Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vlastní pivo vyrábí v panelákovém bytě

Co se píše o pivovarech a pivu


Vlastní pivo vyrábí v panelákovém bytě

[středa, 26. březen 2008]

Jednoho dne v roce 2005 si Petr Fišera z Kladna četl noviny a zaujal ho inzerát na koupi domácího minipivovaru. „Jsem asi trochu pošahanej, ale takových věcí se hned chytnu. Nadchlo mě to a hned jsem firmu ze Šenova u Ostravy kontaktoval.

Čtyřiadvacátého srpna téhož roku jsem si vyrobil první vlastní pivo,“ popisuje své pivovarské začátky muž, který zlatavý mok vyrábí na chodbě svého bytu.

Návod je poměrně jednoduchý. Zakoupený koncentrát přelije do fermentační nádoby a přidá maltózu, 3,5 litru horké vody a vše do 23 litrů doplní studenou vodou. Následuje přimíchání kvasinek. Poté fermentační nádobu uzavře a nechá její obsah při teplotě 18 až 20 stupňů Celsia osm až devět dnů kvasit.

„Když se vyrovnají hladiny v kvasné zátce, stočím obsah do připravených pivních lahví, ve kterých nechám pivo dalších devatenáct dní sekundárně dokvasit, když ještě přidám fermentační drops, který vytvoří pěnu a nápoj vyčistí,“ popsal další kroky Fišera. Podle jeho slov nevzniká při produkci zlatavého moku žádný zápach, ani se nejedná o nějak časově náročnou práci. Není proto problém si pivo vyrábět doma.

„Svoje pivo jsem nazval Bucák, neboť jeho první várka vznikla u Bucku, kde máme chatu,“ prozradil domácí sládek, který si dokonce nechal vyrobit vlastní etikety zdobící pivní lahve.

„Vyrábím třiadvacet litrů měsíčně pro svou potřebu a známé. Jiné pivo už vůbec nepiji,“ říká Petr Fišera.

O všech vyrobených várkách si pečlivě vede deník. Z nabídky čtyřiatřiceti druhů piv nabízených firmou ze Šenova jich vyzkoušel už devětadvacet. „Zatím mi nejvíce zachutnala značka Continental Pilsner,“ dodává Fišera, kterého potěšilo, že dodavatel koncentrátu sortiment rozšířil i o třídu českých ležáků.

Zdroj: Kladenský deník | Autor: Robert Božovský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Libor

středa, 26. březen 2008
12:44

Libor

to Tomáš Kroupa: veď ako lepšie vie stráviť človek 10 hodín volného času ako pri varení, že? :) :D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.03.2008 ve 12:45:21


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Dwarf

středa, 26. březen 2008
12:15

Dwarf

to Tomáš Kroupa: ber to tak, že slovo 'várka' je v podstatě synonymem pro jakoukoliv sadu, šarži něčeho (když dopoledne sbírám jahody a odpoledne zas, mám 2 várky a taky nic nevařím) :-)
a všechno mimo přímou řeč píše novinář, a to je tvor dost často hodně neinformovaný o daném problému...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

středa, 26. březen 2008
11:59

Tomáš Kroupa

Tak to bych pana Fišera rád potkal, aby mi vysvětlil, ve které části přípravy piva z prášku dochází k vaření piva, aby mohl užít slova várka? A už vůbec raději nebudu reagovat na užití slova sládek. Když si rozpustím ve vodě vitacit, tak jsem také výrobcem limonády? Rád si dám tu práci a lopotím se s přípravou piva celý den, ale když slyším o těchto lidech, kteří nemají ponětí, co to dá za práci si pivo uvařit a přesto se ohánějí slovy jako by si pivo skutečně vařili, mi připadne trochu nefér. Ale třeba se pan Fišera časem nabaží všech nabízených druhů stále stejné chuti a pustí se do dobrodružství domácího pivovaření. Není nad to, když každá várka je úplně jiná. Potažmo lepší a lepší... :-)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI