Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Víkend v Bruselu láká k ochutnání z desítek piv

Co se píše o pivovarech a pivu


Víkend v Bruselu láká k ochutnání z desítek piv

[sobota, 13. září 2008]

Pivo dnes a zítra teče proudem na náměstí Grand Place v Bruselu. Právě tam se totiž koná 10. ročník festivalu belgického piva. Náš zpravodaj v Bruselu Pavel Novák se na slavnostní zahájení přehlídky produkce belgických pivovarů zašel podívat a některá piva i ochutnal.

"Tady máme Kriek, tedy třešňové pivo, tady čepujeme s banánovou příchutí, tady je s chutí tropického ovoce, jahod, malin a blum. Můžeme připravit jakoukoli příchť, ale hlavní je, že naše pivo vzniká přirozeným kvašením. Nepřidává se do něj droždí," chválí různobarevný pěnivý mok malého pivovaru nedaleko Bruselu pan Jack Verhaselt.

Jeho stánek byl jedním ze 40, které si na náměstí belgické pivovary postavily. V sudech a lahvích je připraveno 270 druhů piv. Všechny se dají na festivalu ochutnat. Ani banánové, ani blumové pivo jsem si nedal, ale obyčejného přirozeně kvašeného jsem trochu ochutnal. Není špatné. Jsou tu povolanější, kteří mohou porovnávat belgické pivo s českým.

Paní Maria Losmanová žije v Belgii už 27 let a ochutnávání piva je její koníček: "Musím říct, že krásně servírují pivo. Na každý druh mají zvláštní skleničku. S tím Češi teprve začínají. Zas ale v České republice je hezčí počasí, proto se tam pije hned po půllitrech, kdežto tady to cucají po čtvrtkách. Těžko říct. Nechci nikomu ublížit, ale Belgie je v pivu číslo jedna. Ale rozhodně Česko je hned dvojka. Je jim velice blízko v patách."

Samozřejmě, že i sami návštěvníci festivalu jsou na belgické pivo hrdí. Jinou odpověď na otázku, jaké pivo je podle vás nejlepší, jsem ani nemohl čekat. "Samozřejmě to belgické. Jsem Belgičan, tak přece nebudu chválit francouzské, nebo německé. To po mně nemůžete chtít," usmíval se nad třetinkou temně jantarového piva Pierre Carlé.

Lidská bytost potřebuje pít. To je jedno z hesel bruselského pivního festivalu. A jeho návštěvníci je naplňují dokonale.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Pavel Novák


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI