Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čepoval v půllitrech, hrozí mu vězení

Co se píše o pivovarech a pivu


Čepoval v půllitrech, hrozí mu vězení

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Britský úřední šiml se pase na půllitrech a pintách. Dokládá to případ polského majitele hospody Kuchnia Polska v britském Dorcasteru, který točil pivo značky Zywiec do půllitrů, namísto aby nabízel tradiční pinty. Teď mu hrozí tučná pokuta, nebo dokonce soud. Napsal to na svých internetových stránkách britský deník The Daily Telegraph.

Provozovatel hospody Nic Davison obdržel upozornění, že užíváním půllitrů a třetinkových sklenic, které dostal od polského pivovaru, porušuje zákon. Pokud svůj prohřešek nenapraví, může dostat pokutu až ve výši 2000 liber (asi 60 000 Kč). A když výměnu skla nestihne do 28 dní, čeká ho soud.

Pinty vs. Evropa

Britové o zachování svého systému vah a měr vedli dlouhá léta spor s Evropskou unií, která požadovala sjednocení s evropským metrickým systémem. Nakonec v boji o libru, palec, stopu či pintu zvítězili a mohou je dál používat. I když zákon často požaduje, aby se měřilo také v kilogramech či metrech, v případě točených nápojů trvá na pintách.

Živnostníci v Británii, obzvlášť ti, kteří pocházejí ze zahraničí, se proti nařízení bouří. Tvrdí, že by každý měl mít možnost vybrat si sám, který systém měření bude ve svém podnikání používat. Úřední šiml ale řádí dál.

"Je to nemyslné. Je to natvrdlé a absurdní. Nějaká šarže na oddělení obchodnických standardů se prostě zbláznila... Prostě se ukázalo, jak je ten zákon hloupý," zformuloval za všechny ostatní stížnost Davison.

Zdroj: Týden.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI