Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Akcionáři dali souhlas spojení dvou pivních gigantů

Co se píše o pivovarech a pivu


Akcionáři dali souhlas spojení dvou pivních gigantů

[pondělí, 29. září 2008]

Akcionáři pivovaru InBev schválili koupi akcií svého rivala, když za akcie zaplatí 52 miliard dolarů (přibližně 884 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters. Až se spojení firem uskuteční, InBev se stane největší pivovarnickou skupinou na světě. Společnost se bude jmenovat Anheuser-Busch InBev.

Skupina InBev si od akvizice slibuje především posílení na americkém trhu, kde má Anheuser-Busch velmi silnou pozici.

InBev bude největší na světě

Vedení InBev uspělo až s druhou nabídkou. Nedávno nabízelo 65 dolarů za akcii, vedení Anheuser-Bush však odmítlo. Důvodem byla nízká částka. Nyní belgická skupina nabídla za akcii o pět dolarů více, s čímž už americká společnost souhlasila. Celkem se částka vyšplhá na 52 miliard dolarů.

Transakce už byla jednohlasně schválena vedením obou firem letos v létě a čekalo se na souhlas akcionářů.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Skupina InBev působí na většině světových trhů včetně našeho.

V České republice vlastní InBev pivovary Staropramen, Ostravar, Velvet a Braník, jejichž prostřednictvím má na trhu podíl přibližně 15 procent. Nejvýznamnějšími značkami pivovaru InBev jsou piva Stella Artois a Beck's.

Anheuser-Busch se světoznámou značkou Budweiser je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta na trhu v USA. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Václav Voseček

[AB InBev] 14:38 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI