Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svaz malých pivovarů chce sjednotit výrobce s českým kapitálem

Co se píše o pivovarech a pivu


Svaz malých pivovarů chce sjednotit výrobce s českým kapitálem

[pátek, 2. květen 2008]

Český svaz malých nezávislých pivovarů chce sjednotit všechny zbývající výrobce piva s převahou českého kapitálu. Od poloviny května proto změní stanovy. Uvnitř svazu vzniknou dvě nové sekce, které se cíleně zaměří na minipivovary a podniky s výstavem větším než 200.000 hektolitrů. Sjednocením tuzemských výrobců se posílí jejich vliv na legislativu, řekl prezident svazu Jiří Fusek. Nové stanovy schválila v pondělí 21. dubna valná hromada, do dvou týdnů je svaz předloží k registraci na ministerstvo vnitra.

Svaz v současnosti sdružuje 16 podniků s ročním výstavem maximálně do 200.000 hektolitrů. "Nově chceme motivovat ke vstupu také minipivovary dodávající třeba do jednoho či dvou hostinců, a naopak větší pivovary, které jsou ještě v českých rukou," řekl Fusek.

Pivovarů s výstavem větším než 200.000 hektolitrů a českým vlastníkem je podle něj na trhu asi osm až devět, mimo jiné například pivovary v Přerově, Jihlavě či Protivíně. Svaz se bude snažit, aby do něj vstoupily všechny.

"Hledáme vlastní formu, jak vytvářet konkurenční prostředí na trhu. Poté, co Heineken koupil pivovar Krušovice a Drinks Union, už patří zahraničnímu kapitálu kolem 85 procent tuzemského trhu. Prostor pro české pivovary se tak postupně ztrácí," dodal Fusek.

Jedničkou na českém trhu je Plzeňský Prazdroj s podílem na trhu skoro 45 procent, který vlastní druhý největší producent piva na světě SABMiller. Na druhém místě jsou Pivovary Staropramen patřící světové jedničce z Belgie InBev. Třetí je nizozemská pivovarnická skupina Heineken.

Zdroj: M&M.iHNed.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Karel Procházka

sobota, 14. září 2013
12:30

Velmi postrádám vyhledávač míst (především pro Prahu a Středočeský kraj) kde se točí regionální piva. V menších místech nebývá problémem všechna místa osobně obejít, vyzkoušet a posoudit. V hlavním městě je něco takového nemožné, jak s ohledem na celkový počet míst, na cenovou úroveň, i na vysoký počet míst, kde je obsazen jen jedný, nebo vůbec žádný stůl.
Potřeboval bych vyhledávač, na kterém bych si vytvořil svůj vyhledávací profil: seznam pivovarů, stupňovitost, cena. Vyhledávání bych nejraději viděl v tabulkovém procesoru, kde by šlo jak filtrovat,tak třídit.


napsal(a): Karel Procházka (a(a)c.cz) [Odpovědět]

Martin Štros

sobota, 3. květen 2008
18:27

to Libor: To áno... mimochodem mě napadlo, kolik vlastně bylo v Česku přesunů ze zahraničního vlastnictví směrem k českému. Vybavuji si u minulosti Svijany a nedávno Jihlava, to je snad asi tak všechno. Jinak je všechno opačným směrem...


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

sobota, 3. květen 2008
12:52

Libor

chlapi, ja som netvrdil, že to je kompletné, ale, že to je zaujímavé!


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Martin Štros

sobota, 3. květen 2008
01:23

to Dwarf: A nebo třeba Strakonice, Eggenberg, Konrad, Klášter, Nová Paka, Nymburk...


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
05:58


posted by: Inzerce

Dwarf

pátek, 2. květen 2008
23:10

Dwarf

tak trochu tam něco chybí.... např. Měšťanský pivovar Rebel Havlíčkův Brod, co si tak narychlo vzpomínám :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

laďa

pátek, 2. květen 2008
16:37

Lada

držím palce panu Fuskovi a spol., bez těchto aktivit bychom tu mohli mít po čase k degustaci jenom břečky... Liborovi za odkaz děkuji, snažím se zásadně kupovat a pít piva z českých pivovarů a tabulka mi pomůže "udělat si ve věci jasno"


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Libor

pátek, 2. květen 2008
15:10

Libor

sice niečo už neaktuálne, ale zaujímavé http://www.pivovarpoutnik.cz/cz/vlastnici.htm


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Honza svetpiva.cz

pátek, 2. květen 2008
11:56

Honza Světpiva.cz

A az K Brewery group proda svoji skupine nekomu nadnarodnimu, pak Maly svaz asi rozpusti...


Martin Štros

pátek, 2. květen 2008
11:19

Jihlava a nad 200 000 hl? Jó, bejvávalo... dneska nemají ani 100 00.
Jinak pivovarů s převahou českého kapitálu je už opravdu málo, protože v zahraničních rukou jsou i takoví malí, jako Žatec, Rakovní, Herold atd... škoda no


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI