Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo je alchymie, doma ho vyrobíte za dva týdny

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo je alchymie, doma ho vyrobíte za dva týdny

[sobota, 14. únor 2009]

Dobré pivo se dá v domácích podmínkách uvařit za čtrnáct dní. A bude mít přesně takovou sílu a takovou chuť, jakou si budete přát. Ovšem za podmínky, že dokonale zvládnete poměrně náročný postup a sežene všechno potřebné zařízení.

Já jsem si potřebné informace sehnal na internetu a zařízení si vesměs vyrobil sám,“ říká při představování svého domácího improvizovaného pivovárku Vlastimil Martinec z Rychnova nad Kněžnou.

Pokusy s vařením piva podniká už rok a došel v nich už poměrně daleko. „Někdy se to povede víc, někdy méně, ale v každém případě mě to baví,“ říká amatérský pivovarník.

Vlastimila Martince už bavilo ledacos. Když zvládl pokusy o výrobu pálenky, pustil se do výroby vína. Potom přišlo na řadu pečení chleba a nyní zkoumá tajemství výroby piva.

Až se to naučím, dám se asi na výrobu medoviny,“ dodává ve své výrobně, kde mu z květináče roste citronovník obsypaný plody. „Tohle je také moje výroba,“ usmívá se muž.

Postup vaření piva je na první pohled složitý, ale má svoji pevnou logiku. „Absolutním základem je dokonalá čistota všech nádob, které se používají. A kvalita suroviny. Já si slad kupuji v pivovaru Bernard a chmel také od profesionálních prodejců. Je ale velmi drahý, proto si ho od letošního roku budu pěstovat sám,“ říká.

Vše začíná umletím a namočením sladu, ten se pak přelije do rmutovací pánve a ohřívá se. Alchymie procesu pokračuje cezením a vznikne sladina. „Je to jeden z okamžiků, kdy se rozhoduje o síle piva. Pak se přidají granule chmelu a vše se vaří hodinu a půl. Vzniká mladina, která se nalije na kvasnice, a tak týden se vše nechá odležet,“ vysvětluje Martinec. Bylo by však divné, kdyby se domácí vaření piva obešlo bez problémů s úřady.

Například vinaři si doma mohou vyrobit až dva tisíce litrů vína a mohou ho i prodávat, při domácím vaření piva je limit pouhých 200 litrů za rok a hlásit se na příslušné úřady musí nejen samotné vaření, ale i úmysl vařit. Domácí výrobci se teď snaží dát dohromady a vytvořit jakousi organizaci, která by tahle nesmyslná nařízení měla sílu změnit,“ dodává.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Ivana Kučerová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

sobota, 14. únor 2009
21:47

val

Mno, chci vidět toho blázna, co bude úřadům hlásit úmysl uvařit si doma řekněme padesát litrů piva pro vlastní spotřebu. Pak chci taky vidět toho šmejda, kdo amatérského pivovarníka napráská, abych mu mohl dát přes hubu.


napsal(a): val [Odpovědět]

Libor

sobota, 14. únor 2009
15:27

Libor

tak pokial to pivo mám k niečou byť, tak za dva týždne ho určite nevyrobím.....
Teda možno ano, ale otázka stojí, kto to vypije :-)
mňa hlavne pobavila vetička: "Vzniká mladina, která se nalije na kvasnice, a tak týden se vše nechá odležet.“
Ja keď varím, tak schladím a kvasnice "lejem" na mladinku... A odležať sa necháva syr a nie pivo....
Takže ako je uvedené v texte - primárne kvasenie = 1 týždeň a na ležanie nám ostáva týždeň - no to musí byť šmakuláda :D
Skrátka a dobre - úmysel článku je dobrý ale zase to napísal niekto, čo o tom prd vie, vybral z toho rozhovoru len určité pasáže a navyše použil vlastný slovník. Smrtelná kombinácia.


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI