Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Akvizícia pivovarov Anheuser-Busch môže odštartovať sériu fúzií

Co se píše o pivovarech a pivu


Akvizícia pivovarov Anheuser-Busch môže odštartovať sériu fúzií

[pátek, 30. květen 2008]

Kúpa amerických pivovarov Anheuser-Busch belgickým rivalom InBev môže odštartovať celú sériu fúzií v pivovarníckom priemysle. Podľa agentúry Bloomberg by sa údajne mohli spojiť juhoafrická pivovarnícka skupina SABMiller a americká Molson Coors Brewing a cieľom akvizície by mohli byť aj pivovary v Mexiku a Turecku.

Minulý týždeň sa objavili v britských Financial Times informácie, že InBev zvažuje podanie ponuky na kúpu amerických pivovarov Anheuser-Busch. V prípade, že by k tomu došlo, InBev by získal viac než polovicu amerického trhu a zhruba štvrtinu celosvetových tržieb z predaja piva. InBev, najväčšie pivovary na svete z pohľadu tržieb, prevádzkujú závody v Brazílii, Európe a Číne, Anheuser-Busch sú zasa najväčšie pivovary v USA.

"Svetová pivovarnícka päťka kontroluje momentálne už dve tretiny globálneho trhu," povedal analytik z Landsbanki Kepler v Amsterdame Marcel Hooijmaijers. "Teraz by svoj podiel mohli zvýšiť na 85 %."

Podľa nemenovaného zdroja začal InBev o kúpe Anheuser-Busch, prípadne firmy SABMiller, uvažovať potom ako pivovarnícke skupiny Heineken a Carlsberg kúpili tento rok za 7,8 miliardy libier (304,11 miliardy Sk) pivovary Scottish & Newcastle. Favoritom na akvizíciu sa z dvoch zvažovaných spoločností stal Anheuser-Busch. Ani jedna z firiem (Inbev či Anheuser-Busch) sa k informáciám nevyjadrili.

"SABMiller bude musieť teraz podľa všetkého posunúť trochu ďalej pôvodné plány spojiť svoju americkú divíziu s tamojšou divíziou kanadsko-americkej spoločnosti Molson Coors," tvrdí analytik z Dresdner Kleinwort Andrew Holland. SABMiller a MolsonCoors oznámili vytvorenie spoločného podniku zo svojich amerických divízií v októbri minulého roka, keď SABMiller stratil časť z tunajšieho trhu práve v prospech Anheuser-Busch. Prepojenie sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa Hollanda by to neskôr mohlo viesť k spojeniu aj ich materských firiem. Aj v tomto prípade spoločnosti odmietli reagovať.

Podľa nedávnej správy ratingovej spoločnosti Fitch Ratings majú spomedzi svetovej päťky najväčšiu "finančnú flexibilitu" na možné akvizície práve InBev a Anheuser-Busch. Ak sa InBev pre kúpu rozhodne, s financiami by mu mohli pomôcť Banco Santander a JPMorgan.

Údajný záujem InBevu o americkú firmu nie je náhodný. Ak chce expandovať, z 10 najväčších pivovarov na svete má možnosť len cez Anheuser-Busch alebo SABMiller. Ostatné majú podľa Hooijmaijersa buď komplikovanú akcionársku štruktúru, ktorá akvizíciu komplikuje, alebo už vytvorili aliancie s inými spoločnosťami. Japonské pivovary Kirin Holdings a Asahi Breweries zasa nie sú veľmi atraktívne pre pokles japonského trhu s pivom.

Aj Heineken má ďalšie akvizičné plány. Podľa analytika Hollanda by ďalším jeho cieľom mohli byť najväčšie turecké pivovary Anadolu Efes Biracilik & Malt Sanayii, prípadne najväčší producent piva v Latinskej Amerike, mexická firma Fomento Economico. "Toto sa samozrejme neudeje hneď, ale pre budúcnosť s tým počítať treba," povedal Holland.

Podľa Fitch budú pokračovať akvizície aj v Európe, najmä v rámci regiónov. Na starom kontinente je nezávislých ešte 8 až 10 spoločností, no rastúce náklady a úsilie zvýšiť zisky ich skôr alebo neskôr dostanú do akvizičného vlaku.

Informovala agentúra Bloomberg.

Zdroj: SME.sk


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI