Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Odpovídal odborník na pivo Jan Veselý

Co se píše o pivovarech a pivu


Odpovídal odborník na pivo Jan Veselý

[pondělí, 4. únor 2008]

Označení České pivo je již několik dní v návrhu na registraci na chráněné zeměpisné označení v rámci EU. Zda je tuzemské pivo skutečně jedinečné a zaslouží si ochrannou známku jste se mohli zeptat ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého. Na dotazy čtenářů odpovídal v on-line chatu na Novinkách.

Foto

Český pěnivý mok je podle odborníků pojmem v České republice, ale i ve světě. Podle nich je to zejména díky použitým surovinám a technologii, která je odlišná než ve většině jiných zemí. Na proceduru výroby piva se budete moci zeptat Jana Veselého, který byl za svoji kariéru mino jiné i ředitelem Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského.

Jako expert přes pivo ví, jak se vyvíjí ceny surovin důležitých k jeho výrobě. A jak by to následně mohlo ovlivnit konečné ceny piva.

Online chat:

vesely: Dobrý den, již jsem dorazil a těším se na vaše dotazy.

palacinky: Dobrý den! Můžeme letos očkávat další zdražení piva? a o kolik procent zhruba? děkuji

vesely: Hlavní surovina sladovnický ječmen zdražuje oproti roku 2006 o 100%. Současně rostou ceny chmele, elektřiny, benzínu a mzdy. Proto pivo v r. 2008 bude dále zdražovat celkem během 12 měsíců možná až o čtvrtinu. Příčinou je nesmyslná politika biopaliv. Budeme všichni kupovat dražší potraviny, včetně piva, abychom mohli platit více za benzín a naftu.

x.x.x.x.x.x.x.x.x16: Zdravím jaké je nejlepší pivo na trhu?? v pomněru cena : kvalita?? děkuji

vesely: Bohužel reprezentuji všechna česká piva, a odpověď na tuto otázku by nebyla korektní.

potapka12: dobrý den, v čem je naše pivo tak zvlaštní?

vesely: Díky totáči, kdy do pivovarnictví nešly téměř žádné investice nás minula modernizační vlna 70.let minulého století, kdy pivovary ve světě zlevňovaly dramaticky výrobu zkracováním kvašení a náhradou tradičních postupů ve varně tzv. infuzí (rozemletý slad je při ní propařen vysokotlakou párou, něco jako při výrobě espresa). Důsledkem je, že toto pivo ztratilo pitelnost. vypijete 2, uhasíte žízeň a nemáte chuť na další. České pivovary začaly modernizovat až v 90. letech a této technologické pasti se vyhnuly. Výroba je moderní, ale zachovává tradiční technologii, dekokční rmutování na varně (postupné ohřívání rozemletého sladu ve vodě, taková várka trvá až 6 hodin) a dvoufázové kvašení, hl. ve spilce a dokvášení v tancích. Proto má naše pivo vysokou pitelnost, máte chuť na další sklenici, i když už nemáte žízeň.

sunny.l: Dobrý den, především mě tedy zajímá Váš názor na označení "České pivo"...bude to mít nějaký přínos?

vesely: Pokud nám v Bruselu schvállí ochranu zeměpisného označení České pivo, bude používání tohoto pojmu informací pro zákazníka jak u nás, tak v zahraničí, že pivo je vyráběno s daným podílem tradičních surovin, v tradiční oblasti, při zachování tradiční technologie, a že jeho vlastnosti odpovídají tradici českého piva. Bude to tedy marketingová výhoda pro ty české pivovary, které se rozhodnou pro tuto výrobu. Zneužívání pojmu české pivo bude kontrolovat Česká zemědělská a potravinářská inspekce.

petr.tnt: Dobrý den, jaký je vliv používání měděného a ocelového kotle na chuť piva? Odkud se dovaží chmel, když toho našeho českého se dává už jen nepatrné množství pro dochucení ?Díky

vesely: Kov používaný na nádoby ve varně nemá zásadní vliv na chuť piva. V Česku se vypěstuje kolem 5 tisíc tun chmele ročně, naše pivovary spotřebují cca 1000 tun. Čistě český žatecký chmel používají jen některé tradiční značky. Většina českých pivovarů používá podíl žateckého chmele v poslední fázi chmelovaru. Jinak se používají chmele např. z Německa, ve formě chmelových pelet a chmelového extraktu - ten má tu výhodu, že neztrácí při skladování hořkost.

ElberethGilthoniel: Slyšel jsem že náš největší a nejznámější pivovar vyrábí pivo tak že vyrobí výcestupňové pivo a potom ho ředí vodou ? Je to pravda ?

vesely: Nemohu se vyjadřovat k praxi jakéhokoliv konkrétního pivovaru. Ve světě je často používaná metoda HIGH GRAVITY BREWING. Uvaří se mladina o vysoké koncentraci (např. 14, 16), pivo se po vykvašení zchladí, zbaví plynů a míchá se se zchlazenou odplyněnou vodou na libovolnou koncentraci.

jj200: Co říkáte na monopolizaci hospod? Velké pivovary mají peníze na to, aby zaplatili hospodám vybavený a ještě peníze do začátku, aby točili jejich pivo. Tím vytlačují malopivovary.

vesely: Všechny pivovary bojují o hospody stejným způsobem. Když pivovar vyrábějící 100 tisíc hektolitrů "koupí" deset hospod, musí pivovar vyrábějící 5 miliónlů hekotlitrů "koupit" hospod pět set, aby byl poměr vyrovnán. Takový velký "nákup" pochopitelně vyvolá větší pozornost než nákupy malé. Čím větší pivovar, tím jeho chování více ovlivňuje celý trh, a proto je pod přísnější kontrolou antimonopolního úřadu, to je myslím spravedlivé.

Sip341: Dobrý den, myslíte si že máme nejlepší pivo na světě ?

vesely: Jsem naprosto přesvědčen, že naše pivo je nejlepší na světě, důkazem je rychlý růst exportu, zejména do tradičních pivních zemí, kde mají vlastní rozvinuté pivovarnictví, a přesto se tam prosazujeme. Jde především o Německo, Slovensko, Británii, USA, Belgii, Švědsko atd.

MichalMiskarik: dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jaké pivo kromě českých značek považujete opravdu za kvalitní.. myslím třeba americké pivo, které podle mnoha hlasů není příliš dobré. děkuji

vesely: Na světě se vyrobí 1600 milionů hektolitrů piva ročně, polovina všech značek a 3/4 všech hektolitrů nesou označení Pils, Pilsner nebo Pilsener, jsou to tedy víceméně kopie piva vzniklého r. 1842 v Plzni. Kromě našich značek je řada velmi kvalitních piv např. japonská piva, největší čínská značka Tsingtao (mimochodem její objem je víc než dvojnásobek české celoroční výroby).

ubulak: dobrý den,jak se díváte na snahu o privatizaci Budvaru?

vesely: Jako ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven se nesmím vyjadřovat k majetkovým, privatizačním, obchodním či marketingovým aktivitám jednotlivých společností.

AnneLady: Dobrý den, kolik piva se asi tak za rok exportuje do zahraničí? A jaký názor na naše pivo mají cizinci?

vesely: V posledních letech roste český export dvouciferným způsobem, za posledních 6 let se ztrojnásobil. V roce 2007 jsme podle odhadu vyvezli více než 3,7 milionů hektolitrů piva. Na světě se průměrně vyváží 6 % vyrobeného piva, u nás činí poměr exportu 18 % výroby. Cizí turisté, jejichž počet ročně překračuje 100 milionů osob jsou nejlepším marketingovým argumentem pro vývoz českého piva. Když k nám začali jezdit na pivo angličtí Rowdies, v následujím roce vzrostl náš export do Británie o 40 %. Rowdies se přesunuli dále na východ, úroveň exportu do Británie neklesá.

Carlos952: Dobrý den, mohl by jste mi stručně popsat v čem se liší výroba českého piva od piva třeba Bavorského(tuším že už je zaregistrované). Děkuji

vesely: Zaregistrované zeměpisné označení Bavorské pivo má jednoduchou definici, pouhý výčet typů piv a jejich charakteristik. Naše žádost obsahuje definici používaných surovin (se stanovenými minimálními podíly českého sladu a chmele), definici oblasti výroby (jde o teritorium ČR bez pohraničních hor), dále definici výrobního postupu (zejm. dekokční vaření piva, skutečný chmelovar a dvoufázové kvašení se stanovenou max. teplotou při hlavním kvašení i dokvášení). Hlavní charakteristikou jsou senzorické a analytické vlastnosti jednotlivých typů českého piva.

kukl2: Dobrý den. Roste na našem trhu podíl ležáku? Bude mít vliv stupňovitost piva na očekávané zdražení? Děkuji.

vesely: Díky rostoucí životní úrovni podíl ležáku na celkové české spotřebě piva pomalu roste na úkor podílu výčepního piva. Obecně v historii Češi v obdobích hospodářských krizí pili stejně piva ale přecházeli na nižší a levnější stupňovitost (viz 30. léte minulého století s přesunem poptávky z 10 na 7), v období politických krizí např. mobilizace před Mnichovem 1938 a Sametová revoluce naopak Češi pijí piva více. Zdražení piva nebude mít vliv podle mého na strukturu stupňovitosti piva.

FildinhoS: Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik piva je tzv. zdravotní dávka

vesely: naprostá většina lékařů považuje za tzv. bezpečnou dávku 2 půllitrová piva denně pro zdravého dospělého muže a 2 třetinková piva denně pro zdravou dospělou ženu. Není to sexismus, ženy mají zkrátka menší játra a menší obsah enzymu alkoholdehydrogenázy.

sunny.l: Ještě jednou dobrý den...ještě by mě zajímalo, co říkáte na levná lahvová piva podivných značek, kvalita těchto piv musí být téměř nulová...nebo co jiného je příčinou tak nízkých cen?

vesely: Každá láhev desítky musí mít v ceně cca 40 haléřů na balení (etiketa, korunka, odpisy vratných lahví, rozvoz a svoz, mytí), 1,2 Kč je spotřební daň a dalších 12 haléřů DPH. Teprve další nárůst ceny pokrývá výrobu (zemědělci, sladaři, pivovarníci). Z toho vyplývá, že extrémně levná piva buď dotují maloobchodní řetězce ve snaze přilákat zákazníky, kteří pak koupí i jiné zboží nebo je vyroba ztrátová.

m.morcinek: Vážený pane Veselý, jsem podsládek v jednom českém pivovaře, kde ještě vaříme skutečné české pivo, ale myslím že mnoho velkofabrik se od fenoménu "české pivo" neustále zdalují. Nejsem si zcela jist zda tyto velkovýrobny, skutečně reprezentují české pivo a jestli je pro ně toto označení zcela na místě.?děkuji.

vesely: Jedním z důvodů žádosti o registraci zeměpisného označení České pivo v Bruselu byla snaha definovat široce používaný pojem České pivo. Po registraci podobné debaty ztratí smysl. Toto pivo je definováno tak, že je může vyrábět každý český průmyslový pivovar. Je čistě na jeho rozhodnutí, jestli bude toto označení používat.

Kolarikova.E: Dobrý den! zajímalo by mně, kolik se u nás zhruba vyrábí značek piv? díky za odpověď

vesely: České průmyslové pivovary, je jich 48 (průmyslový pivovar je ten, kde se pivo jinde vyrábí a jinde pije na rozdíl od restauračních minipivovarů), vyrábějí kolem 450 značek piv, toto číslo se neustále mění, ale celkový počet roste.

vesely: Děkuji Vám za otázky, spousta informací je na stránkách www.cspas.cz. Doufám, že jsem ukojil tu největší zvědavost a hlavně doufám, že všichni zachováte přízeň českému pivu. Dej Bůh štěstí.

Zdroj a foto: Novinky.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI