Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vznikají v nich byty i stáje

Co se píše o pivovarech a pivu


Vznikají v nich byty i stáje

[středa, 6. srpen 2008]

Ve středních Čechách lze najít desítky bývalých pivovarů. Už roky se v nich pivo nevaří, patří ale k zajímavým architektonickým pamětihodnostem. Některé budovy před úplným zchátráním zachránili nadšenci, kteří je přestavují pro různé účely.

V mnoha středočeských pivovarech se už dávno pivo nevaří. Cenné budovy zde ale stojí, i když často jsou v havarijním stavu. Najít pro zajímavé objekty a areály náhradní využití, které by je před úplným zánikem zachránilo, se podaří jen někdy.

U bývalého pivovaru v Mníšku pod Brdy v okrese Praha-západ nebylo před deseti lety k poznání, k jakému účelu původně sloužil. Pivo se tu přestalo vařit již v roce 1928 a objekt postupně chátral.

„Uvnitř nebylo nic než hliněná podlaha, ale prostor nás zaujal kvůli části dochované klenby,“ říká Jiřina Rosáková z Divadélka Káji Maříka, které v bývalém pivovaru působí již několik sezon.

„Proto jsme v roce 2001 přišli na radnici s návrhem na jeho využití. Radní pak vypsali soutěž a my jsme ji vyhráli,“ dodává Rosáková.

Při rekonstrukci se nalezly staré noviny a střepy od lahví, které dnes zdobí restauraci uvnitř objektu. „Jenom divadlo by nás v tak malém městě, jako je Mníšek, neuživilo. Proto jsme v pivovaru vybudovali ještě restauraci, kanceláře a byty. Také divadelní sál je využíván k různým akcím. Pronajímáme ho pro firemní akce, semináře i svatby,“ vysvětluje Rosáková.

Dobříš: velký komplex luxusních bytů Rekonstrukce mníšeckého pivovaru zabrala rok. Budova sama není památkově chráněná, ale nachází se v památkovém pásmu. Proto se budoucí provozovatelé, kteří pivovar koupili od města, snažili o spolupráci s památkáři. Návštěvníci tak dnes chodí na kulturní akce do bývalé pivovarské lednice.

V nedaleké Dobříši, která už patří do okresu Příbram, byl zase komplex místního pivovaru proměněn ve více než 120 nových bytů. V parostrojním pivovaru z roku 1879 se přestalo pivo vařit zhruba před 30 lety. Poté sloužil jako sklad a na začátku třetího tisíciletí zůstal pustý. Toho využila pražská stavební firma, která objekt v těsné blízkosti dobříšského rybníka Papež přetvořila v soubor pěti obytných domů.

„Došlo sice k mírnému časovému skluzu ve výstavbě, ale nakonec byly koncem loňského roku zkolaudovány všechny byty. Do nich se teď postupně stěhují zájemci,“ uvádí Martin Štěpánek z pražské stavební společnosti.

Nově navržené budovy v dobříšském areálu respektují vzhled původních historických objektů, výtvarné řešení průčelí na domech je inspirováno rastrem pásů režného zdiva pivovaru. Projektanti přitom kladli důraz na jednoznačné odlišení rekonstruovaných a nově navrhovaných objektů.

Takové řešení má řadu příznivců i odpůrců. „Jezdím kolem autem a z dálky vypadá pivovar krásně. Vevnitř jsem však nebyla, tak nevím, k jak velkým zásahům tam došlo,“ uvedla obyvatelka nedalekéhoMníšku pod Brdy.

Kritičtější je k rekonstrukci Milan Starec, který se osudy pivovarů v Česku amatérsky zabývá. „Je to škoda. Z původního pivovaru nezbylo skoro nic. Na druhou stranu můžeme být rádi, že objekt vůbec stojí,“ podotýká.

Český Brod: chtějí znovu začít vařit pivo O tom, že se dají zachránit i značně zchátralé budovy, svědčí rekonstrukce pivovaru v Českém Brodě. Tam se pivo přestalo vařit před čtyřiceti lety, pak sloužily prostory jen jako skladiště.

„V roce 1994, kdy jsme pivovar koupili, byl vstup do areálu doslova životu nebezpečný. Museli jsme zbourat některé zdi a objekt znovu zastřešit. Dnes tu máme kanceláře, obchodní prostory, sídlo internetové firmy a zbývá poslední krok - začít vařit pivo,“ vypočítává Jan Klinecký, jednatel společnosti, která objekt vlastní. Klinecký doufá, že s přispěním evropských fondů se podaří pivovaru vrátit i jeho původní funkci.

„Ale je to běh na dlouhou trať. Chceme, aby vedle pivovaru ještě vznikla restaurace a penzion. Na konci roku podáme žádost o stavební povolení a celkový výsledek vidím v horizontu dvou tří let,“ doplňuje Klinecký.

Přitom má jasnou představu o obnovení vaření piva. Pivovar by se měl soustředit na původní výrobní receptury. Vařilo by se kvasnicové pivo a k významným datům by vznikaly speciální várky.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Martin Stavěla


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI