Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi staví pivovar a pivní lázně na vietnamské pláži

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi staví pivovar a pivní lázně na vietnamské pláži

[neděle, 15. červen 2008]

Pivovar na pláži, 20 metrů od moře, zprovozní příští měsíc ve vietnamském městě Phan Thiet firmy Pivo Praha a plzeňský Lukr Ingeneering. V restauraci budou také první pivní lázně v Asii, řekli jednatelé Václav Potěšil z Pivo Praha a Lubomír Krýsl z Lukr Ingeneering.

Roční kapacita pivovaru, který je 200 kilometrů od vietnamské metropole u rekreačního centra Mui Ne, bude osm tisíc hektolitrů. V novém třípodlažním objektu vzniknou pivní lázně, podobné jaké jsou od předloňska v pivovaru Chodovar na Tachovsku. Dvanáct van bude dřevěných, dvě kamenné a jedna měděná. Komplex stál 30 milionů korun, zařízení od českých firem zhruba třetinu.

Pivovar staví české firmy pro honorárního konzula České republiky Ngo Hong Chuyena, který je od roku 1995 jediným dovozcem českého piva a do Vietnamu dále vozí fernet, slivovici a becherovku. Je to třetí restaurační pivovar, který pro něj obě firmy postavily. "V roce 2001 to byl v Saigonu první český pivovar i první restaurační pivovar ve Vietnamu," řekl Potěšil. Denně vyrobí tisíc litrů světlého a tmavého českého ležáku.

Jde o největší restauraci v Saigonu se šestisty místy, kde sídlí jak konzul, tak Klub Praha, což je sdružení Vietnamců, kteří pobývali v Česku. Nedávno dostavěly obě firmy stejně velký pivovar v Hanoji. "Dodáváme tam trvale český chmel, slad, kvasnice a voda se trvale upravuje na parametry vody plzeňské," řekl Krýsl. "U rozběhu je také vždy český sládek, který jezdí do Vietnamu na kontroly. Vietnamec ho také potřebuje na reprezentaci, hosté se na něj často ptají," řekl Potěšil.

Ve Vietnamu je vysoké clo na dovoz piva

Chuyen podle něj nastavil ve Vietnamu boom minipivovarů. V Saigonu i Hanoji jich je po deseti, jedna polovina českých a druhá německých. Za výkladními skříněmi v ulicích se objevují také makety varen. Lákají lidi do restaurací, jež pivo samy nevyrábějí, ale čepují ho z nakoupených sudů. Důvodem rozmachu těchto staveb je podle Krýsla fakt, že ve Vietnamu je vysoké clo na dovoz piva. Současné ceny piva ve vietnamské restauraci se pohybují mezi osmi až 20 korunami za půllitr.

Pivo Praha, které dlouhodobě spolupracuje s Lukrem, už postavilo v Česku šest restauračních pivovarů. V cizině ještě v ruském Krasnojarsku, v japonské Kagoshimě a filipínské Manile, připravuje ho ve Voroněži. V Japonsku firma další tři pivovary projektovala a nyní vyhrála tendr v etiopské Addis Abebě jako poradce místních pivovarů.

Zdroj: Týden.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI