Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Anhesuer-Busch zažaloval InBev kvůli pokusu vyměnit jeho vedení

Co se píše o pivovarech a pivu


Anhesuer-Busch zažaloval InBev kvůli pokusu vyměnit jeho vedení

[středa, 9. červenec 2008]

Americká pivovarnická skupina Anheuser-Busch Cos Inc podala v USA žalobu na belgický gigant InBev NV. Anheuser-Busch označil akviziční plány Belgičanů za nezákonné a cenu převzetí za podhodnocenou. Usiluje proto o soudní příkaz, který zabrání InBevu vyměnit jeho správní radu, dokud se nevyjasní falešné a matoucí zprávy. Uvedl to v dnešní zprávě.

InBev zvýšil tlak na Anheuser-Busch v pondělí. Belgická firma navrhla akcionářům Anheuseru, aby vyměnili správní radu, která odmítá návrhy InBevu, a dosadili místo ní lidi vstřícné belgickým plánům. Spojením podniků by vznikl největší výrobce piva na světě.

InBev uvádí, že chce dát akcionářům slovo, jímž by promluvili do sporu mezi oběma společnostmi v situaci, kdy vedení Anheuseru není k jednání ochotno. Budweiser předložil žalobu u okresního soudu ve východní Missouri, kde sídlí.

InBev minulý měsíc nabídl Anheuseru převzetí za 46 miliard dolarů, vedení americké společnosti to však odmítlo a označilo nabídku za příliš nízkou. Anheuser v obraně před Belgičany představil plán vlastní restrukturalizace a snažil se přesvědčit akcionáře, že jeho hodnota je mnohem vyšší než InBevem nabízených 65 dolarů za akcii.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev a mezi jeho hlavní značky piva patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl. Loni InBev připravila o pozici největšího světového výrobce piva skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Anheuser-Busch se světoznámou značkou Budweiser je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta na trhu v USA. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

Zdroj: Finance.cz

[AB InBev] 08:23 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI