Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Opravdu dobré pivo v obchodě neseženete

Co se píše o pivovarech a pivu


Opravdu dobré pivo v obchodě neseženete

[neděle, 3. květen 2009]

Jsme bezpochyby pivní národ. Rádi se pyšníme svojí pivní tradicí a největší spotřebou tekutého chleba na hlavu. Ale je to s tím naším znalectvím opravdu tak horké? Co třeba minipivovary? Schválně: kolik jich znáte? Dva? Tři? Škoda. Dobré pivo totiž v supermarketu nekoupíte.

V temné době vlády jedné strany tu byl minipivovar jen jeden - U Fleků v centru Prahy. V roce 1948 byl znárodněn (ukraden), ale nadále trpěn jako lákadlo pro turisty a zdroj deviz pro státní kasu. Dnes se ovšem píše rok 2009 a minipivovary zažívají boom. Jsou to vesměs rodinné podniky, mnohé z nich vaří pivo jen pro spotřebu v jedné jediné - své - hospodě či restauraci. V České republice jich v tuto chvíli funguje rovných 71 a přibývají rychlostí, kterou píši tento článek.

Pro srovnání: středních, velkých a každému známých pivovarů je o mnoho méně - asi pětačtyřicet. A v čem se piva z malých pivovárků liší? Rozdíl je asi takový jako mezi poctivými domácími buchtami a „sušinkami“ z celostátního velkopekařství. Tak především: minipivovary pivo většinou nefiltrují a nepasterují. Tyto procesy jsou nutné ve velkých pivovarech, aby byla zachována dlouhá trvanlivost a jejich pivo mohlo ležet v regálech hypermarketů třeba celý rok. Z takového piva je odebráno vše živé a i laik tuší, že to musí být na úkor něčeho jiného, dobrého. Bingo. Na úkor chuti.

Ochutnejme tedy pivo pro gurmány, pivo skutečné, živé, takzvané kvasnicové. Mok plný chutí. Pivo natolik chuťově výrazné, že nemusí každému napoprvé chutnat. Jde o zvyk. Ale jsem si jistý, že dříve či později se do něj bezhlavě zamilujete.

Jak pít kvasnicové pivo

Především se nebojte kalu. Je totiž typickým znakem kvasnicového piva, které nebylo zfiltrováno a zůstaly v něm veškeré aromatické částice a odumřelé kvasinky. Jak hrdě hlásá etiketa na láhvi: „Trvanlivost 14 dnů, případný sediment není na závadu“. Druhá důležitá věc: pijte je „odražené“ při pokojové teplotě. Nikdy je nepijte přechlazené a na žízeň. Toto pivo vyžaduje čas a klídek na vychutnání.

Tak, a teď kam na takové pivo? Vybrat jediný pivovar je nemožné - všechny jsou totiž vynikající. Přesto mám takový svůj žebříček Top Five:

Pivovarský dvůr Chýně

Zámecký pivovar Oslavany

Klášterní pivovar Strahov

Minipivovar Koníček ve Vojkovicích

Pivovar Belveder v Železné Rudě.

Až ochutnáte pivo z této Velké pětky, možná objektivně přiznáte, že jste své knedlo vepřo zelo dosud zapíjeli industriálními pomyjemi označenými G či S či jakkoli jinak. Podpořte naši tradici a naše malé pivovary. Utraťte nějakou tu kačku za dobré české pivko. Řiďte se místem svého bydliště a také dobře propracovaným pivním serverem www.pivni.info. Najdete tu mapu republiky s názvem „Pivovary“. Klikněte na svůj či sousední kraj. Narazíteli na pivovar, který neznáte a jehož piva nejsou k dostání v nebližším hypermarketu, našli jste minipivovar. A hned máte také cíl sobotního rodinného výletu. Mnoho minipivovarů je totiž spojeno s dalšími atrakcemi - hradem, zámkem, sklárnou...

Nebo se zeptejte, kam na pivo, přímo mě. Jen v samotné Praze je minipivovarů devět. Tak na zdraví!

O autorovi| Libor Vojáček, Autor je pivní reportér a lovec pivních suvenýrů (CzechBeerMan@seznam.cz). Pivo z 12 minipivovarů můžete ochutnat na Českém pivním festivalu, který se bude konat na Výstavišti PVA Letňany v Praze od 22. do 31. května. Vstup zdarma.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Libor Vojáček


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

pondělí, 18. květen 2009
15:09

Weetek

Myslím, že se tu okolo tohoto počinu Českého Pivomuže strhla snad až zbytečná polemika. Je zajisté pravda, že je to jen snůška trivialit, až nečekaně krotce podaná. Když to srovnám s reportážemi pro pivni.info, bůhví proč nadepisovanými nabubřelým "Zpráva o stavu českého pivovarnictví", je to vážně čajíček. A v zásadě, i když je to úderka v duchu nejlepších tradic, uškodit to nemůže. Jestli prospět, to se neodvážím odhadovat, neznám osobně nikoho, kdo Lidovky čte, takže nevím, jestli jsou čtenáři spíš "hlavy duté, géčkem zpitomělé", nebo už mají o nějakých těch minipivovárcích jakés takés povědomí.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Slávista

pondělí, 18. květen 2009
14:24

Slávista

Aniž bych se chtěl někoho dotknout - specializovaný článek např. o pivních stylech by asi čtenářům Lidovek dal víc, co? Ač s CBM často nesouhlasím, zde se jej musím zastat.


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:41


posted by: Inzerce

CzechBeerMan

pondělí, 18. květen 2009
12:56

CzechBeerMan

Pro Honzu Kočku, .... Honzo , ty "rozbroje" již nedělám protože je težké vyjádřit humor a nadsázku psaným slovem. Lépe je osobně diskutovat. Zde je mnoho mužů co se rýpají v každém slově. Berou vše smrtelně vážně. A o tom život není. Ale oni to poznají a budou shovívaví. Víš , já bych chtěl ty páni ujistit že když se vykadím já tak že smrdím stejně jako když se vykadí oni ..... pak snad pochopí. Jsme si rovni. Diskutujeme, žijeme a necháme žít ! Lze oponovat elegnatně, s humorem a s noblesou. A nebo taky jak zarytý "tydátek" ....


CzechBeerMan

pondělí, 18. květen 2009
12:45

CzechBeerMan

Dík Kejno, je vidět že ty jsi jeden z mála co pochopili a co umí i něco více než jen krotizovat. Umíš i přemýšlet ! Ano ten článek byl pro "normální lidi" z mé hospody Na Zámecké Zahradě . Protože tam ani jeden ze štamgastů neví že existuje v Čechách minipivovar !! Já ten článek zde neuvěřejňoval a netlačil ho sem na tento server, ale někdo ho z těch Lidovek seskenoval prdnul ho sem ! To je celé to Vaše záhadné mysterium vy Učené Kritizující Hlavy ! Lidovky mě požádali abych něco napsal , tak jsem jim vyhověl. Ať se přihlásí ten největší můj kritik a já mu pošlu 1000 Kč , což byl můj "honorář" za tento článek. Může to tágo propít v Chýni ! Nebo v železné Rudě. A pánové-kritici : jsem amatér !!! Nikoliv profik. Tak zavřete ústa a zapojte mozeček ...... .


Njorloj

pondělí, 4. květen 2009
21:47

Njorloj

Postavim-li na jednu stranu vah clanek CBM a lzive clanky PR oddeleni Sab Milleru nemaji si vlastne co vycitat, hraji na city a snazi se manipulovat s pivnim substratem. Jen tech jednech je diky nevycerpatelnym financim preci jen vic, rekl bych az moc a tak jsem rad, ze CBM mel moznost taky trochu kopnout do dutych vychlemtanych hlav radobypivaru v tistenem periodiku a treba i nektereho privele k zamysleni. Pokud se snazim presvedcit nejakeho substrata, aby zkusil i neco jineho nez to jeho jedno jedine oblibene pivo a zapojil i svuj jazyk a mozek, pouzivam stejne udernou a misty i lzivou manipulaci. Clanek je urceny pro substraty coz snad skoro kazdy pivar pochopil, :-)


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Trhac

pondělí, 4. květen 2009
19:24

Trhac

Teda pánové, jste se docela do CBM pustili:-D Já jeho články docela čtu s chutí, a většinou s kladným dojmem. Tenhle je opravdu trošku pro pivní neznalce, ale taky tam máte , že je zdroj lidovky a ne přímo kmenovej článek pro PI. Tak to musíte brát:-) Většina lidí co o pivu neví nic, pochopí spíš tohle, než když se je snažíme poučit my odborněji:-D Navíc, pokud chce CBM přesvědčit chlemtače o tom, že je to pivo, co stojí za ochutnání, tak musí použít hlášky typu "pivo pro gurmány..." Na to totiž neznalý bohužel letí, a jestli jich aspoň pár ten článek zláká, tak jen dobře...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 4. květen 2009
17:52

1) při pokojové teplotě nikdy, pokud nebydlíte v jeskyni (souhlas s příspěvkem "sládka")
2) Kolařskou jedenáctku z Chýně, obsah alkoholu 3,5%, budu klidně pít i na žízeň. A z větších pivovarů např. desítku Bernard. Jen tak mimochodem, Bernard je v obrovském množství super- a hypermarketů k dostání, vč. svátečního ležáku


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

sladek

pondělí, 4. květen 2009
15:53

Jak pít kvasnicové pivo,
chtěl bych trochu popravit uvedené v daném článku - Především se nebojte kalu. Je totiž typickým znakem kvasnicového piva, které nebylo zfiltrováno a zůstaly v něm veškeré aromatické částice a odumřelé kvasinky.Pokud by byly pravda že zákal u kvasnicového piva tvoří odumřelé kvasinky tak bych se asi takovému pivu obloukem vyhnul a doporučená teplota kvasnicového piva pro pití - odražená při pokojové teplotě, pokud bude v pokoji optimálních 8-10oC tak to bude O.K.V pivovaru jsme většinou v ležáckém sklepě ohřívali pivo nabírané z ležáckých tanků ale nijak jsme to se zahříváním nepřeháněli.
zdraví sládek


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

pondělí, 4. květen 2009
15:11

Henri

Nevím, proč tento článek někomu tolik vadí. Jak již bylo napsáno, jedná se o článek do novin pro nejširší vrsty a nikoli pro odborný časopis nebo server. A co v něm je špatně? První odstavec souhlasí, nebo snad nejsme pivní národ. Kdo tedy? Spotřeba piva na hlavu ihned po Bavorsku skutečně největší. A znalectví o pivu v našem národě - opravdu u většiny žalostné. V supermarketech skutečně pivo z minipivovaru (a o ty v článku jde) nekoupím a těch dobrých pomálu. Co je špatně v druhém odstavci a třetím odstavci? Není to snad pravda? U žebříčku pivovarů je uvedeno, že se jedná o osobní hodnocení. A v závěru článku je odkaz na tento server, kde si každý zájemce už může najít další informace. Já myslím, že je to ideální článek pro nejširší vrstvy lidí a může někoho přivést k tomu, že se o pivo začne více zajímat a udělá pro pivní osvětu jistě více, nežli naše diskuze.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Paja

pondělí, 4. květen 2009
14:32

Paja

Nechci se nikoho zastavat ani proti nekomu bojovat. Myslim, ze pravdu mate oba. Pochopitelne clanek je pro pivni.info banalni, ale pro Lidovky bych rekl, ze je to to, co je potreba. Hrajeme volejbal v zemi zaslibene - na Zizkove, ale co myslite, ze z toho mam? Nic. Dostat ostatni 300 m na Radnici, 200 m na Koutske, do Merendy nebo na Chyni, 500 na Cernou horu, to je proste nadlidsky ukol. Jedna hospoda je daleko, druha je zahulena, treti smrdi, ve ctvrty se jedinkrat, kdyz se mi to podarilo je tam dostat, nevarilo, takze vznikla averze. Mozna kdybych umel byt dostatecne velkohuby a opevovat superhospody, kde maji skvele pivo perfektni jidlo, tak bych uspel. Takhle jsem ale zlomil hul. BTW minule se ke mne pridal aspon jeden spoluhrac do Merendy. Ac obvykle pospicha a nepije, dali jsme 3 kousky, ze pry "to ma nejakou chut" - kvasnicove Svijany a "tohle dam jeste jednou, to mi fakt chutna" - Bakalar 18. Ale priste urcite nebude trhat partu a pujde zas na G, PU nebo K...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pondělí, 4. květen 2009
14:51

Honza Světpiva.cz

to Paja: souhlasim s Pajou. Kdyz jsem pred lety psal sobotni sloupek o pivu pro Lidovky, obcas mi to vraceli s tim, ze to nema byt clanek pro pivni server :), ale pro normalni smrtelniky.

Rubrika aktualni deni je prehled tisku, tudiz se nema cenu nad texty, ktere mi vsichni co se pivu venujeme hloubeji, rozcilovat. Vsichni to vime, o cem to je. Ale normalni smrtelnik to nevi, tudiz budme radi alespon za to, ze to CBM nechali napsat.

Obcas sice rad vyvolava rozbroje, dlouho se uz nic neudalo, ale tohle beru jako dobry pocin :)

Jo, Pajo, zkus je vzit do hospody U sadu na Skroupove namesti. Maji sedm kohoutu, krome G a PU, i ve verzi Master 13 a 18 i Primatora Weize, Svijany a minuly tyden Medveda z Broumova. Kazdy si vybere:)


Honza Svetpiva.cz

pondělí, 4. květen 2009
14:51

Honza Světpiva.cz

to Honza Svetpiva.cz: sorry, z Berouna...


Paja

úterý, 5. květen 2009
09:39

Paja

to Honza Svetpiva.cz: Jo, kdyby to bylo tak jednoduchy s tim Sadem... Cestou se jde kolem jejich oblibene (pry to tam vubec zahuleny neni - ale me zacnou palit oci, jak vejdu), vecne plne... a k Sadu je to jeste 2x tak daleko. To nema cenu ani navrhovat. Ze maj U Sadu i G a PU je celkem fuk, ja se obavam, ze jim je uplne jedno, co pijou, ale hlavne at to neni daleko a at to neni nekde jinde nez jsou zvykli. A kdyz mi uz dva ucastnici rekli, ze do tech zahulenejch divnejch pajzlu, kam je taham (Bulovka, U Radnice, U Slov. Lipy, Kralovstvi), se mnou uz nepujdou, tak proste lamu hul a kaslu na ne. Napada me jedno prislovi o perlach... :-).


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Anty

pondělí, 4. květen 2009
13:26

... a auťák s plnou nádrží k tomu, říkám si po přečtení téhle pivní úderky. Protože jinak produkty minipivovarů těžko koupit, než právě u nich. Než proto strávit život na cestách, raději se v tom supermarketu poohlédnu po dobrém pivu. A přiznávám, že mám dva favority - ležák z Budějovického Budvaru a z Bernarda.


napsal(a): Anty [Odpovědět]

val

pondělí, 4. květen 2009
13:10

val

Článek hodný pivního úderníka. "Ochutnejme tedy pivo pro gurmány, pivo skutečné, živé, takzvané kvasnicové." Hm, takže nekvasnicové pivo je automaticky hnus? Ano, kvasnicové pivo mám rád, ale dělat z něj modlu? I filtrované pivo může být velmi dobré. U kvasnicového se mi už několikrát stalo, že přes silný zákal nebylo cítit jinou chuť než právě tu kvasnicovou.
"Narazíteli na pivovar, který neznáte a jehož piva nejsou k dostání v nebližším hypermarketu, našli jste minipivovar." Pevně doufám, že se jedná o nadsázku, protože jinak je to kravina nakvadrát. Např. Janáček je pivovar průmyslový a přesto ho v žádném hypermarketu v Práglu nekoupím.
Úsměvné označení pivní reportér a těžký (neboli hardcore :-) ) český pivní patriotismus vyjádřený však v cizím jazyce, pak hovoří za vše.
Autor je zajisté pivní nadšenec, ba možná dokonce snad i znalec, ale vzhledem ke stylu tipuju, že 99% fotříků si po přečtení článku řekne "ježiš, nějakej pošuk" a otevře si další géčko :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 4. květen 2009
16:32

to val:
Bože můj, a pivovar Janáček je snad v Práglu ?? ČTĚTĚ prosím pořádně. Vynechal jste snad schválně předcházející: "Klikněte na svůj či sousední kraj" ? Kde je následně scela jasné, že ten pivovar a obchody mají být ze stejného kraje ? Uhersky Brod není zrovna k Práglu co by kamenem. Já s tím docela souhlasím. Mám chalupu u Semil, markety jsou plné Svijan a Kláštera (proto je řadím mezi větší pivovary a nevyhledávám je při degustacích), ale nejbližší pivovárek Malý Rohozec tam v láhvi defakto neseženu.


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

val

pondělí, 4. květen 2009
16:47

val

to Kaacz: ehm, to s Janáčkem jsem zvolil zdá se trochu extrémně, takže to vysvětlím jinak: měl jsem na mysli, že když na mapě -klidně ve svém kraji- najdu pivovar, jehož produkty neprodávají v nejbližším megakrámě, neznamená to automaticky, že se jedná o minipivovar a tudíž Svátost Vyrábějící Poctivá Piva Podle Tradice Staré Milion Let.


napsal(a): val [Odpovědět]

Kaacz

pondělí, 4. květen 2009
16:38

to val:
jo a ted když to čtu popáté, myslel jste to možná ještě jinak .. a já to nepochopil, janáčka neznaje. tak jestli jsem to nepochopil, tak se na to vy-ignorujte :-D


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

val

pondělí, 4. květen 2009
17:18

val

to Kaacz: V pořádku, hlavně že si to umíme tak nějak lidsky vysvětlit :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 4. květen 2009
10:19

"Jsme bezpochyby pivní národ". Přehnaný patriotismus je zřejmý v každém článku pana Vojáčka, opovrhování pivy typu Ale atd. G- populace je dle mého mínění spíše mýtus. Sociální skupina "pivní partičky","víkend. sportovci" atd., které je prezentovány v G clipech májí blíže právě k tzv. pivnímu gurmánství.cz. Tím mám na mylsi, přístup: Piva z malých pivovarů jsou best. Co se týče pivní osvěty, tak znovu zdůrazňuji, že toto nemá s osvětou nic spoečného. Je to pouhá snůška trivialit.
PS: Pivomuže neznám a nepociťuji k němu žádnou nenávist.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 4. květen 2009
07:51

Včeta mi tento článek byl předložen výčepním a já nestačil zírat. Naprosto nechápu, jak může někdo otisknout takovou snůšku neuvěřitelně simplexních banalit. Pan Vojáček sice objede sem tam nějaký pivovar, ale jeho hodnocení jsou směšná. Koho proboha zajímá jeho subjetivistické hodnocení?! Podle jakých kritérií stanovil nej pivovary v ČR? Nejvíce mě však pobavil závěr...autor je pivní reportér:-)


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Libor

pondělí, 4. květen 2009
08:04

Libor

to Jiri.J: pozor! je tam jasne napísané: Přesto mám takový svůj žebříček Top Five ....

s tým pivným reporetérom s Vami súhlasím...


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 4. květen 2009
08:51

to Libor: Ok, nevšiml jsem si, že autor uznává, že jeho hodnocení je značně subjektivistické. Má otázka však tvá. K čemu je takový článek v tištěném periodiku dobrý? O čem vypovídá? Že piv z minipivovarů nejsou k dostání v supermarketech je snad jasné. O existenci nefiltrovaného piva snad ví už dnes každý. Že by pivo z minipivovaru bylo zákonitě produktem pro gurmány nekoresponduje s realitou! Celé to na mě působí, že autor objevuje Ameriku cca po 500 letech. O (ne) znalostech pana L.V., ve vztahu k pivu, jsem měl možnost se přesvědčit již několikráte, zde na PI. Navíc autor vše dokáže ještě dosytit (podobně jako některá piva CO2) rigidními, překonanými, ideologickými klišé (Proč to neudělal i v tomto článku? Škoda). Šovinistický úvod je pak veskrze trapný. Článek mě pouze utvrzuje o naprosté absenci kompetentnosti v současném mediálním prostoru. Nu což, každý si může zažít svých pět minut slávy, ale jímám mě hrůza, že by pan "Český pivomuž" např. vydal i obsáhlejší publikaci o pivu. O pivu neinformovaný čtenář by jej pak mohl mylně přijmout za autoritu, což si myslím by nebylo dobré. Chápu, že nejsme na univerzitě, ale troška faktů a méně zavádějících a matoucích informací by neškodila.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 4. květen 2009
10:05

Kejna

to Jiri.J: žasnu kolik je ve Vás zloby a zášti, sakra pane proč? a proč tady? Vy musíte mít s CBM nějaký strašlivý osobní problém.
Opravdu marně hledám Vámi zmíněný šovinostický úvod, neklame-li mě má opotřebovaná paměť, je šovinismus víra ve vlastní nadřazenost a pokud kritizujete, že se CBM nadřazuje G-populaci v oblasti pivního rozhledu, tak myslím, že je nás na těchto stránkách takových šovinistů většina.
Máte pravdu, že je to "objevování Ameriky", ale pro Vás, pro mě, zkrátka pro čtenáře PI, ale my nemáme být cílovou skupinou. Já myslím, že takové osvěty není nikdy dost a to říkám s i s vědomím, že jak s uvedeným pořadím, tak i s několika tezemi v článku nesouhlasím.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

ladin

pondělí, 4. květen 2009
12:32

to Jiri.J: To je clanek, ktery je urcen pro prumerne ctenare tistenych Lidovek, mel by jim trochu otevrit oci a v pripade zajmu jim ukazat, kde lze zacit a nalezt dalsi informace. A podle meho nazoru byl cil splnen.
PS: Autora osobne neznam, jeho nazory z diskusi ano, nekdy souhlasim, jindy ne.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 4. květen 2009
17:47

to Jiri.J:
Co chtěl vlastně autor říct :-? , aneb za největší hradbou cizích slov skrývá se obvykle to úplné hovno :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 4. květen 2009
10:19

to Kejna: Jiri.Jdnes, 4. květen 2009
10:19
"Jsme bezpochyby pivní národ". Přehnaný patriotismus je zřejmý v každém článku pana Vojáčka, opovrhování pivy typu Ale atd. G- populace je dle mého mínění spíše mýtus. Sociální skupina "pivní partičky","víkend. sportovci" atd., které je prezentovány v G clipech májí blíže právě k tzv. pivnímu gurmánství.cz. Tím mám na mylsi, přístup: Piva z malých pivovarů jsou best. Co se týče pivní osvěty, tak znovu zdůrazňuji, že toto nemá s osvětou nic spoečného. Je to pouhá snůška trivialit.
PS: Pivomuže neznám a nepociťuji k němu žádnou nenávist.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Tchoř

neděle, 3. květen 2009
18:49

Jsem milovník piva z minipivovarů, z Ústeckého kraje, a nemám auto. Co mám dělat, pasivně čekat až tu něco rozumného vznikne (ten Warnsdorf je úplně z ruky), nebo zakoupit si střelnou zbraň a prohnat si hlavu kulí (nebo kuli hlavou)? :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

neděle, 3. květen 2009
18:55

Honza Světpiva.cz

to Tchoř: v Usti mozna bude - letos? -specializovana pivni prodejna. Mini ma byt v Ceske Kamenici, Decine, Biline... a Varnsdorf neni prece tak daleko:)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI