze v SRN chodi do hospod jen bohati/bohatsi lidi, kdezto v CR si tu desitku za 16KC muze dovolit i nejposlednejsi ukrajinec v modrakach.
Priklad: Tady v SRN se lidi telefonicky domluvi uz v pondeli, ze v patek vecer pujdou na pivo. V patek s sejdou nekde v hospode, a cely vecer tam slintaji dve tretinky.
V CR se na ulici potkaji dva kamaradi kteri se 3 dny nevideli, jdou a jedno, a za ten vecer kazdy daji tak tech 8 kousku.. :D
Mozna to zni legracne, co jsem napsal,ale k smichu to moc neni. Je to bohuzel tvrda realita..:(
Nemecko je v tezke krizi, lidi nemaji penize......


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

val

středa, 10. červen 2009
22:04

val

Podplacený (jiný název pro lobbing) poslanec se nažral a cigareta zůstala celá. Zákon je naprostá fraška, typická pro český Kocourkov. Utvrzuje mě (a nejen mě) v přesvědčení, že Česko pořád patří mezi zaostalé země východní Evropy, potažmo Balkánu. Smutné...


napsal(a): val [Odpovědět]

siki

středa, 10. červen 2009
17:06

siki

Dle mého názoru se zase poslanci sešli zcela zbytečně. Jelikož máme tu demokracii, tak již nyní se může každý provozovatel restaurace svobodně rozhodnout, zda jeho podnik bude kuřácký, či nekuřácký a nepotřebuje k tomu takovýto zákon. A ty samolepky? Neznám nekuřácký podnik, kde by nebyla cedule se zákazem kouření. Možná akorát nebývají venku na dveřích, takže jestli zákon navrhuje tato označení lepit již na vchod (což nevím), byla by to jediná kladná věc tohoto, jinak zcela zbytečného, zákonu.


napsal(a): siki [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 11. červen 2009
09:21

Energetik

to siki: On ten zakon obsahuje vice veci ohledne koureni, restaurace jsou jenom mala cast. Cili k necemu to opravdu je :)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Energetik

středa, 10. červen 2009
16:53

Energetik

Nejrozumnejsi reseni - v navaznosti na me nazory v predchozich diskusich o svobode volby.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Petr Ž.

středa, 10. červen 2009
21:42

to Energetik: Nevím o jaké "svobodné" volbě mluvíte, když zde v Brně např. točí dobré pivo jen 2 hospody a tam se hulí. takže když si svobodně vyberu obě hospod budu "svobodně" fetovat ten sajrajt? Prostě náš náro patří na Balkán a ne mezi civilizovaný svět. O tom svědčí i ti nahoře - hlavně ti modří=hnědí.Souhlas se Sikim.


napsal(a): Petr Ž. [Odpovědět]

Taborita

čtvrtek, 11. červen 2009
03:47

Taborita

to Petr Ž.:
Energetik měl jistě na mysli svobodnou volbu majitelů a provozovatelů restaurací, zda se bude moci v jejich podnicích kouřit, či ne.


napsal(a): Taborita [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 11. červen 2009
08:22

Henri

to Taborita: Na to nemusí být ale zákon, tu svobodnou volby měli vždy. Takže ten zákon je opravdu paskvil.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Energetik

čtvrtek, 11. červen 2009
09:22

Energetik

to Henri: Viz. odpoved sikimu, ten zakon upravuje i jine prostory nez restaurace.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 11. červen 2009
10:14

Henri

to Energetik: Ano, např. v současné době se docela zlepšila situace na zastávkách, protože většina kuřáků chodila kouřit prostě opravdu mimo stojící lidi, zatímco podle nového zákona nesmí kouřit pouze pod zastřešenou zastávkou, nebo zákon zakazuje kouřit v prostředcích MHD, já ale nevím, že by se to doposavad mohlo, atd. Takže po návrzích, že se opět bude kouřit ve vlacích, je vlastně tato podoba zákona "úspěchem". A ta svoboda je opravdu o tom, že má svoboda má končit tam, kde začína svoboda druhého. Takže, kdyby toto dodržovali všichni kuřáci a prostě a jednoduše nekouřili v přítomnosti nekuřáku, ale pouze ve svém soukromí nebo mezi sebou navzájem, tak se k tomu nemusí dělat žádné zákony. Já vím je to utopie a prosazování různých utopií už stálo mnoho lidských životů, takže od toho raději pryč.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI